Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вече няма никакво съмнение - "патриотите" са поели ангажименти, но не към избирателите си, а към друг. Ако беше към избирателите, не вярвам те да не могат разберат абсурда на ситуация, при която реално лишават от право на глас техните роднини и приятели, емигрирали на Запад. Плашилото с вота на българските граждани в Турция не може да счита за невъзможен за обяснение казус, защото тенденциите за намаляване на тежестта на този вот са очевадни. Изкуственото форсиране на темата е инструмент на текуща политическа конюнктура, не път към осмисляне или оптимално решение. Тезите за скъпия вот, за трудни за организация избори и прочие медийни аргументи претърпяха фиаско. Стигна се дотам самият Симеонов да признае валидността на позициите на българите зад граница. Остана само въздишката - "имаме ангажимент". И тук вече се съмнявам, че той е към техните избиратели.

Кремъл и Кой? играят чрез резервния си "кон" - патриотите. Атака млъкна, ДПС има интерес да не допусне "турския" вот да отиде към ДОСТ, защото вътре в страната контролират по-голяма част от избирателите. Малките партии, които са постоянно на повикване при финансова мотивация, допълват картината. Каракачанов и Симеонов виждат в избирателния закон шанс да консолидират по-голяма част от националистическия вот и да останат единствен и доминиращ фактор сред националистите.

Ако не сте разбрали, Атака като проект е история. Непотребен, но платен. Те изчерпаха своята полезност като инструмент за политически и обществен натиск, в който бяха инвестирани значителни средства. Поръчителите имат нужда от резултати, а Атака не може да им ги даде - те са доказан и устойчив пасив. А на поръчителите им трябва власт, позиции, контрол върху развитието на страната.

Затова ресурсите се пренасочват към националистите, които форсират изкуствени "препятствия" за да могат да бъдат забелязани, съответни да станат значими при преговори. Чрез тях може да се контролира вътрешния политически процес не само в удобната мантра за външния враг - Турция, срещу НАТО, срещу ЕС, в комбинация с тезата за Спасителя от североизток, но и най-вече да се гарантира реинкарнацията на модела Кой?  

Борисов формално е в шах - на повърхността изглежда, че ако не приеме ултиматума на Патриотите, те ще напуснат коалицията. Ако пък отчужди българите зад граница, му е сигурна загубата на гласове, съответно на тежест във всеки бъдещ Парламент. Всъщност проблемът не е в отношенията между ГЕРБ и ПФ, а между различните крила вътре в ГЕРБ относно вариантите за участие във властта. Напрежението вътре в партията ще расте и единственото мобилизацията на нови избори може да го овладее или реши. Въпросът е дали Борисов може да намери нов Цветанов, или Цветанов ще намери нов Борисов.

"Турският вот", темата бежанци и всичко, свързано с рисковете на исляма, се очертават като ключов предизборен тезис на националистите. Русия - брат, Турция - враг - това са простите щампи, в които се опитват да вкарат цялото мнообразие от въпроси по темата. Ако кресчендото по темата бежанци спада, нейната полезност пред избори се губи. Румяна Бъчварова се върна с важен коз - споразумението за реадмисия. И националистите спешно търсят да вдигнат медийно топката със заместител - или бурките, или визи за Турция, или етнонапрежение с циганските бунтове, или раздуване на зловещи сценарии от ердоганизацията на съседката ни. При това забележете, във всеки един от тези варианти, действително има потенциал за тревога, но тя е преекспонирана и истеризирана.
Така националистите нито помагат за оценка и управление на рисковете и възможностите, нито дават верните решения.
Затова тезата на ВМРО, че ветото на избирателния закон е удар срещу националната сигурност,  е откровена манипулация - с тези си действия националистите дестабилизират България и играят чужда игра срещу националните интереси. Това е случаят, при който демонстрираният патриотизъм не се покрива с родолюбието.

Ключови думи

Коментари

Маневрист

Пак ги дразни Василев - разгонва им фамилията с тези анализи. Не е безопасно

123

Блааа-бла-бла....или на български-тра-ла-ла....:)))

ти си не само бла,бла,но и трала!

Дали да припомням по чие настояване "патрЕотите" се намъхнаха в тази коалиция?? Дали не беше на едни управляващи опозиционери?

ние можем да мислим и сами

ЗНАЧИ, СПОРЕД ВАС Е ПРИЕМЛИВО И МОРАЛНО ИСЛЯМИСТКА ВЕЧЕ ТУРЦИЯ ДА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА НА ДЕЦАТА НИ??? КЪДЕ ПО СВЕТА НЕГРАМОТНИ ХОРА, В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ НЕГОВОРЕЩИ БЪЛГАРСКИ, С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО, УЧАСТВАЩИ В ИЗБОРИ ЗА ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ТУРЦИЯ, УЧАСТВАТ И В ИЗБОРИ ЗА ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ? И ДОКОГА СРЕЩУ ВСЯКО РАЗУМНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ЗАЩИТАВАЩО СУВЕРЕНИТЕТА НИ, ЩЕ СКАЧАТ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ "АВТОРИ" И "ПРОТЕСТИРАЩИ"?? АКО ТОЛКОВА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЩО ТЪРСЯТ В "ТАЗИ ТЕЖКА ЧУЖБИНА" И ЗАЩО НАПИРАТ ДА РЕШАВАТ КАК ДА ЖИВЕЕМ НИЕ? И НЕ НИ ПУСКАЙТЕ ТЕЗИ "ДРАСКАЧИ" - ГЛЕДАМЕ ГИ ПО ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ТРЯБВА ДА ЗАЩИТЯТ БЕЗПРИНЦИПНИТЕ , УНИЩОЖАВАЩИ ЖИВОТА НИ РЕШЕНИЯ НА ЗАДКУЛИСИЕТО, МАЙ??

Можете , ама не.

Вие не можете да мислите и сами! Защото нямате мислещ орган.Да залагаш на Прасимир Каракачанов и Волен Сидеров е малоумно. По тази причина оставете тези, които ви издържат и са по-умни от вас да мислят.

Нора

Стига сте преувеличавали, бе! И как ти определя съдбата Турция? Като вкара ЕДИН-ДВА ДЕПУТАТА ЛИ?! Щото - провери, ако не знаеш, че с гласовете от Турция ДПС вкарва в парламента най-много до двама депутати!!!! И при 240 броя наши родни българи-юнаци, тези двамата ли ти направиха държавата на кочина?!

плачков

Умен човек. Много добър анализатор. Не се страхува да каже истината. Дай Боже повече такива личности. Ама къде ги.

анонимен

Турция ни са партньори в НАТО и ако не сте забравили СИВ и Варшавския договор сте предатели за България.

:)

Илияне, опущаш се. При толкова явно ВНЕСЕНО ОТ ВЪН напрежение в ГЕРБ, да ти се привижда противоборство между две крила в ГЕРБ, си е изнасилване на здравия разум. Аз само бих припомнил "грешното" гласуване на ДСБ и "гражданския съвет" по текстовете на ПФ. Бих припомнил и кой настояваше патриотите да участват в управлението: 28 октомври 2014, Медиапул: "РБ отказа кабинет на малцинството с ГЕРБ и настоя за включване на ПФ" Вътре в РБ пък, това беше позиция на Радан.

Нора

Имало противоборство в ГЕРБ? нЕ! тУК иЛИЯН ГРЕШИ! нЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРОТИВОБОРСТВО В ЕДНА ГРУПИРОВКА, ТВЪРДА КАТО ПАРТИЯТА-МАЙКА, ОТ КОЯТО ПРОИЗХОЖДА И ПО БАЩИНА И ПО МАЙЧИНА ЛИНИЯ!И както беше казал поетът "Партията е права и когато съгреши!" Така ли е? Така е!

сбруя

Апокалиптично прав е,г-н Василев!КОЙ да го чете обаче?!ТЕ,си знаят,ракийката и сланинката!ЕДИНИЯ назидава,ДРУГИЯ размишлява!Като се обединят,обаче,НАРОДА ликува!Боцка сланинка и лочи ракийка,докато хули всьо и вся!Еее...Така не става,байовци!Не става!

Точно ти ли го казваш, болшевишки троле на синьоджукестия драгалевски врач?

Сбруя, става става. Тука е така. Като не ви харесва, натоварвате се всички автентично дясни и протестъри на едно автобусче и дим да ви няма.

Играят с крантата.

Ченгета Путриоти....Ушев ти си разкрит,и другия също.Убий ченгетата с презрение.

"или бурките, или визи за Турция, или етнонапрежение с циганските бунтове, или раздуване на зловещи сценарии от ердоганизацията на съседката ни." - По на едро се играе. Командира директно забърка бурки и неоосманизъм.

нищожеството Валери и агент Иван

Можете ли да ги забравите тези двама "патриоти"? Агентът на ДС, Иван и циганина до него? Отврат и погнуса, нали? Кремълски лакеи и обслужващ персонал на агент Сава от боянските сараи! Само че, другия път ще гледат Парламента през крив макарон! Нагли мерзавци!

Както и ДСБ, които ги набутаха в правителството!

С този материал Илиян Василев се нареди до Корнелия Нинова - и двамата ярки представители на синьо-червената мъгла.

На коя мъгла била представител Корнелия Нинова? Вие да не сте на кило домашнярка?

AУ AУ

Дежурният "НИЩОНЕКАЗВЕЦ". Пръкват и ръсят разум с килограми ?? Бях забравил за няколко дена че Русия е царството на Орките ,а Путин го играе Саурон. Почти схващам ,че Суадитска Арабия и Турция са страните на ЕЛФИТЕ. Ако тия разкарат "Мафията" няма нищо лошо. Стабилно му е само на ИЛИАН с постояните хонорари за ПЛЮНКА по поръчка!

Китанов

ЕДно изречение струва колкото цялата статия - въпросът е дали Борисов ще си намери нов Цветанов, или Цветанов ще си намери нов Борисов. Всичко е казано.

Цветанов действително работи зад кадър с Каракачанов и Симеонов и ще бъде интересно каква сценка на единство ще изиграят във вторник.

Нора

Е, те си допадат и по друга линия, нали?

Петя

Уморените коне ги убиват, нали

Моля Ви, не пишете с по едно мъгляво изречение, защото нищо не се разбира. Всеки в един момент става уморен кон, но кого точно имате предвид, е невъзможно да бъде разгадано.

Кобилите тоже.

наблюдател 2

нали живеем в демократична държава.и всеки както и г-н василев изразява своето мнение ,както и ние коментиращите в този сайт.изказва си мнението човека ,а вие се скъсвате от критики и обиди.същото правите и с Бедров и други.както ние коментиращите имаме различни мнения ,така и те имат право на различни мнения.не сте прави ,драги коментиращи.

"Цветан Цветанов: Президентът е прав в много от мотивите си за вето" /Фактор/ Борисов: "Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите." /съседен материал/ "Местан приветства ветото на Изборния кодекс" /Офнюз/ В крайна сметка ще гледаме кой ще номинира и подкрепи Плевнелиев за втори мандат. ПФ няма да е. БСП и ДПС - обсурд. А ДСБ??? Поведението на Радан според мен показва, че и те са в групата на БСП, ДПС и ПФ.

Радан е виновен,че си и тъп!

Поредния изсмукан от пръстите "анализ "на говорещата глава Илианчо .Но пък за сметка на това правоверните костоваци озверели цъкат минусчета на напомнянето че именно правоверната секта настояваще ПФ да са част от коалицията .Но пък е ясно че безочието на правоверните костоваци е огромно .

безпартиен

И кои са министрите на ПФ в коалицията, бе, льольо? Безочието е огромно, но на такива патологични малоумници като тебе!

Нека не забравяме ролята на Генерала

Нека не забравяме ролята на Генерала, който знаеше, че заповедта идва от Кремъл и затова се съгласи да я изпълни без се противи. Заповедта от Кремъл противоречеше на всичко, което уж се правеше досега. Но той се съгласи с лека ръка да зачеркне започнатото и недовършеното и да нахлузи железни кремълски окови на българина.

Как ще те разберат...неразбиращите!?

В синьо-червената мъгла единствен ориентир остава Плевнелиев. Плевнелиев Президент, или Радан Президент?

Avatar

Пърдан може да е президент само на квартална "Лафка"...

А ако някой се осмели да номинира Плевнелиев и Калфин като двойка, Станишев ли ще хлъцне по-силно, или Кънев??? :)

Трол до Трол

Започнаха, нали почивен ден или и за това Ви плащат. ДЕжурния екип от 7-8 човека.

Колев

Действува се за президентските избори и ако успея, чак тогава ще има парламентарни. Идеята е да сменят Пленелиев и не позволят избора на такъв като него, а следващата година парламентарни избори. но може да станат по-скоро

Кой?

Каквото и да правите - винаги имам резервни ходове. НЕ много, но винаги един в повече от Вас. Така и не разбрахте, това е система градена повече от 27 години.

Клуб З

Най-голямата им грешка, че публикуваха стенограмата от срещата за Изборния закон и там лъсна всичко - тарикати посредствени

А не допускате ли, че цялата патардия е за нахъскат ВМРО и Симеонов срещу президента и в оплюване да ги лишат и от малките надежди да се кандидатира отново

Отварат националистите са най-голямата заплаха за националната сигурност

ДСБ настояха за влизането на ПФ в коалицията. Факт!

Ulian

Поредната СМРАД с гръмкото име ПФ (Путински Фронт). А РБ са като кучета, веднага и с радост се хвърлят на мършата, плюейки в лицето малцината дето им гласуваха доверие.

анонимен

Всичко си дойде на мястото,само Аватарино не се отърва от разстройство.

xyz

Илиян Василев - анализът на писаното от него показва, че в 99% от случаите тезите му се сбъдват.

До долния с дългото писание

Спрете с тия простотии, защото наистина се показвате като пълни аборигени. Концепцията за днешния свят е свободно движение на стоки през границите, НО И НА РАБОТНА РЪКА! Изостанала работа е това вашето, много сте назаднали.

Газком

Хайдееее, путиноидите запикаха газ.

Василев рискува много с тези анализи. Много важно, че някой от публиката ще каже "браво", накрая е важно дали ще останеш жив. Направо му се чудя защото става въпрос за много, много пари и за власт.

Костов и Илиян Василев. Прикаченият инвентар!

Нора

И какво! И двамата са образовани и умни хора.И освен това им стиска да се противопоставят и на Запад и на Изток, ако се налага и е добре за страната. И защо да не ни управляват умни и начетени хора, а трябва именно такива със съмнително образование и тъмно минало да ни определят бъдещето на децата?!

Проблемът на България е в това, че винаги лекета ни разказват играта. Дано доживеем един читав човек да ни отвори очите за правилата на играта! Да не е доносник на ДС е задължително!

Монтескьо

Сашо Дончевци усилват настъплението за сваляне на Борисов, т.е. пак КГБ ще ни мачка! Готвят и тестват Стефан Манов (син ли е на Божидар Манов?) за политически нападател​ в следващата война срещу ГЕРБ. Лошото е, че хора като Емил Кошлуков лансират тезата, че повече български турци в България ще бъдат по-надежден щит срещу радикалния ислям!? Изкукалият агент Алберт сравнява проблема с гласуването от Турция с геноцида над еврейте преди 9.9.1944г.!? България трябва да утвърди правото на глас на всеки българин, който ВЛАДЕЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И УЧАСТВА АКТИВНО В ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА! Владеенето на езика се установява много бърои с 10-20 секунден тест преди участие в гласуването, а активното участие в изграждането на държавата - със справка по интернет в НАП и НОИ! Който иска нека ме обори.

Нора

Да, но никой така и не предлага езиков тест за избирателите, разбира се той не може да бъде препитване на комисията преди избора, защото е субективно.Но, съгласна съм - има начин, а и така щяхме да се отървем от доста цигански гласове. Освен това можеха да лишат от право на глас само гражданите извън страната, които са с двойно гражданство. Можеха и да вземат решение да се образуват секции извън легациите само в страни на ЕС. И пак щяха да ограничат гласуването в Турция, от което ги било страх?! Айде, бе! Но, не! Целта им не беше това, а да се ограничат колкото е възможно гласовете на разумната и образанована част от българската нация.За другата част - ето ти СКАТ, ПИК, АЛФА.... има доста, дето лапат мухите.

пас по крилото

Да се разберем за нещо, което не е очевидно само за спящи красавици - ако в България някой не се страхува от Борисов и го плюе, псува и обижда публично, зад гърба му е или Путин, или Ердоган. Преди година двамата бяха злокобното дуо "Газов ятаган". Борисов най-сетне хвана ДС за ревера и сега тя ударно съди България в Страсбург, че са й нарушени човешките права, а Митьо Гестапото трепетно чака подкрепа от своя човек в ООН! Анализите по някои сайтове са от обичайната шкембеджийска агентура!

Монтескьо, справката в НАП и НОИ изхвърля много хора. Дългият коментар долу също е доста добре обоснован, но и малко краен. За мен баланс би се постигнал с район "Чужбина" със "скъпи" мандати, които хем отчитат непълния принос, хем не изключват напълно емигриралите.

Бай Пас

Този човек Василев май не е гледал телевизия Скат.Там от години се развиват тези и се изказва мнение ,което не е претърпяло изменение,независимо дали НФСБ са във власта или не.

Нора

Ами - не е верно, това, което твърдите. Преди последните избори СКАТ зарибяваше електората основно с критики и плювки срещу ГЕРБ и Бойко. След изборите обърнаха резбата, което стана и повод Велизар Енчев да напусне групата им. И от морална гледна точка е напълно прав, нищо че бил ченге. А колкото до тезите им - единствено непрекъснатото насаждане на страх от Турция не се е променило. Имаше години (а и до скоро), когато не минаваше съботно - неделно Дискусионно студио на СКАТ без някой откровен комунист (не бесепар)и/или ченге да възхвалява годините на комунизма,да плюе Иван Костов и демокрацията, а срещу Русия не се говореше изобщо. Сега вече е друго, но и аз не знам до кога ще е така и пак ще се обърне палачинката!ТЕЗИ ПАТРИОТИ И ТЕ СА В СХЕМАТА ЗА ИЗМАМА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! Така мисля.

Сашо Единайсет

"Можете ли да ги забравите тези двама "патриоти"? Агентът на ДС, Иван и циганина до него? Отврат и погнуса, нали?" омразата на троловете към "агентите на ДС" е трогателна, особено под пасквили, съчинявани от агенти на ДС.

"Над 200 000 поляци: Не искаме тоталитаризъм и нова желязна завеса!" - Излъгаха ли се поляците? Такъв анализ би отивал много повече на добрите ми спомени за И.Василев. Това би трябвало да е предупреждение и за нас, щото обикновено ги следваме.

НАЙ-ПРАВИЛНО

Е ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ВАСИЛ ВАСИЛЕВ-ДА ГЛАСУВАТ ТЕЗИ;КОИТО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ!

..

Глупост е това предложение!А как ще квалифицира почти милиардния финансов поток ,който влиза ежегодно в страната от българите в чужбина,изпращащи пари на семействата си ?След еврофондовете,те май са вторият по големина инвеститор.Нека пращат пари,ама да не ни се мотаят в краката на нас,патрЕотите....

Нора

Такова предложение е логично единствено за местни избори! И то - в известен смисъл!

:)

"​БСП избра парите! Българското олигархично задкулисие винаги е мечтало за синьо-червена мъгла" Александър Йорданов във Фактор. А по-долу писах: "В синьо-червената мъгла единствен ориентир остава Плевнелиев."

Става интересно - ходовете на националистите и случващото се в БСП е от една плоскост

Тонев

Само не разбирам защо националистите си вярват, че могат да разиграват коня на целия Парламент?

Huylo

Koiat e kutz

Huilo

Kremulskite ni laina naskoro gi zahlebih I sega se aktiviziraha, kaputite....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.