Премиерът Бойко Борисов призова страните от Източна Европа за солидарност със Западна Европа по повод европейския план за преразпределение на бежанците между страните-членки. В интервю пред Франс прес Борисов казва, че солидарността не може да бъде еднопосочна.

"Ние сме щастливи, когато техните народи отделят пари за по-бедните държави в ЕС, но в замяна ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ, когато най-богатите страни имат проблем, защото мигрантският поток е насочен главно натам", каза Борисов.

Премиерът обясни, че България е готова да приеме 1200 бежанци, каквато е нейната квота, но каза, че броят може да стигне до 2000. Той обаче изтъква, че бежанците не искат да остават в България, което стздава трудности.

"Затвор ли трябва да направим, за да ги задържим? Двама иракчани дойдоха и единият избяга", разказа Борисов.

Той обаче е против предложението на Европейската комисия за налагане на глоба на страните, които са отказали закрила на бежанците.

"Вместо да анатемосваме – глоби или нещо друго за онези, които не приемат мигранти, крайно време е да намерим практически работни механизми", смята Борисов.

Премиерът изтъква, че България пази добре Шенгенските граници.

"Няма държава и няма премиер, който да каже, че не се притеснява от сегашната ситуация в Европа, би било безотговорно. Още повече и новините, които идват от Турция за проблеми между управляващите на най-високо ниво", казва още Борисов.

Той изтъква, че България харчи и инвестира в охрана много пари и променя закони, за да може и армията, и жандармерията, и полицията да участват в охраната на границата.

"Сега се надявам, изпълнявайки споразумението на ЕС с Турция, да се спазват всичките досега въведени правила за влизане в ЕС, сиреч през контролно-пропускателните пунктове, с биометрични данни, със съответните проверки и прегледи", изтъква Борисов.