Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Любомир Дацов е финансист, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Сергей Станишев (2005 г). В момента е един от 5-имата членове на независимия орган за контрол на публичните финанси - Фискалния съвет.

Когато много хора започват да се "подмокрят" от обхваналия ги възторг, винаги ми светва една сигнална лампичка. Та малко за това, какви биха били последствията от едни референдумни решения. Долните редове са по-скоро закачка:

 

Ако хората отговорят „Да“, как би изглеждала обновена България:

 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В Парламента ще влязат две партии (може би три), ГЕРБ и ДПС -107/13 представители 

 

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? 

Няма много голямо значение при горното разпределение на представителството. Ще бъдат спестени около 12 млн.лв. годишно. Контролираното гласуване ще е по-лесно, съвкупната цена на лобистките поправки ще намалее, а ще се увеличат индивидуалните суми. Възможността да има някакъв различен глас, ще намалее.

 

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

Важно е кой брои, предложението няма съществено значение за честността и прозрачността на изборите. Въвеждане на образователен ценз е много по-добро решение в случая.

 

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Единственото смислено предложение, с всичките предизвикателства, ако бъде „побългарено“. Вече беше гласувано за него.;

 

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Това е абсолютен популизъм, който не носи нищо съществено като промяна на обществено устройство, но преведено на прост език означава засилване на позициите на олигарсите, кръговете от фирми и местните бейове. Може да има по справедливо разпределение на субсидията за политическите партии, чрез промяна модела на разпределение. Например равна фиксирана сума за парл. представените партии от около 3-6 млн.лв. + малка добавка за спечелени гласове.

 

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Друга безсмислица, като предложение. Това предполага тотално друга структура и система на вътрешен ред и сигурност (съд, прокуратура, МВР – като централната власт има само методологически функции, друга данъчна система и т.н.) Цялостното преустройство ще струва няколко милиарда лева, без да е ясно какво ще се постигне. Явно някой е гледал прекалено много каубойски филми . В случая много по просто е пожарната, охранителната и криминалната дейност да бъдат прехвърлени на общините. На национално ниво да останат ограничен брой служби.

Ключови думи

Коментари

Радев

На пръв поглед Дацов има основание. Но няма лошо да им се разбута кочината на тия прасета в парламента. Нека им намалят субсидията пък после да им гледаме сеира как ходят да се молят на мутрите за пари. Тезата, че така щели да изпаднат по-лесно в зависимости издиша тотално. Сега са пак толкова зависими. Слави можеше да добави към въпросите и възможността за отзоваване на депутат ако например реши да напуска групата си или при друго провинение.

tania kostowa

И ти какво ще спечелиш ако партиите се молят на мутрите за пари? Ще ти се подобри ли живота? Защото като те отпочне мутрата, няма да има кой да му търси сметка, тъй като си е платил...

Нора

А защо според теб не го поиска това Слави, като след като се предлагат мажоритарни избори, от това съвсем логично следва, че ще трябва да можем и да ги отзоваваме?! Но, не го е включил - защо?!

Avatar

Да оставиш на нискообразовано, оскотяло и тотално невежо по социални въпроси население да прави пряка демокрация, е като да пуснеш глупавия Радев да управлява АЕЦ-а...

Фатмак

В това онлайн вестниче много рядко има "анализи", които поне описват очевидното, но този е един от тях.

Управляващата партия ГЕРБ драстично е свила партийните си харчове през 2015 г., въпреки разходите около местните избори. Това става ясно от отчета й пред Сметната палата. През последните четири години (с изключение на 2012 г.) партията харчеше около 25 млн. лв. годишно, докато през 2015 г. се е свила наполовина и се е вместила в 13.7 млн. лв.

Б. Борисов

Защо не, след като сега, кгато сме на власт, харчовете ни ги покрива държавният бюджет?

Нора

А другите пари (спестените, де) къде са?!Не са по частни офшорни сметки, или НЕ?! И мен това какво ме грее, щом моите пари пак ще отиват при тях, и при останалите, разбира се!

Почнаха

Аналните ....неща:) Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла ...Дацов ?? Какво ще ти влезе/излезе ...остави на хората. Нека хора със офшорки и живееши в затворени селища ,да не играт "народи игрички".Не само сте ясни ,сканирани ,снимани ...принадлежим в различни лагери! Ти си от лагера на вземащите...по просичко крадците! Чупката... Референдума ще има 6 да и ще има много много различни неща. Единият въпрос взривява конституцията! Отам се ходи на ВНС и престани да си мислиш че СИК са станли сташно много, намаляват ...и то много.

Нора

Ама тя народната представителка ТАШЕВА съвсем официално вчера в НС обяви, че Слави има офшорка и го повтори 4 пъти?! Аз лично слушах дебатите и си мисля: Сега Слави трябва да я даде под съд, ако това не е вярно. Само, че той нещо си замълча?!Нещо да знаеш ти по въпроса?

факт

ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО - ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ, ДРУГАРИТЕ ТУРЦИ, ДРУГАРИТЕ КГБ-ейци и ДРУГАРИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ ВСЯЧЕСКИ ЩЕ СЪБОТИРАТ РЕФЕРЕНДУМА; ЗА ДА МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ КРАДЕНЕТО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 70 ГОДИНИ . . .

Нора

Глупости на таркалета, за глупави хора!

въпрос

Ти като говодо настането на хранилка с руски пари чувствал ли си се някога човек или по рождение си урод? Не, че имам нещо лично, но някак си не питая особено уважение към мурзилки.

Абсолютно точен анализ на Дацов .Но простите оскотели тролове и чалгализираните фенове на жалкия чалгар няма да го разберат .А че референдума а абсолютен популизъм е ясно на всеки грамотен човек

Това

Че не искаш референдум е много силен тест за интелигентност ! Чупката при Мафията или ...където и да е !

Автора се и бетонирал (в главата) със съществуващата система и на практика не може да си помисли, че има възможна алтернатива. Например коментара по 6. "Това предполага тотално друга структура". Точно така, искаме тотално друга структура ...

Нора

А ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА, ИЛИ Е ДОСТАТЪЧНО ДА Е "ДРУГА"? И да попитам, върху кого смятате да изпробвате тази "друга" структура и кой ще плаща за вашия експеримент?!

О2

Мерси ще кажа на тази политическа форма на чалгата - референдум на Слави. Ама кво си говорим, ние цар си избрахме за премиер, та чалгаджийя за "реформатор" ли няма да подкрепим.

Северозапад

Ако охранителната, криминалната и пожарната дейност бъде прехвърлена в общините то тогава обричате Северозападна България на ЦенкоЧоковците да се разпореждат както си искат. Земите ще станат собственост на още по-ограничен брой хора, а тормоза над всички хора ще доведе до още по-бързо обедняване и обезлюдяване.

Жн

Не се "подмокрям от възторг",но по-скоро ще започна да го правя от гняв.Аман от вехти витии и мъдреци,които ни обясняват колко лошо щяло да се получи,ако О Б Щ Е С Т В О Т О ни/а не политиците/ направи някаква крачка.Да го направим тоя референдум! Да отчетем плюсовете и минусите му и ако някои от резултатите не ни задоволяват, да ги променим.Какъв е проблемът? Да не би с референдума да настъпва края на света,та ни заобяснявали колко било зле преди изобщо да сме взели решения,които никога не са вземани в новата ни история.

Не знам

на колко сте години, но ако сте забелязали, законите свързани с държаното устройство лесно се променят, но трудно се връщат обратно ако има отчетена грешка!

плачков

Има логика в думите на дацов но по лошо накъде. Като погледнем статистиките сме най зле не само в ЕС ами и в Африканския континент. Дори и братята Романи са10г пред нас . Така че да сепробваме.

Раята си иска

господарите, да ги яха, да ги измъчва и да ги оставя нещастни 99% от времето им, за да оценят оня 1 % като неземно, райско щастие.

Мирко Свирко

Този много говори,СИГУРНО НИ ЛЪЖЕ!!!

СИГУРНО СИ ПРОСТ!

Най-вероятно не само прост, но и вдлъбнат!

Мирко Свирко

И наистина лъже и ни работи както са му платили: - По първа точка приема собствена, недоказана хипотеза и при обосноваването на останалите се опира на нея като аксиома!

Аксиома :) Хаха

Аксиома! Ау! Жива да не бях!!!! Ако някой не е оценил прогреса на новите технологии, то спокойно може да го направи сега. Благодарение на Copy-paste функцията всеки примитивен мозък може да изпише думата "аксиома". Само така можеш да наемаш уроди и мозъчни инвалиди да пишат платени коментари и въпреки уродливостта си да изглеждат не толкова прости, колкото са. Това е и великото предимство на Интернет - всеки примитивен мозък може да се изяви.

Мирко Свирко

1. При мажоритарния избор принадлежноста към партйи е на втори план. Приоритет имат личните качества като: - честност - достоверност - адекватност - и др. И не на последно място ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ЕЛЕКТОРАТА,КОЙТО ГО Е ИЗБРАЛ!

Внимавай с copy-paste!

Като копираш опорните точки гледай да копираш грамотно. Изпуснал си втората опорна точка. Цървул.

Мирко Свирко

Като казвам "ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ПРЕД ЕЛЕКТОРАТА,КОЙТО ГО Е ИЗБРАЛ" Имам предвид,че шефа вече няма да бъде Баце или Гоце а НАРОДА, КОГОТО ПРЕДСТВЛЯВА!!!

не думай!

Казваш това, което са ти спсуснали като опорни точки. Малограмажният ти мозък не може да роди дори идея как да ползваш правилно тоалетна хартия. Copy-paste не се брои за интелект. Всяко шимпанзе може да го прави.

Мирко Свирко

АБЕ " КЛУБ Z "! КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ЗА ДА ПРЕПИШЕТЕ ТОЧНО ТОЗИ ПОСТ ВЪВ ФЕЙСБУК?!!!

Удуши мурзилка - спаси дърво!

Явно съдиш по себе си. Ти взимаш пари за да пишеш и това е перефектно ясно на всеки. За да заслужиш мизерната си надница се опитваш да привличаш внимание чрез писане с главни букви. За толкова ли глупави взимаш четящите? Или мислиш, че те никога не са виждали мурзилския подход, съгласно който се пише само с главни букви. Имай предвид, че само с главни букви пише идиот, който иска да привлече внимание. Писането на нищо с главни букви не го прави нещо. Но явно тава ви учат по "фирмите за маркетинг" финансирани с руски пари. Но така е. Напуснахте краварниците и нивите, станахте "интеуектуауци", пеете, танцувате .. един лев добавена стойност не създавате. Но въпреки това миризмата на краварник си остава. Смърдите. Смърдите на селяния.

Дали да сме демократична, или олигополна република е синоним на "1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" Това е истинска РАДИКАЛНА реформа. Жалко, че Кънев, а и други от РБ по този въпрос са на едно мнение с БСП и ДПС. Другите въпроси нямат такъв реформаторски заряд. Електронно /и по пощата/ - ДА, заедно с избирателен район Чужбина. Задължително - НЕ, без обяснения, но опцията "против всички" е полезна. За останалите въпроси - НЕ за следващите 2 години, а след това може пак референдум. Защото по-малко депутати е по-кофти за мажоритарни избори, субсидията, при мажоритарни избори, изобщо не може да се начислява на база получен глас за партията, а за български шерифи ни трябва още време за размисъл и дебат.

Мирко Свирко

ДРАГИ БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ИЗБЕРЕТЕ ЛИЧНО СВОЯ ПРЕДСТАВЛЯВАЩ, ЗА ДА ИМАТЕ ПРАВО ПОСЛЕ ДА ГО ПРИВИКАТЕ НА КИЛИМЧЕТО ДА ОБЯСНИ ЗАЩО ГЛАСУВА ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ! И ДА МОЖЕТЕ ДА ОТТЕГЛИТЕ ГЛАСА МУ! ТОЕСТ: ВАШАТА РОДИНА И ДЪРЖАВА ДА ЗАВИСИ ОТ ВАС , А НЕ ОТ ШЕПА КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ!!! ( виждате ли как неистово Ви убеждават,че мажоритарният избор е грешка)

...

Ако в България имаше граждани, пък макар и бъдещи, то урбанизирания селянин Слави Трифонов щеше да бъде обречен да пее с дайре по улиците за няколко лева на ден. И да бъде трайно безработен, защото в нормална държава за клоун с проруска ориентация единствената възможна заетост е "постоянно присъстващ в опашката пред бюрата на социалните служби". Освен това в нормална държава ако организираш в национален ефир пеене на песньовки на окупационна арамия ти се гарантира затвор с продължителност от поне 25 години. И няма спасение с обяснението "свободно слово", защото въпросната окупационна армия е най-големият противник на свободното слово, стояща наравно с исляма в битката срещу каквато и да е свобода. И когато един медиен съвеЦки популист започне да урежда за спонсора си с отънял държавен бюджет по-малка бройка депутати, и когато това се превърне в храна за мозъците на урбанизираните селяни, то имаме налице сигурна индикация, че България е мъртва държава. В нея няма нито граждани, нито трезва мисъл, нито каквото и да е бъдеще различно от трупохранилище. Ако имаше нормални граждани в България то държава щеше да работи за тях. И те нямаха да чакат никакъв шоумен да ги "буди". Няма как един чалгар да създаде граждани. Един чалгар може да създаде движение на урбанизирани припяващи селяни. Ако това са гражданите на България, аз не искам да се наричам българин. за моя радост вече не съм част от държавата България. И за мен това е чест!

Пречката

Някой сети ли се погледне предаването на Шоуто на Слави от 9-ти май? Да ви прави нещо впечатление в музикалната програма изпълняваща съвеЦки червенорамейски песни? Ако не сте отвратени или потресени - спете спокойно, уверено гласувайте (най-вече под строй) на каквито искате референдуми, после пак на следваща итерация винете политиците, които вие избирате (все в ролята си на наивни фенове на тази или онази партия), че нищо не се случва и пак бъдете недоволни. Простият е винаги нещастен и никога не вижда собствената си простотия. За мен НЕ БЕШЕ чест!

Жалка история

Това текстче е налазено то тролове и умници, като сочно л*йно от мухи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.