"ГЕРБ има важна роля на най-голямата партия, но отговорността и на останалите партии в управлението е определяща", заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по повод Изборния кодекс и президентското вето, цитирана от пресцентъра на партията.

Това е и версията на ГЕРБ - че не само те носят отговорността за решенията, а най-вече коалиционните парнтьори във властта. Именно със съобразяване с Патриотичния фронт и "запазване на стабилността на правителството" премиерът Бойко Борисов мотивира гласуването на депутатите си за ограничаване на секциите за вот зад граница.

Според Кунева целта на Изборния кодекс била да се направи "закон за България, а не за партиите", а широката представителност в 43-ия парламент давала шанс за постигане на консенсус по темата. . 

Лидерката на ДБГ заяви, че във вторник се събира и ръководството на партията й, и на Реформаторския блок, за да обсъди ситуацията с ветото на президента. Депутати от ДБГ и СДС подкрепиха варианта на Патриотите за по-малко секции зад граница, след като предложенията на Радан Кънев за отпадане на спорните текстове бяха отхвърлени от залата.

Кунева заяви пред БНР още, че "единственият начин да се постигне съгласие по върнатите текстове в ИК са преговорите, както и да се спазват дадените обещания и да се решава разумно". Според нея част от решаването на въпроса със секциите в чужбина минава през въвеждането на ефективно електронно гласуване.

В този век на мобилност трябва да дадем възможност на всички български граждани да могат да упражнят правото си на глас. Години наред слушам да се спори дали електронното гласуване няма да доведе до манипулации, сякаш в момента не се борим именно с това и без да има електронно гласуване, вместо да вложим енергията си във въвеждането му", посочи Кунева.

Вицепремиерката добави:

"Трябва ни цялостна национална визия - искаме или не да приобщаваме българските граждани все повече към управлението. Нуждаем се от цялостна политика за българите, които живеят извън пределите на страната. За мен ние трябва да правим максималното за приобщаването имкъм вземането на решенията". 

По отношение на президентските избори Кунева коментира, че РБ трябва да се обедини около общ кандидат, ясен негов профил и правила за номинациите – дали да са партийни фигурите или на равно отдалечени от партиите личности с обществен профил.