Пловдив може да стане третият град в страната, който да забрани носенето на бурка на обществени места. Забрана вече бе въведена първо в Пазарджик, а след това и в Стара Загора. 

Предложението отново е на общински съветници от групата на Патриотичния фронт - НФСБ-ВМРО, то е готово и се очаква да бъде гласуването на следващата сесия на местния парламент. Тя е на 17 май. Съветникът Александър Сиди обяви, цитиран от Дарик, че "патриотите" не са съгласни с афиширането на религиозни символи на обществени места.

Покриването на лицето ще води до глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 1500 лв.

Социалистът Иван Петков, също член на Общинския съвет, но от БСП, обясни пред Би Ти Ви, че той и колегите му вероятно ще подкрепят предложенията. Причината:

"С тази толерантност трябва да спре. Нашите съмнения са, че този начин на обличане на жените идва от Турция, от Саудитска Арабия", обясни той.

Според Дарик подкрепа за забраната на бурките има и от кмета на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ). В Пазарджик и Стара Загора решението също бе подкрепено от управляващата партия, а в града под липите от ГЕРБ са и съвносители на предложението за забрана.

От ПФ в Пловдив предлагат още забрана на религиозни обреди в училища и детски градини, разпространението на безплатни брошури, дипляни и книги с религиозна тематика и прокламирането на чудодейни, лечебни и целителни ефекти от религиозни дейности, освен ако не са с доказан от здравните спциалисти ефект.