Барак Обама обяви Хилъри Клинтън за своя наследничка. Това стана на последната му като президент на САЩ вечеря с членовете на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом.

"Следващата година някой друг ще стои на моето място тук и можем само да гадаем коя ще бъде тя", каза Обама.

Думите му бяха посрещнати със смях. Хилъри е единствената жена сред кандидатите за президент. А той не крие предпочитанията си към нея. И двамата са от Демократическата партия. Хилъри бе държавен секретар през първия мандат на Обама в периода 2009-2013 г.

Президентът се пошегува и с Доналд Тръмп, който е фаворитът за номинацията на републиканците.

"Тръмп има значителен външнополитически опит, защото заради конкурса "Мис Вселена", който организира, има възможност да се среща с такива лидери от целия свят като Мис Швеция, Мис Аржентина, Мис Азербайджан и други", каза Обама.

Тази година за първи път на вечерята с журналистите присъства и вицепрезидентът Джо Байдън.

Сред гостите на вечерята освен журналисти, имаше и политици и звезди на шоубизнеса. Сред политическите фигури се открояваха държавният секретар Джон Кери, Бърни Сандърс - съперникът на Хилъри Клинтън за номинацията на демократите за кандидат-президент, и бившият нюйоркски кмет Майкъл Блумбърг.

Отсъстваше обаче Доналд Тръмп, който в предишни години е бил на вечерята. Но пък бяха синът му Доналд-младши и снаха му Ванеса.

От звездите бяха носителите на "Оскар" Хелън Мирън и Джаред Лето, както и Уил Смит, Джеф Голдблум и Рейчъл Макадамс.

Обама говори за приключващия негов 8-годишен престой в Белия дом. Според него годините са взели своето.

"Преди 8 години бях младеж, изпълнен с идеализъм и енергия, а вижте ме сега. Аз съм остарял, косата ми е прошарена и броя дните до момента, в който ще се изправи пред наказателния отряд за разстрел."

С тези думи той иронизира Сара Пейлин, която бе негов съперник през 2008 г. като кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия. Тя бе казала, че здравната реформа на Обама щяла да доведе до създаването на наказателни отряди от бюрократи, които да решават кой се нуждаят от здравни грижи.

Асоциацията на кореспондентите в Белия дом разпространи видео, посветено на мандатите на Обама и някои епизоди от него. Не липсва и реклама на оспорваната от мнозина здравна реформа, известна като "Обамакеър". В нея президентът заявява, че това е нещо страхотно и работи много добре.

В шегите постоянно се включва и комикът Лари Уилмор.

Не е пропусната и темата за фалшивия акт за раждане на президента. Много негови противници продължават да го обвиняват, че е станал незаконно президент.

Държавният глава не си спестява шегите по свой адрес. Той казва, че със съпругата си Мишел горят от нетърпение да се махнат от Белия дом, тъй като да бъдеш все несретник може да нанесе удар на всеки човек.

Обама си спомня и за срещата си с малкия бъдещ британски престолонаследник принц Джордж, който му беше представен малко преди да си легне по пижама и халат миналата седмица в Лондон.

"Това беше като плесница в лицето ми", шегува се държавният глава.

"И още две думи - Обама вън!", казва Обама в края. След което взима микрофона и го пуска да падне.