Разбиването на рекорди преди премиерата за филми обичайно е добър знак. Но тези рекорди традиционно са предварителни продажби на билети или най-много гледания на трейлъра – а не свързани с невероятно високи нива на зрителско разочарование онлайн.

През март получихме първи поглед към новия „Ловци на духове“ на Пол Фейг. Тогава кадрите срещнаха предимно възмущение – не само заради факта, че се преработва една от любимите холивудски комедии, но и заради промяната на пола на главните герои, пише „Гардиън“.

Оттогава насетне негативните коментари не стихват, а първият трейлър в момента вече е събрал повече от половин милион палеца надолу в рейтинговата система на YouTube. Това не е просто повече отколкото всеки друг трейлър някога е получавал – рекламата от две минути и половина дори намери място сред стоте най-малко харесвани видеа в сайта.

Сайтът Screencrush отбелязва, че необичайната пропорция на гледания с негативни оценки предполага съгласувана кампания срещу конкретния клип.

Първоначално Фейг определи реакцията към решението за четири жени в ролите на ловците на духове като „женомразки глупости“, но в интервю за „Гардиън“ миналата седмица режисьорът омаловажи враждебния отклик.

„Хейтърите на нашия трейлър бяха много горди от факта, че генерираха 400 хиляди нехаресвания [в момента те са над 600 хиляди] в YouTube срещу 200 хиляди харесвания – каза той. – Но предвид размера на гледанията [в момента близо 30 милиона] това не е мнозинство по ничии стандарти. Някои от тях не искат да се докосва старият материал – приемам това. Но онези, които се гневят само защото е за жени?“

Четирите нови ловци на духове ще бъдат актрисите Мелиса Маккарти, Кристен Уиг, Кейт Маккинън и Лесли Джоунс. Последните три се прочуха в хумористичното предаване „Сатърдей Найт Лайв” (SNL), както навремето Бил Мъри и Дан Акройд от оригиналния филм. Актьорският състав се допълва от Крис Хемсуърт, Майкъл Кенет Уилямс, Анди Гарсия и Сесили Стронг (също от SNL).

Площад Славейков