Четиримата арестувани за побой след засичане на пътя в Раднево и техните жертви били дългогодишни приятели. Това казаха пред Нова тв жители на града. В последните дни той стана арена на мащабни протести и сблъсъци между граждани и полиция заради инцидент, който първоначално бе представен именно като пътно пререкание между двете компании - българи и роми.

Проблемите се създават от една фамилия, която трябва да бъде наказана”, заяви кметът на Раднево Теньо Тенев.

Той беше категоричен, че останалите роми в града не трябва да се превръщат в „заложници” на виновниците за ескалиралото напрежение. 

БОЙ НА ПРОТЕСТА В РАДНЕВО

Снощи в градчето се стигна до много сериозни сблъсъци между част от протестиращите и полицаите, които пазят подстъпите към ромския квартал.  Обратно на заявеното вчера - че към мястото пътуват групи рокери, мотористи не дойдоха, но пък пристигна агитката на ФК "Берое" от Стара Загора, казаха местни хора пред медията.

Дошлите в Раднево скандират "Българи юнаци".

РОКЕРИ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧАТ В АНТИРОМСКИЯ БУНТ В РАДНЕВО

Младежи с качулки и с викове "Българи юнаци!" щурмуваха редиците на полицията, която е снаряжена за масови безредици. така се стигна до сблъсъците, при които пострадаха десетки.

По униформените са хвърляни пиратки, камъни и бутилки. От тв репортажите се вижда как организираните агитки бият полицаите с дръжките на знамената си.

На моменти местни жители апелират към дошлите "защитници" да са по-кротки и се чува как им напомнят, че те не са от града.

Местните от махалата пък говорят, че има общо 500-600 роми, които са кротки и само няколко души, които са се "оформили като наказателна бригада". Те споменават и че въпросните хора "не били наказани при първия случай", т.е. - с тях е имало и предишни инциденти, при които им се е разминавало.

В махалата е дошъл депутатът от ДПС със свален имунитет Илия Илиев.

В махалата днес са останали всичко на всичко 20-ина души - другите се изнесли при роднини. Те на свой ред заплашиха пред камерите, че могат да викнат "нашите хора" от Нова Загора, където са над 16 000 - 17 000 жители турци.