Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Много е вероятно през есента да има референдум и с въпросите на бизнесмена Веселин Марешки. Това разкри председателката на парламента Цецка Цачева в ефира на Нова ТВ.

Вчера парламентът гласува 6-те въпроса от Инициативния комитет на Слави Трифонов, което означава, че референдум по тях ще се проведе заедно с президентския вот. Предложените от Марешки 5 въпроса бяха внесени по-рано, но не му достигаха валидни подписи и му бе дадено 1 месец да добави колкото е нужно, за да се мине бариерата от 400 000.

"Много е вероятно есента да има референдум с въпросите на Марешки. Всеки момент чакам, ако минат бариерата, ще имаме два референдума. Трябва да се знаят фактите, в момента в ГРАО върви проверка на допълнителните подписи", обясни Цачева.

Това означава, че наесен заедно с президент, може да отговаряме на общо 11 въпроса. От тях обаче два са едни и същи - за намаляване на депутатите от 240 на 120, а два си противоречат - от "Шоуто на Слави" предлагат партийната субсидия да бъде намалена до 1 лев на глас, а Марешки - да се премахне напълно. Така остават 10 различни въпроса.

"Някакси е нелогично да провеждаме референдум с един и същи въпрос", каза Цачева, визирайки обаче четвъртия от въпросите на Трифонов, който е за електронното дистанционно гласуване, което парламентът вече прие в закон.

Председателката на парламента коментира и излизането на АБВ във властта, като отбеляза, че партията на Първанов не е имала сериозни доводи за това.

"Не знам каква е истинската причина, тя е взета по-рано, в тесен кръг, под условие, и това е резултатът от конгреса на БСП", каза тя. "Категорично не приемам алибито за напускане на мнозинството - оправданието, че липсвал диалог. Напротив."

Според Цачева АБВ мислели само за партийните си интереси, докато ключова за ГЕРБ било държавността. Тя обаче подчертано не използва думата "стабилност".

"Сега е сложна ситуцията, когато всички, които се считат отговорни, коментират само чисто партийни интереси, възможни варианти за кандидат-президентски двойки, но никой не поставя пред скоба държавността."

Тя отбеляза, че партньорите ни на Запад забелязват по-добре постиженията ни, цитирайки изявлението на Борисов, че всички знаели колко пари сме спасили с борбата срещу контрабандата.

"Ето вчера - срещата на премиерът Борисов с Камерън, оказва се, че хората зад граница знаят какво прави нашата държава, за постиженията ни с контрабандата", заяви Цачева.

Ключови думи

Коментари

".. хората зад граница знаят какво прави нашата държава.." О ,да особенно службите им...

За АБВ, Бъчварова: " Но, знаете ли , аз мисля че връщайки се назад, когато ние предложихме на господин Калфин в лично качество да бъде министър, по една съвсем ясна политическа логика, един социалдемократически подход, по отношение на социалната политика щеше да балансира нашите десни виждания за социалната политика, които не бяха много успешни през първия мандат. Идеята беше наистина да имаме баланс и предложението към него беше в лично качество, в последствие беше изразено желание от самата партия да участва като партия в коалицията. Тогава и доскоро моето убеждение беше, че те проявяват тази отговорност да участват в управлението със съзнанието, че могат да имат съществен принос в социалната сфера, това им дава безспорно и възможност да се идентифицират, да имат ясен образ. Сега си давам сметка, че това е била предизборна стратегия, очевидно разчетена до президентските избори, а не толкова желание да се направи нещо в държавата." /Фокус/

Югозомби

Президентски избори плюс референдум с 6 въпроса плюс референдум с 5 въпроса. Вероятно всичко това накуп ще измести, обезличи и "смачка" пропагандата на Шоуто на Слави. И докато шоумените очакваха яростна съпротива от уж уплашената от народния гняв политическа класа, сега се очертава импровизациите му в политиката да бъдат задушавани с... референдуми и народен глас. На демагозите и популистите от екипа му: честито! :)

Лаборант Ваню

"Естаблишментът" в лицето на парламентарните партии явно е напълнил гащите от ужаса на перспективата за две нови политически сили с подкрепа от стотици хиляди.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.