За първи път видях една самокритичност, решителност – така премиерът Бойко Борисов коментира дискусиите по време на организираната в Лондон антикорупционна среща на върха.

Той направи аналогия с международните усилия за борба с тероризма. 

"Преди години започна да се говори за общи действия срещу тероризма и след това се надигна всеобща битка, в момента службите работят заедно, защото една по една всички държави бяха ударени, включително България“, каза Борисов.

Той отбеляза, че досега всяка държава е прилагала свои мерки по отношение на борбата с корупцията и контрабандата.

„Впечатли ме, че всички, явно службите са им докладвали, за огромния успех, който имаме в борбата с контрабандата. Аз се бях подготвил да им кажа колко милиарда сме вкарали в бюджета, а то нямаше нужда“, заяви Борисов.

Той съобщи, че директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард ще направи възможното да посети страната ни, за да се запознае с работата на Бюрото за борба с контрабандата, както и с всички мерки, които се предприемат.

БИТКАТА НА КАМЕРЪН СРЕЩУ СВЕТОВНАТА КОРУПЦИЯ - ПЪРВИ МЕРКИ

„Ще се запознае с дейностите в съдебната система, които правим, за да стане тя по-ефективна в борбата с тези много свързани неща – корупция и контрабанда“, посочи Борисов.

Премиерът коментира, че в рамките на форума е поставен въпросът за обществените поръчки и за това как да се намери общ механизъм, за да може да има прозрачност и да се строи едновременно на ниска цена и с високо качество.

„Явно в цял свят с това има проблем, убеден съм, че ще се намерят решения“, заяви министър-председателят, като посочи, че България ще подкрепи британската инициатива за създаване на международен център по антикорупционно право.