Движението за права и свободи (ДПС) ще подкрепи отпадането на европейските визи за турски граждани, само след като Турция изпълни всички 72 критерия за това, заяви днес евродепутатът от партията Илхан Кючук.

"За нас визовата либерализация е стъпка в правилната посока. Ние приветстваме положителното говорене в посока на визова либерализация", каза Кючюк в телефонен разговор от Страсбург, където заседава Европейският парламент. "Но за всяка визова либерализация трябва да бъдат изпълнени всички критерии".

Според Европейската комисия до момента Турция изпълнява 67 от тях. Тя препоръча държавите-членки и Европейският парламент да одобрят падането на визите  края на юни, ако дотогава и оставащите пет критерия са изпълнени.

Анкара плаши да се оттегли от съвместна декларация с ЕС, която я ангажира да спре нелегалната миграция към него в замяна на финансова помощ от общо 6 милиарда евро, ускоряване на присъединителните й преговори и на отпадането на визите.

Турският министър на европейските въпроси Волкан Бозкир беше цитиран днес да казва пред журналисти в Страсбург, че страната му вече покрива всички изисквания и не възнамерява да изпълнява други, включително условието да уеднакви правното си определение за тероризъм с това в ЕС.

В турското законодателство има твърде широка дефиниция за тероризъм. С такова обвинение са арестувани и в момента журналисти само заради техни публикации по кюрдския въпрос.

Говорейки отделно в Берлин, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че тя няма да се включва в "конфронтационното говорене" по въпроса, но потвърди и че Турция трябва да отговори на всички критерии, преди визите да паднат.

"Ако въпросът се постави на гласуване, ДПС ще подкрепи визовата либерализация, но при ясно изпълнени критерии", каза Кючук. "В противен случай това би било безпринципна подкрепа".

Той уточни, че в по-широк план партията му е за евроинтеграция на Турция  и на всички страни от Западните Балкани, която включва и безвизов режим на ЕС с всяка от тях.

ЕС и Турция са заинтересовани да намерят споразумение, защото са изправени пред общи предизвикателства, с които не могат да се справят поотделно, посочи Кючук.

"В същото време всяка държава, включително и Турция, трябва да спазва високите демократични стандарти на обединена Европа", каза той.

ЕС очаква Турция още да снабди гражданите си с биометрични паспорти, да гарантира, че комисията ѝ за защита на личните данни е независима от изпълнителната власт и да разшири правомощията ѝ върху действията на правоприлагащите органи.
 
Освен това Турция трябва да засили сътрудничеството си с Европол, да въведе в законодателството си европейския и международен принцип на пропорциналност, да започне ефктивно съдебно сътрудничество с държавите-члелнки на ЕС и да предприеме действия против корупцията - особено що се отнася до прозрачност и финансиране на политическите партии.
 
Седмдесет и девет-милионна Турция може да започне да произвежда по 10 000 биометрични паспорта на ден в началото на юни, според европейски експерти запознати с досието.