Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След „Безсмъртния полк“ идва и „Безсмъртната барака“. Проектът е посветен на паметта на репресираните по време на комунистическия режим в Съветския съюз. Създател е Андрей Шалаев. Засега не се предвиждат – по примера на „полка“ - масови шествия на „бараката“ по улиците на градовете в Русия и в Европа. Проектът е изцяло в интернет.

Докато портретите на убитите по време на Втората световна война обикаляха улици и площади, наследниците на убитите в годините на СССР започват постепенно да разкриват пазените от страх тайни в семействата си.

Шалаев е създал база данни на адрес bessmertnybarak.ru, където всеки може да качи информация за своите репресирани роднини. „Безсмъртната барака“ е насочен специално към младите хора, за да научат те истината за миналото на Русия на достъпен език като този в социалната мрежа „Вконтакте“, пише „Новая газета“. Името идва от едноетажните бараки в лагерите на ГУЛАГ, в които са били настанявани неудобните на властта и които са символ на репресивната система.

В сайта има форма, в която всеки може да качи име, снимка и кратка история на своя пострадал близък. Отделно има тематични публикации за ГУЛАГ, за службите за сигурност на СССР, за известни досега списъци с жертви.

Най-впечатляващата секция се нарича "Паметник" - това са само портретни снимки. Докато разглеждате страницата надолу, излизат нови и нови снимки, все едно нямат край.  

Създателят Шалаев не е историк, нито заниманията му в тази област са професионални. Той е лингвист-преводач, дори все още не е завършил висшето си образование. В момента той учи в кадетския корпус в Нижни Новгород. Пробвал се е и в политиката – през 2013 година е бил начело на щаба на кандидата на опозиционната партия „Парнас“ в родния си град Ковров. След това се занимава основно със създаването на базата с данни за репресираните в СССР.

Той не противопоставя проекта си на „Безсмъртния полк“.

"Намерих много случаи, в които хората са били в лагер, а после са загинали на фронта. Или пък се е върнал от войната, но след това е попаднал в ГУЛАГ. За тези хора също трябва да говорим. Затова в момента интегрираме търсачките си с „Безсмъртния полк“, казва Шалаев пред „Новая газета“.

За него темата за репресиите е лична. Слушал е разказите на баба си и дядо си. От страна на дядо си той нямал никакви роднини, но когато започнал да се интересува, научил за репресиите срещу духовниците. После сам се убедил колко е трудно в днешна Русия да откриеш информация за тези жертви и решил да създаде „Безсмъртната барака“.

Ключови думи

Коментари

Иван Денисович

Толкова достоверно, колкото и фантазиите на моя автор за ГУЛаг. "Источник данных: Собственные данные." Дайте следващия.

Лаборант Хуйло

тролче, чемодан, вокзал, Масква....

Фатмак

Напразно се стараеш, господин Шухов, никой не се интересува от достоверна информация. Тя е за книжните плъхове, защото от нея политика и гръмовен пиар не се прави. А и няма кой да чете, тука са само писатели.

Лаборант Хуйло

тролче, чемодан, вокзал, Масква....

Я, тук пълно със сталинисти -кАмунисти-не хора а ламарина.

Проболтался: пропагандист в эфире признал участие России в войне на Донбассе. Видеофакт

Лаборант Ваню

Тая тема периодически се предъвква, защото е много печеливша за по-изобретателните, които завиждат на Резун. И като се почне, 5 милиона, 10 милиона, 12 милиона, 30 милиона, 200 милиона, наддава се като на покер. Който излъже най-много без да се изчерви, взима грантчето. За толкова години след 90-та, през които Русия беше управлявана от либералния, прокапиталистически и антисталинов "елит" на прехода, никой не намери нито масовите гробници с 15 милиона трупа, нито 15 милиона дела, нито можа да обясни демографската картина на сталиновия СССР. Но по форумите фърчат числа, извинявам се, ЦИФРИ като за астрономически конгрес. Вицове на либераст-фалшификаторите.

Лаборант Хуйло

тролче, чемодан, вокзал, Масква.....

А след Безсмъртната барака -- "Те ядосаха Путя".

При руски атаки през втората световна война, зад тях комисарите с картечници са убивали всеки ,който е решил да отспъпва.За тях няма статистика- те са в общото число на жертвите.

Альошка

А българските олигофрени издигнаха паметник на изрода Жуков превърнал войниците в пушечно месо.Човешкият живот в Русия няма никаква стойност.

Левак

соросоиди, искат да опорочат лявата социалистическа идея, на всичкото отгоре обиждат Путин че бил милионер а той е мултимилиардер и се грижи много за руснаците, минималната работна заплата вече е 72 евро....на месец....

Хихи. Кунева направи Раданката за 5 стотинки заради вчерашния гаф

Анатолии Нестомиров

Няма начин Кунка да направи някой за 5 стотинки. Кунка е празна алчна лейка, много дискредитирана. Сецнаха номера да прокара селяндура от Плевен за президент.Номерата на Кунка, чичко Дани и лигавите копеленца около тях не минават.Нямат авторитет. Радан е класи над тях.

ХаХа!!Кунева и Лукарски струват 2копейки.От тях не боли!!!!!

Изнасилен Радан

Тя болката е малка. Срама е голям

"Безсмъртният свинарник" в Ловеч

След злокобната и кървава дата - 09.09.1944 г., във всяко трето семейство в България е имало репресирани или убити от комунистическите престъпници и убийци! Не е лошо и ние да помислим за "Безсмъртния свинарник"! Както е известно, в най-зловещия комунистически лагер на смъртта в България - този в Ловеч, по нареждане на извергите от ПБ на ЦК на БКП, между които и дядо му на един конституционен съдия днес, труповете на затворници са били хвърляни в свинарниците за угояване на свинете в лагерната кочина! Та, предлагам, внучето на един от тези изверги, садисти и комунистически убийци - конституционния съдия Борис Велчев, да носи портрета на Саша сладура! А Боковата Ирина - портрета на Райко Алексиев! Предлагам видната "Реформаторка" - ЦК- снахата Пръмова, да поеме инициативата! Нали нещо сега го играе "дясна" опозиция?

Лаборант Ваню

Дядото на вашия лидер Бойко Борисов в кой лагер е бил? А на неговата най-способна министърка, Лилето Павлова? В кой лагер е била Цецка Цачева, вашата парламентарна председателка? Костите на прадядото на Даниел Митев, който организира избора на Бокова, в кой свинарник са?

анонимен

Промитите мозъци от Москва вярват в истината за германските лагери,но за съветските нито дума.Тепърва ще се разкрива истината за мъченията на милиони.

Лаборант Ваню

Феновете на "европейските ценности" не обичат фактите и единственият им аргумент е "куфарът, гарата, и някъде по-далече". Това е много смешно, защото това е и аргументът на образа на злодея Сталин, който заточва всички несъгласни с него. А не е и случайно, защото българските "русофоби" са, както отбеляза др. Слатински онзи ден, сталинисти или, ако са по-млади, тайни фенове на сталинизма и КДС.

SRQBoyboy

Откъде се взе изкопаемо нещастно? Защо мърисш форума с гнусното си присъствие? Върви по дяволите!

Алекс

А ти си просто един гнусен комунистически боклук. Смрадта ти се носи в целия нет.

Аргументи ли искаш. Прочети на Юрий Борев книгата Из Живота на Сталин и ще видиш доста аргументи. В Русия се реставрира в напреднал стадии на разложение Комунизма. и наследниците на сталиновите чекисти в момента се стремят да вземат връх над жертвите на дядовците си. Ето защо съм за санитарното прочистване на комунистите включително и коплетиите им, буквално до девето коляно. За да няма подобни мизантропи като теб за да продължават заразата на комунизма убил 100 милиона човека в световен мащаб а накрая аргументи да искаш. 9 мм. са ми аргументите комунистическо изчадие.

анонимен

Ваньо,изрод комунистически,какви факти искаш?Списък на убитите от вашата терористична партия,обявена за престъпна можеш да намериш в ЦДА

SRQBoyboy

Путлер си го търсеше и очевидно си е намерил майстора. След като толкова дълго рони сълзи за умрелия без надежда да възкръсне СССР и за сатрапа Сталин, най-сетне дойде време да му припомнят кой е Йосиф Висарионович. Азиатски сатрап, маниак, масов убиец, по чиято заповед за били ликвидирани милиони хора - руснаци, поляци, казаци, узбеки, казахи, молодовци, грузинци, арменци, българи. В света няма аналог на Сталин по мащабите, с които е изпращал в преизподнята висчки, които сча му дали дори най-малък повод за съмнение, че може да кроят заговор. И много още, които не са му дали никакъв повод, но на които е гледал като на малки и незначителни винтчета в машината на живота. Джугашвили бие всички рекорди на масов убиец и вярвам, че един ден руснаците ще намерят начин да му изхвърлят кокалите от кремълската стена, където са погребани.

Българин

Сталин има не малко последователи в България готови да убиват и днес.Ще оставим ли да насаждат омраза към всичко което не е болшевизъм?Аз никога.

Лаборант Ваню

И така, да преброим изложените факти в подкрепа на тезата за десетки милиони, избити в СССР и русофобоидните обиди и заплахи, предложени вместо факти. Резултатът е, факти: 0 (нула), обиди: 9 (девет), заплахи за въоръжена саморазправа: 1 (една). Единственото, което липсва на новите европейци, за да станат същи сталинчета е пистолетът и воронката. Поздравявам и редакцията за избора й да толерира заплахите, точно в съответствие с общите условия, в които не пише "Подтикване към жестокост, насилие, или внушение на нетърпимост между гражданите."

възмутен

Убийците не вярват на факти.Историческата истина за тях е измама.Не са чували за ГУЛАГ,нито за Колима,нито са чели архивите.Такива Нищожества,като лаборанта трябва да се заплюят в лицето.

ами сега

И такива хора говорят за помирение на народа.Как ще стане?

Александър

-ХВАЛА ЗА ИНИЦИАТИВАТА ! -Като зная,че приблизително...60 000 000 са Сталинските жертви от ВТОРАТА СВЕТОВНА Война,близо е до Израза :..."все едно нямат край"! -НО...от вече излизащите НОВИ АРХИВИ,КЪМ КАКЪВ Сектор биха могли да се обособят и ИЗНАСИЛЕНИТЕ,ОГРАБЕНИТЕ,ИЗБИТИТЕ Жертви и от МАРОДЕРСТВАЩИТЕ СЪВЕТСКИ Войници-от започналото Настъпление след освобождаването на СТАЛИНГРАД, 1942 г., до Фактическото Приключване на ВСЯКАКВИ ДЕЙСТВИЯ,след 9 май 1945 г.!? Има 2 Етапа: ПЪРВИЯ е до достигане на ГРАНИЦАТА,до преди НАПАДЕНИЕТО от ГЕРМАНИЯ и ВТОРИ ЕТАП: ОТ Там, до ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ВСЯКАКВИ Действия,след 9 Май 1945 г. -ДО КОГА СА ПРОДЪЛЖИЛИ..."трофейните" Грабежи,всъщност и още Колко...хиляди Хора са пострадали, от подобни "освободителни" действия след 9 май 1945г.,по места, от вече ОКУПИРАНАТА ИЗТОЧНА Европа, от СССР ??

Какво парадират ?

​ 71 г по късно в русия парадират  отново , празнуват ,но какво ? От 45 та до сега русия загуби , политическото , военното и териториално господство на над 150 милиона европейци . Всичките си проекти като СИВ ,Варшавския договор и Съветския съюз ! Загуби и надпреварата  в технологиите и икономиката ! В демографията и морала ! Колата, която караш руска ли е, а гумите по нея? Часовникът на ръката ти, пералнята ти, телевизорът ти, фотоапаратът ти, телефонът или смартфонът ти, лаптопът ти, хладилникът ти, микровълновата печка, тостера ти, четката и пастата за зъби в банята ти, те всички руски ли са? А къде се учат децата или внуците – твои или на твоите близки и приятели – в Русия или на запад? 

Джеймс Уорлик

Браво, вече и до 60 милиона сте ги докарали. Отлично се справяте, къмридс, скоро за някои ще има биричка на Козяк. Малко, но от сърце.

!!!

Комунизино, мерзавецо, дето си се писал Джеймс Удрлик! Жертвите на най-свирепия изверг в човешката история - кръволока Сталин, наистина надхвърлиха 60 милиона! 15 чмилиона, комунизино гоцевски, са жертвите само по време на колективизацията, повече от 20 милиона са репресираните по време на чистките му, 27 милиона са жертвите от войната, около 5 милиона са репресираните след войната, повечето от тях - завърнали се военнопленници! Дотук - 67 милиона, мерзавецо! Само че, за тези неща не пише видната ви журналистка - Дъревата Велислава, една много противна стара мома, чиято душа е по-грозна дори от физиономията й!

darkstar

Безсмъртния полк на България има право на живот - купили са го с кръвта си българските войни по бойните полета на Югославия и Унгария = 550 000 в първата фаза и 110 000 във втората фаза плюс българските партизани съюзници на Британия, САЩ, СССр и Китай. Баракаджиите загубиха войната заедно с Хитлер, Мусолини и Тоджо = за това съюзническата комисия на Британия и САЩ ги прати в бараките поименно за военни престъпления - бяхме във война с Британия и САЩ.

анонимен

Пак се хванаха за партизаните най долните отрепки в България.Нямате капка срам и чувство за вина,бяхте се изпокрили в миши дупки и като разбрахте,че не сме като вас,безпощадни убийци,си показахте жилото.Заклеймени сте от човечеството за ваш Ата подлост и извършените убийства на невинни хора.

леяр

С чугунени глави не може да спориш,поради естеството на материала в главите им.

анонимен

От кръвта на народа полвин век смукахте кръв и още не се наситихте,червени паразити.Дойде ви краят и се стягайте за вечен сън.Тепърва света ще се запознава с тайните на вашите злодеяния и презрението е малко за вас,дяволски изчадия.

Лаборант Ваню

Хохохо, вече 67 милиона. Още малко и разстреляхте целия Съветски съюз. Кой тогава ви е окупирал бе, лъжливи нацисти? "27 милиона са жертвите от войната," *** Ама наистина ли те всичките са жертви на Сталин, бе, жалко резуноидно нео-ратниче? Изтребените военнопленници в нацистките лагери, финансирани и от семействата на американски президенти и те ли са жертви на Сталин? Насилствено депортираните за робски изтребителен труд от окупираните от Хитлер територии, за тях също ли е виновен Сталин? Избитите от нацистката военна машина и тях Сталин ли ги е клал с калъчката? Лъжливата пропаганда и ревизионизма в тоя маразматичен сайт стига до наистина невиждани висоти. "плюс българските партизани" *** момент, бе, партизаните в България до един са комунисти. Т.е. по вашему "долни шумкари", дето само са "крали мандрите". Продажната и лъжлива нацистко-американска тролска сволоч направо нямате срам в лъжите си. Айде, напънете се още малко, докарайте "жертвите" до 150 милиона и направо почвайте да пишете как Съветския съюз всъщност е щял да загуби, но Капитан Америка е направил десант и еднолично е изял на Хитлер сърцето и спасил света от разгром. Уорлик ще е доволен.

71

През 2004 год. беше издаден сборника от документи в 7 тома „История на Сталинския ГУЛАГ”. Таблица 229 от том първи на този сборник представлява справка на Върховния съд на СССР за общото количество осъдени през периода 1937 и 1956. В справката е посочено числото 38 милиона 601 хиляди и 300 човека, като е отбелязано, че справката е непълна и обхваща само 89 % от осъдените. Съветската наказателна система включва затвори, лагери, колонии и изселени (спецпоселенци). Като прибавим липсващите 11 % осъдени, както и осъдените преди 1937, както и изселените народи (спецпоселенците), числото на репресираните действително може да надхвърли 60 милиона. Но, доколкото разбрах от таблиците в сборника, капацитетът на лагерите в архипелага ГУЛАГ е 1 милион и половина. Това позволява на червените манипулатори да изкривяват нещата намалявайки броя репресирани, като премълчават колониите и спецпоселенците.

Лаборант Ваню

Манипуляторчето 71 отново се е изсрало. Обаче... Естествено, Гугъл не може да намери "История на Сталинския ГУЛАГ", нито от 2004-та, нито от друга година. Естествено, числото 38 милиона осъдени в периода 37-56 не може да бъде намерено в нито един друг сериозен материал, че дори и в откровено антируските блогове. Опитай пак, другарю, Уорлик е недоволен.

Познанията от Уикипедия са върхът на червената култура.

71

Не съм писал никъде, че всичките осъдени са по политически причини. Всред осъдените има такива, които не са достигнали минималния брой трудодни. Има осъдени за самоотлъчка от работа. Има осъдени деца, защото са избягали от заводите, поради тежките условия на труд и живот. Има и бандити. Всичко има. А има и сравнение с броя осъдени в царска Русия. Ама хич не е възпитателно това сравнение!

Лаборант Ваню

Поздравляю Вас соврамши, гражданин 71.

Българин с Георгиевска лента

Сорос и САЩ плащат на безродници, предатели и майкопродавци не само у нас, но и в други държави, включително и Русия. Жалко, че ФСБ още не е видяло тоя предателски сайт. Създателят ще получи 10 годишна екскурзия в Сибир на държавни разноски, а съучастниците - от 3 до 5 години.

анонимен

Колорадски бръмбари имат едно добро качеството,да се бият помежду си.Затова и в лагерите е пълно с комунисти-съперници на власта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.