Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сигурно повечето хора вярват, че храбростта, подвигът и саможертвата са ценности, които заслужават да ги уважаваме и поощряваме. Но колкото и да са малко хората, които мислят различно, тяхното мнение поне трябва да се изслуша. Ето част от аргументите им, които лично аз споделям:

Поне от времето на Древна Елада храбростта, подвигът и саможертвата наистина са се утвърдили като безспорни ценности в съзнанието ни. Те са изкристализирали хилядолетия наред в условията на несигурност, опасности, войни и насилствени борби за едно или друго. Храбростта и саможертвата винаги са били „употребявани”, за да се постигне някакво по-висше благо: да се опази семейството, родът, религиозната общност, градът, отечеството или пък да се изгради по-добро и справедливо общество. През последните десетилетия обаче мисленето постепенно се променя - поне в икономически по-напредналата част от света. Казано съвсем просто: за постигането на „по-висшето благо” трябва да се грижат демократичните институции, а за сигурността на хората и техните колективни права - съответните органи, легитимирани по този демократичен начин. А още по-кратко: парламентът и правовата държава снемат от плещите на човека тежкото бреме да бъде готов на подвиг и саможертва.

 

Красиви, но надживени ценности

 

Успоредно с това в същите тези общества постепенно се налага идеята за човешките права, за правата на индивида като първостепенна ценност. Нима е възможно тогава, след като казваш на човека, че неговият живот е на върха на ценностната пирамида, а за всичко останало се грижи правовата държава, в същото време да очакваш от него готовност за подвиг и саможертва? Не, в това няма логика. Логичният извод гласи: модерните (и до голяма степен умиротворени) общества наистина вече не очакват от гражданите храброст, подвиг или саможертва - освен в случаите, когато тези граждани доброволно са избрали професия, свързана с рискове. А героизмът, подвигът и саможертвата се оказват просто някакви красиви, но надживени ценности, които паметта ни пази без връзка с действителния живот.

Чудесно разбирам, че тук закономерно ще прозвучи съвсем основателният въпрос:

"Добре бе, умнико, ами ако трябва да се хвърлиш в огъня за детето си? За семейството си? Или да помогнеш на хора в беда? Къде отиват тогава всичките тези абстрактни разсъждения?"

Ето какво бих отговорил: да, макар и рядко, човек изпада в крайни ситуации, когато трябва да прави такива - нечовешки - избори. Но тези избори са интимни, индивидуални, те идват от вътрешната нагласа и морала, правят се обикновено съвсем спонтанно, а не под натиска на обществото или защото някой ми е набил в главата, че „така трябва”. И дай Боже на човек да не му се налага да прави подобни избори! Защото - каквото и да си говорим - повечето хора не са по природа храбри, у повечето хора обикновено надделява инстинктът за самосъхранение. Нима е хуманно при това положение да изискваме от тях нещо, срещу което се противи цялото им същество?

 

Живеем днес, в 21 век

 

Тъкмо тук искам да задам насрещния въпрос: колцина от всички онези, които смятат храбростта, подвига и саможертвата за неотменими и първостепенни ценности, колцина от тях наистина са в състояние да ги извършат - не на приказки в кръчмата, а наистина? На този въпрос обаче никой не може да отговори, преди наистина сам да е изпаднал в екстремна ситуация. А в такава ситуация, впрочем, хората понякога действат безразсъдно и глупаво, което - колкото и да е парадоксално - в крайна сметка може да навреди на „по-висшето благо”.

Така че нека оставим храбростта, подвига и саможертвата в системата на историческите ценности, а за днешния ден да отдадем на всеки човек интимното право да взима сам подобни драматични решения. Всичко друго е архаизъм и лицемерие.

----------------

Статията на Александър Андреев е публикувана от "Дойче веле".

Ключови думи

Коментари

От мен храброст и саможертва трудно ще излязат. Обаче съм толкова инатлив, че доста от храбреците биха ми завидяли.

дебелян пеевский

Ето такива неща се получават, когато нискообразовано момченце от село почне да се упражнява в дървена философия. Задавам само един прост въпрос: ако ценностите в обществото са застрашени и то от институции, които уж ги пазят, тогава какво?

Стоплихте ли, какво?

Ценностите на обществото вече са унищожени от институциите. И като живеете в чужбина, навярно в САЩ, поемете нещо от тяхната култура - Рейгън е казал - всяко поколение трябва да извоюва свободата си. Стоплихте ли, какво?

плачков

Пълна отживелица. Ние от циганите не можем да се опазиме камо ли....... На гол тумбак чифте празни пищаци.

дебелян пеевский

Какъв точно ви е проблемът с "циганите", плачков? Българите са далеч по-опасни, а и се срещат много по-често.

ти да видиш

Напротив, г-н Андреев. Героизъм е да мяташ домати по стените на парламента (питайте бедров и глишев), храброст е да мажеш с боя паметници, които не харесваш (питайте ПМ), саможертва е да легнеш на оживено кръстовище (питайте еконещо си и ПМ). Мен ако питате, героизъм е да живееш в България. Това обаче, Вие няма как да го знаете или разберете. А какви ценности споделяте, дълбоко не ме интересува.

Народ

Съгласен съм. Добре си го казал.

Не-да

Андреев още се нада хората да не са разбрали кой им съсипа живота. Да, ама не! Колкото и да ги развява либертарианските глупости, те вече приличат на знаме на пиратски кораб! 26 години стигат, мисля аз!

Красимира Йончева

Спомням си, че и през миналата година авторът сподели тези свои светли мисли, но очевидно му се струва, че не е бил чут достатъчно добре.А може би ще му се наложи и да потрети... Според мен - със сигурност! И слава Богу!

socialen

За ква саможертва!? За неграмотните Борисов, Цветанов и тумбата им тарикати!?

Само един абсолютен охлюв може да напише подобен гаден, лепкав текст и да си мисли, че е адски неархаичен и нелицемерен. Ех, Андреев. Стойте си в Берлин, значи.

българин

Абе, много ми е интересно на такива същества кой и колко им плаща. Поне да споделят инфо за работодателя, та да позахлебим и ние малко. Явно не се иска много - генерирането на безсмислена простотия като тази коства около 15 мин.

българин

Абе, много ми е интересно на такива същества кой и колко им плаща. Поне да споделят инфо за работодателя, та да позахлебим и ние малко. Явно не се иска много - генерирането на безсмислена простотия като тази коства около 15 мин.

socialen

Неграмотният Борисов ще е първият, който ще се покрие. Ще каже, че го заболяла кратуната или коляното, или пак дигнал Кръвното. Ей там Прокопиев, Плевнелиев, Пеевски и сие да одят да си защитават неолибералните, пазарнофундаментални, либертариански, англосаксонски, олигархични ценности.

socialen

Закърмени с либератианските, пазарнофундаментални, англосаксонски, евроатлантически ценности, болшинството не са ходили войници, и като гръмне една пушка и ще почнат да реват като магарета и да търсят мама. Простотии!

socialen

Никой не е мръднал да се трепе да защитава нашата дясна, асоциална, олигархична, корумпирана, антихуманна, неолиберална кочина. Ей който иска да ни окупира, добре дошъл. През оная ни работа.

socialen

Тиквата да оди да се саможерва. Ние ще го покрепяме морално пред телевизора.

socialen

Да дойдат сънародниците ни от чужбина да ни се саможертват. Нали са евроатлантици и англосаксонски. С Волен Сидеров и Валери Симеонов да се саможертват, начело с Тиквата, Цветанов, Плевнелиев и тиквочите им.

Николай

Който не знае за какво е готов да умре, той не знае и за какво живее. Едва ли има по-голямо нещастие от това собствения ти тумбак да е най-висшата ти ценност и във вселената ти да няма нищо по-важно от него, нищо заради което да си струва да го рискуваш.

Българин

По-долна теза от тази на Андреев не съм чел за моите 70 години! Потресен съм. Този шизофреник явно никога за нищо не се е борил честно в живота си, бил е добре платен клакьор през целия си живот, за да говори това. СРАМ И ПОЗОР и за него и за Дойче Веле!

гарга рошава

Сашко, ти знаеш ли кой е Камджалов, кой е Врабевски, кой е Балкански? Имаше един готин лаф за Шер, че си е направила 63 пластични операции, за да престане да бъде арменка. Ти си Кириак Стефчов на 21-и век!

Не бой се Андреев, подвигът и саможертвата са отживелица, но предателството ще пребъде. За 30....евро на час!

Развеселен

изключително гнусна статия, попадал съм на нея и преди, но отново се чувствам омърсен и омерзен от текста

Авторът е абсолютно прав

Авторът е абсолютно прав. Преди 2 дни онзи нещастник В Симеонов, отнемайки правата на българите в чужбина нагло заяви, че можели да отделят 2 дена за родината си. Ето, това е пример за ретроградно мислене. Никой не е длъжен да отделя и една минута за родината си.

Ами като не си длъжен, за какви права претендираш?

Браво за статията

Браво за статията. 90% от коментарите показват колко много бетон има в главите на тези хора. Винаги ми се е искало негативните коментари да са писани от малка бройка бетон, позитивните да са писани от повече хора. Интернет позволява на шепа хора да произвеждат хиляди коментари под различни имена. Но надали на много хора им се е просветлило под шапките.

пас по крилото

Виждам, че браво за статията и авторът е абсолютно прав, са писани от един човек и пожелавайки му приятен ден, му напомням, че науката още не се е произнесла окончателно по въпроса дали бетона или чугуна в главите води до по-големи отклонения. Ако българите в чужбина мислят, че "никой не е длъжен да отделя и една минута за родината си", защо искат да гласуват? Да не би да става дума за един от онези 1600 български турци, гласували в секция в Турция за половин минута? Значи ще излезе вярно, че протестиращите в Англия са взели пари от Местан. Струва ми се, че столицата на Велика Британия е под сериозна заплаха! Мисия Лондон само щрихира процеса!

Андреев трябва да е фен на П.Стоянов, който на времето ни втълпяваше да бъдем прагматични, сиреч тарикатчета като него безсрамни, безскруппулни предатели, гонещи материалния си интерес с всички средства.Такива като автора на статията е по-добре да не са ти приятели или колеги. Само за едно е прав Андреев, болшинството от българите са патриоти и храбреци само на маса.Вероятно това се дължи на многовековното ни робство и променено ДНК, но достойнството и героизма не са отживелица, идеалистите ги притежават и променят света след което биват предадени и унищожени от материалистите, които го управляват за жалост.

благодарение и на подобни мекотели като автора на тази бездънна глупост, обработващи с безгръбначност младите мозъци, българия продължава да бъде място подчинено на всякакво статукво, корупция, навеждане централно, наляво, надясно, комунизъм, демокрация, няма значение.

Аз

Ще бъда кратка - ЕГАТИ КРЕТЕНА !

аман

Авторът на тази статия е боклук и мръсен педераст!

Иван Ив

изключителна глупост!

Стела

Авторът е тотално сбъркан розово-червен либерал. И защо храбростта и саможертвата са "защото така трябва", а помощта към детето, семейството и т.н. е по- различно, не е ли и то " защото така трябва". Човек без морал и с низка ценностна система сте, господин Андреев, липсата на храброст и наличието на такъв егоистичен индивидуализъм всъщност са признак единствено на страх. Не сте нищо по- различно от един страхливец. От Стела Атанасова, 28 г., гр. София.

Дърт толераст от DW

Мухльо,мисля,че си правил репортажи за импотентната БНТ от Германия.Сиреч,имам някакво мнение за теб.Когато в Кьолн имаше ,,German sex party'', ти какво направи тогава?Седеше си пред тв-то и се надяваше на някой гнусен арабин да те насили вместо някоя германка.Гнусен си,гнусен и поредният Бай Ганьо станал толераст и педераст.

Христо

Искам да попитам-ако един мирови съдия бъде взривен на магистрала и се получи огромен кратер,това подвиг ли е или част от работата му?Ако един прокурор живее с денонощна охрана-това саможертва ли е или не?Ако пребият или убият един журналист пишещ за мафията-това отживелица ли е?

Минкича

Надживяхме ги ние ценностите! Ще си позволя да му задам един простичък въпрос: Как смята да обясни тая "щуротия", когато детето му го попита, за саможертвата на Левски? И ако успее да я обясни, тогава ще се опитам да му вникна във философията му, специално произведена за 21 век. Иначе за блага и за ценности всички говорим, ама що ли трябва да учим другите,пък и етикети да лепим?! Кой не е с нас бил "архаично" същество, което повече "лицемерничело", отколкото да може да направи осъзнат "избор" в полза на другите. Отдавна не бях видял видял човек, който иска да го считат за глупак! Е като иска...

САШКАТА ИЛИ НЕ СИ Е ПИЛ ХАПХЧЕТО ИЛИ ГАЩИТЕ ГО СТЯГАТ ДА НАПИШЕ ТАКЪВ ПАСКВИЛ? ТОВА СА МОРАЛНИ КАТЕГОРИИ ЗА КОИТО НЯМА ДАВНОСТ. НО, КАКТО Е КАЗАЛ БОТЕВА САМО ЗНАЙТЕ ЗА ПАРАТА КАТО ЧОВЕК ЩО ДА ПРАВИ ПРОДАВА СИ И ДУШАТА.

Къв е тоя автор бе...

Безсмислени дрънканици събирани с метла и лопата от улицата. Толкова са разногледи отделните пасажи, че едва ли са писани от един човек. Ако пък са, той е осморен шизофреник.

Някой си..

Дойче веле...медия доказала си като най близка ...дори надминаваща най древната професия..! Да ви го начукам на спонзорите и на всички в либерасткити устички..! Андреев,само като ти вида тъпата мутра знам че баща ти те е правил пиян след несачествена ракия..! Пусти бухалки по главите ви ...

God

От цялата статия не разбрах кой, кога и къде е изисквал от автора й да проявява храброст и саможертва? Ние отдаваме почит на хората, които някога се проявили тези ценности и благодарение на тях сега можем да се упражняваме на тема правова държава и въобще да се радваме, че имаме наша, независима държава. Иначе всеки има право на мнение. Явно просто сега DW са се чудили как да омаловажат поредният български празник. Не всеки може да има гей-парад като германският.

dim354

Класически педераст

ЗАРЕВА

По този текст може да се направи доста добра медицинска диагностика за пораженията върху втората сигнална система, ЗА природата на човека. ТОВА Е ФИЛОСОФИЯТА НА РОБА, НА КРАЙНИЯТ ЕГОИЗЪМ И ИНДИВИДУАЛИЗЪМ, КОИТО ВЛИЗАТ В РАМКИТЕ НА ПАТОЛОГИЯТА.

Александър Андреев

Аз Александър Андреев съм жалко нищожество, българомразец и содомит. Какво повече очаквате от мен?

ИЗРОД е всеки , които иска да останем без мисъл за общи ценности за Държава , общество , народ .... ИЗРОД които се е продал за жълти стотинки и ни предава за да ни откраднат държавата и душите . ИЗРОД си ти Александър Андреев . Дойче веле да пуснат същите идеи и на германксия народ , не на нас . НИЕ сме Българи !!!!

Papa Hauser

Ало толераста, ти малоумен ли си? Четеш ли си простотиите преди да ги напишеш? Заради такива предатели сега сме на тоя хаос.

Ядосания

Този парцал, явно никога не се е борил за нещо в живота си, освен за лизането на презокеанските му приятелчета ! Нищожество, не заслужаваш да се говори с теб по човешки начин, затова ще получиш толкова обиди !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.