За Хитлер всичко е казано. Изненадващо неговият духовен събрат Сталин излезе сух. По различни данни той е заповядал ликвидирането на 9 до 22 милиона души, повечето съветски граждани. На тях не е посветен нито един ден на памет. На 23 май по-скоро незабележимо в Европа ще бъдат почетени жертвите на сталинизма и националсоциализма.

И точно сега в Русия, в град Липецк, беше открит нов бюст на Сталин. Като масов убиец трябва да си го заслужил. Избиваш милиони, а десетилетия по-късно ти издигат паметници. Видно е какво е да си спечелил война. Всичко е наред, щом като масов убиец печелиш войните си.

Британският автор Робърт Харис написа романа си „Отечество”, в основата на който е идеята, че нацистите са спечелили войната. Според Харис има две суперсили – Германия и САЩ. Нацистите успешно са прикривали избиването на евреите. Никой вече не говори по темата. Тази версия е реалистична.

Сталин унищожи селското средно съсловие, 600 000 избити. За да наложат колективизацията, комунистите целенасочено оставиха 14,5 милиона души да измрат от глад. Първо измряха децата. 3,5 милиона украинци се споминаха в нищета. Няма памет за този геноцид.

Аз съм благодарен, че Хитлер загуби войната и не ми се налага да живея в нацистка страна. Но аз съм и благодарен, че Съветският съюз не беше единственият победител във Втората световна война. При единствен победител Сталин днес цяла Европа щеше да е лагер за принудителен труд.

Съветската армия донесе свободата за оцелелите в концентрационните лагери, след това тези лагери бяха напълнени с нови затворници, много от които бяха невинни, мнозина измряха.

Краят на Хитлер беше освобождение. След това в окупираната от Съветите Европа започна изграждането на нова потисническа система.

Странни са ритуалите ни по повод Деня на победата. Приехме лозунгите на ГДР, които се коренят в сталинизма. Съветският съюз ни е освободил, сразил е Хитлер. Вечно сме благодарни на СССР.

Историците твърдят, че отслабената заради Сталиновите убийства Червена армия през 1942 г. е била в състояние да воюва успешно единствено благодарение на военна помощ от САЩ.

Че днес Германия е свободна страна, преди всичко дължим на факта, че САЩ спечелиха Студената война, а не Съветският съюз. Ако беше станало обратното, то и до днес в Берлин щеше да има военни паради, развети знамена и един фюрер, на който никой не би бил в състояние да противоречи, без да рикува.

----

* Харалд Мартенщайн е известен германски журналист. Препечатваме коментара му от в. “Тагесшпигел”.