Зачестиха откровените манипулации с това, че Бойко Борисов се готви да стане президент. Това е откровена партенка, пусната от хора, които искат да го изолират от политическото уравнение на страната, особено в съчетание с "новината", че Цветанов щял да стане премиер.

Ако някой иска да срине ГЕРБ, то това е най-прекия път. Това е външен сценарий, вероятно с помощ отвътре в неговата партия.

Първо, Борисов трудно ще се съгласи да излезе в запас от реалната политика, като стане "почетен", и да замени реалната власт на премиера с парадната на президент. Вариантът Ердоган в България няма да сработи. Колкото и да се "ядосва", сметките на президентското уравнение за него не излизат. 

Второ, говоренето по темата само усилва напрежението и несигурността - което е и целта на пускащите тези слухове. Те искат или да го извадят от уравнението на бъдещите преговори за президентска кандидатура от страна на ГЕРБ, или да го направят по-сговорчив към офертите на Кой? За кръга Цветанов и особено за Кой? вариантът, при който Борисов подкрепи Плевнелиев или друг като него за президент, е истински кошмар. Затова му търсят зоните на податливост или уязвимост -  суетност,  заплаха или интерес.

Трето, ако си представим, че той хипотетично приеме да участва в изборите, това пряко води до избори през есента, защото няма вариант, при който с излизане на единствения, който може да държи кабинета заедно, да стане възможен нов кабинет без него в този парламент. От това по-пряка дестабилизация на държавата - здраве му кажи. 

Четвърто, замисълът "Бойко - президент" не е толкова сложен - ако се съгласи да участва, той трябва да мине през кампания, а в тези пехливански времена с фокус върху личността му шансовете да бъде дисредитиран са много високи. Мантрата, че победата му е сигурна, не издържа дори бегъл поглед. Само си представете как медийния пейзаж ще бъде залят от обвинения, че е избягал от отговорност, че е напуснал "потъващ" кораб и още безкрайни интерпретации на тази тема.

Истинският въпрос към него сега е какво прави, като остава на власт - защото очевидно при сегашния режим и тенденции няма да издържи до края на мандата или ако издържи, ще влезне в избори с убийствена сметка.

Трябва му рестарт, но изглежда не е готов да води битки на много фронтове едновременно. От което се възползват противниците му. 

България отдавна влезе в геополитическа и индуцирана от националния стопански и политически цикъл турбулентна зона, което предполага решителност и ясни действия от хората начело на властта.

Което е по-скоро пожелание, отколкото очакване.