Електрическите велосипеди са подходящи за хората, които не искат да пристигнат изпотени на работа, но технологията може да подаде ръка (по-точно, крак) и на колоездачите, които не се страхуват да се изцапат, пише Gizmag. Компанията "Шимано" (Shimano) е създала моторизирано средно движение за планински велосипеди, което помага при изкачване на стръмни терени.

Системата STePS MTB дава директен тласък на задвижването на педалите чрез устойчив на външни въздействия и намокряне електродвигател, като при достигане на определена скорост спира подпомагането.

Тя не предлага самостоятелно електрическо задвижване, а само подпомага карането. Работи с 500 Wh батерия, а въртящият момент на електрическия двигател е 70 Nm. STePS MTB има три режима на работа - Еco, Trail и Boost, като се управлява с разположен на кормилото компютър, подобен на този, използван от системата на "Шимано" Di2 за електронна смяна на скоростите. Разстоянието между двата курбела (т.нар. Q-фактор) е 17,5 см, което пасва на колоездача и за най-тежки терени.

STePS MTB ще е налична през октомври, няма данни за цената ѝ.