Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите на практика лишиха българите в чужбина от правото им да участват на избори. Понеже не могат да го направят официално, защото все пак става дума за гарантирано от Конституцията право, те усложниха максимално упражняването на това право, като забраниха провеждането на избори извън български дипломатически представителства. Първо го направиха генерално, но им се случи случка - последва реакция, каквато нито един от депутатите или министрите не беше очаквал. Буквално за часове хиляди българи от Западна Европа успяха да се организират, да проведат няколко протеста в различни столици, да започнат онлайн петиция за налагане на вето на тези ограничения, да съберат - с помощта на куриери и пощи - дори подписи на хартия, да пресрещнат президента Росен Плевнелиев в центъра на Виена и да му връчат своите искания. В рамките на няколко дни едни от най-често изказваните мнения в българските медии бяха гласове от чужбина.

За да млъкнат

Това уплаши властта. Проличава си ясно от разпространената стенограма от спешната среща на премиера Бойко Борисов с представителите на политическите сили, подкрепящи правителството. Това даде енергия и за протест пред Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс, които бяха определени с една дума - трикове. В резултат управляващите се видяха принудени да отстъпят поне на думи. Нищо, че в същата стенограма премиерът Борисов учи заместника си Цветанов как трябва да нарича всяко отстъпление напредък.

В панически опит да излезе от тази ситуация властта сътвори още по-абсурдно решение - сега на теория е възможно откриването на секции и извън посолства и консулства, но в Европейския съюз това ще става само при 100 подадени заявления (при 40 досега) и то единствено в градовете, в които няма дипломатически представителства. Тоест, тъй като в Лондон има посолство, повечето от откритите на последните парламентарни избори 10 секции автоматично изчезват. Извън ЕС гласуването ще е възможно само в градове с над 1 милион жители, при това в една-единствена секция. Тоест, многомилионният Измир в Турция остава с една секция, а огромен брой българи в САЩ изобщо не могат да се класират, понеже живеят в сателитни градчета около мегаполисите. Резултатът от всичко това е, че отворените на последните избори 428 секции сега ще са в пъти по-малко.

След огледалото в Лондон

Тази наказателна акция - осъзната или не - идва след постепенното политическо настъпление на българите зад граница. То стана най-видимо по време на срещата на Борисов със сънародници в посолството в Лондон в началото на тази година. Тогава премиерът чу въпроси, които не му задават в България, а най-популярно стана питането дали вижда Делян Пеевски, когато се погледне в огледалото. По-късно Борисов използва това за обяснение как изведнъж осъзнал какъв образ има. По-важни обаче са изводите: извън България живеят достатъчно много българи, които не само изпращат пари на близките си, не само си идват в България за празници, не само следят събитията в родината си, но и държат да получават отговори от политиците.

В парламента предпочетоха да замаскират тази наказателна акция с гласуването в Турция - помага или пречи мярката на ДПС/ДОСТ? Разбира се, че намаляването на секциите там от над 130 на само десетина ще се отрази на броя на подадените гласове. Политици от управляващата коалиция казват, че искат да ударят ДПС, но тези тънки сметки са евтина пропаганда, защото влиянието на гласовете от Турция намалява с всяка следваща година, а и никога не е било решаващо за разпределението на силите в българския парламент.

Ударът е срещу активните българи

Тенденцията на запад от България е точно обратната - все повече избирателни секции и все повече активни българи, които искат да участват в процесите на българската демокрация. Секциите стават все повече, което е резултат от доброволната работа на българи от различни точки на света, които може и да не са се срещали на живо, но с помощта на новите комуникации изградиха мрежа за защита на конституционните си права.

Това е качествено нова ситуация. Преди години също имаше активност зад граница и петиции към властта, но тогава ставаше дума за частен финансов въпрос - защо българите, живеещи постоянно навън, също да бъдат задължени да плащат всеки месец здравни осигуровки в България. Сега е различно - тези хора инвестират собствени средства, за да пътуват, да попълват необходимите документи и да участват. Така беше на последните няколко вота. Така беше и по време на протестите през 2013 година, когато българи организираха успоредни събития в различни точки на света. Българи извън страната се включиха активно и в Инициативния комитет „Гласувай без граници“ в подкрепа на електронното гласуване.

Така енергията на млади, активни и образовани българи от различни места по света все по-осезаемо се влива в българския обществен и политически живот. Видя се, че гласът им дори може да уплаши управляващите, а усилията им подпомагат национални каузи, които постигат успех. И всички тези хора са извън контрола на местните политически структури - извън зависимостите на работещите за държава и общини, извън страха на превзетите гета, извън умората на отчаяните. Е, как да не опитат политиците да изолират тези непокорни българи от изборите?!

Коментарът е от Дойче веле.

Ключови думи

Коментари

Захари

Лъсна цялото лицемерие и на пишман патрЕота Каракачанов. Та дъщеря му учила не в СУ, а в Лондон. Ако беше в Русия нямаше да се учудя. Нали пишман патрЕотите напъват да ставаме евразийска република. Ама в Лондон? Няма по-голями лъжци, лицемери и айдуци от българските патрЕоте да знаете! И патрЕотизмът им е като офшорните фирми, в които кътат плячкосаното.

...Прав си торбата осребрява патриотизма си

Властта е в цуг-цванг - всеки ход е грешен. А разпадът на "държавата" все по-реалистичен сценарий.

Айде пак Моника веле. Трябваше да въведат МИР Чужбина, за да е ясно, че става дума за 4-5 мандата. Нервна припряност за закрити секции в Лондон. А ако се окаже, че няма закрити секции, ще плачат що няма в нам кое си предградие.

Айде още един Дришльо.

Глупоста на управниците се връща като бумеранг. Като човек живял повече от двадесет години извън страната знам колко е унизително всичко това. Но управниците трябва да знят едно,всеки зад граница има поне по няколко роднини в България. Нека се страхуват,това ги прави по-зговорчиви. Вижадате как ги хвана шубето.

Югозомби

Поредното свидетелство за изключителната слабост на Иван Бедров като политически анализатор. Текстът му е изпълнен с неточни твърдения. Първо, българите зад граница не са практически лишени от възможност да гласуват. Промените засягат наистина сериозно страните извън ЕС и най-вече Турция и САЩ. Вчера изчислих, че гласувалите през октомври 2014 година политически активни емигранти в САЩ, в чиито градове според новите правила няма да има секции, нито пък ще има такива в относителна близост, са едва около 4000. Ако не бъркам, това са по-малко от половината гласували в САЩ. Второ, властта едва ли е уплашена, по-скоро следва обичайната логика на поведение на ГЕРБ, според която се избягват крайни решения, които предизвикват остро недоволство на по-големи групи от граждани. И, колкото и Иван Бедров да бленува за противопоставяне на гражданиТЕ срещу правителството, не бива да се забравя, че ГЕРБ традиционно е втора сила при гласуванията зад граница и първа в ЕС и САЩ. ГЕРБ да се страхува от собствените гласоподаватели? Не звучи логично. Трето, да се говори за "енергия и за протест пред Народното събрание" е меко казано съмнително. Протестът не само беше малолюден, според най-оптимистичните оценки съставен от стотина души в пика му, но и се изроди в лумпенско псуване и провокиране на полицията със сядане върху автомобили и крещене на обиди в лицата им. Четвърто, Иван Бедров изглежда не е наясно какъв е основният проблем на българите в САЩ, който ще затрудни гласуването им според новите правила. Не, не е живеенето в сателитни градчета около мегаполисите, а в това, че мегаполисите в САЩ представляват исторически слели се в многомилионни агломерации селища, които обаче административно продължават да са отделни единици с население под 1 милион. Два примера. В San Francisco Bay Area живеят над 7 милиона души, но самият Сан Франциско има само 864 816 души население в административните си граници. Същото се отнася и за останалите административни единици от агломерацията, в които през октомври 2014 година е имало секции, Оукланд и Сънивейл. Единствената възможност на българските емигранти от градовете на San Francisco Bay Area е да открият секция в Сан Хосе, защото това е единствената административна единица в агломерацията с над 1 милион души население. Флорида. В този щат има внушителна агломерация с над 5 милиона жители около Маями, но самият град Маями наброява едва около 400 000 жители. Същата е ситуацията и в агломерациите на Джаксънвил, Тампа и Орландо. В целия щат няма нито един град, който в административните си граници да има над 1 милион души, поради което българите във Флорида изобщо няма да могат да открият секция. Пето... Има ли смисъл да продължавам? Съжалявам за г-н Бедров, но правеното от него не е аналитична журналистика, а истерична пропаганда. Не е това начинът да се мисли трезво за развитието на обществото ни, нито пък може да е успешен подход за привличане на подкрепа за поддържаната от него политическа сила.

дебелян пеевский

Пак да питам, къде беше Ванката Бедров, когато управляващите лишиха българите в чужбина от участие в местно управление с 'уседналостта'. Нещо не си го спомням да е квичал тогава, което го прави лицемер сега.

може и да е пропуснал. Да не е слънчо че да огрее навсякъде.

дебелян пеевский

Да не забравяме и горещата подкрепа на Ванката Бедров и цялата неука, но Хубава, Умна и Йнтелигентна паплач за електрическото гласуване с дистанционното -- най-дългосрочната и хитра схема за перманентно опорочаване на изборите. В изпълнение от човека, който обеща, че ще направи всичко, за да докара Бойко на власт - и го направи, с евтини машинации и съчинени 'хакерски атаки'.

Роси

Ледът се пропуква, господа съдебни заседатели... За сведение на зомбито отдолу, да се разсъждава за разумни решения на ГЕРбавите депутати е празна загуба на време. Тъпомерът е ударил дъното. Соцподборът е достигнал своето съвършенство - не може да си депутат, ако си по-умен от Цветанов... Аз по-негоден парламент не съм виждала от 26 години. Сега чакам ветото на президента, защото без помощта на смислените хора по света сме загубени. Дотам се докарахме, да ни управляват пълни идиоти, които не могат да направят нищо смислено за реорганизиране на прогнилата държава, а могат само да отиграват ситуации, и то по изключително тъп начин...

Управляващите не са идиоти. Много по-лошо е.

Ще възразя частично. По света има смислени хора, но има точно обратното. Хора от съвсем ниските слоеве също си търсят препитание и постъпват правилно. Само уточнявам. А управляващите са достатъчно кадърни да направят много смислени неща, но никога няма да ги направят, защото са продали обществения интерес и работят само в полза на олигарси, свои интереси и дори чужди правителства. Не подценявайте сложността на ситуацията с простото обяснение, че управляващите били идиоти. Не са такива. Вижте как умело постигнаха своето.

Гърците нямат право да гласуват в чужбина. А се връщат. Гласуват в Гърция, и същия ден-пак обратно. Значи можело!

Гърците

Все повече се водим по акъла на гърците. Герб набутаха държавата със заеми, та и внуците да плащат. Сега остава да я сринат. Който е ходил в Атина, казва, че няма такава цигания. Дори светофарите им не работели D)))).

Югозомби

Роси ни демонстрира аналитичните възможности и на средностатистическия коментиращ в масовите медии десебар. Никакви аргументи, но изобилие от обиди: ГЕРБави; празна загуба на време; тъпомерът е ударил дъното; соцподбор; може да си депутат, ако си по-умен от Цветанов; не е имало по-негоден парламент от 26 години; управляват ни пълни идиоти; не правят нищо смислено; отиграват по изключително тъп начин. Роси, това ли са умността и хубостта, с които нарцистичната елитарна общност на ДСБ тъй се гордее? Гротескно е.

Роси

Зомби, аз не анализирам, аз констатирам. И е тъпо да ме причисляваш към група, аз си пиша личното мнение, и пиша с огромна болка. Да, аз съм и умна, и хубава. И съм абсолютно убедена, че ме управляват бездарници и неумни хора. Толкова...

Всуе се пенявите. Предстои референдум за мажоритарни избори и задължително гласуване. Глас народен, глас божи.

Югозомби

Последен мой коментар в "Клуб Z" за празничните дни. Ако не беше непрекъснатата манипулативна истерия, с която зилотите на ДСБ ни обливат от половин година насам, вероятно нямаше да отделям време за обяснения защо текстовете на Иван Бедров не биха могли да повлияят на политическите ми позиции и убеждения. Но... и моето търпение като гражданин си има граници. Да се говори за война на управляващите срещу гражданите, и то не само метафорично, защото "протестиращите" край Народното събрание крещяха на полицаите, че ще има война, а когато дойде тяхното време и властта вземе българският Саакашвили, те ще се окажат като безработни на улицата, защото са социалистически милиционери, боклуци и слуги на мафията... Това е отвъд моите разбирания за допустимо в пропагандата и публичното поведение в една цивилизована демократична страна. Да, в процеса на изменения на изборните правила бяха направени немалко странни, потенциално вредни и откровено неприемливи предложения, но крайният резултат е относително балансиран компромис между интересите на различните партии в управлението и опозицията. Е, с изключение може би на довчерашния водач на ДПС Лютви Местан, който може и да се затрудни да премине 4% без гласовете от Турция. Същественото обаче е, че окончателно приетите промени едва ли ще обърнат посоката на демократичния процес назад. Между тях има и полезни като механизма на постепенното въвеждане на електронното гласуване и намаляването на селските кметове, и по-скоро формални и пожелателни като задължителното гласуване, и умерено ограничаващи като дерегистрацията при две последователни негласувания на един вид избори и увеличаването на прага на преференциите на местни избори. Затова и реагирам. Не искам истерия, а спокойно анализиране на мотивите, ефектите и алтенативите и, ако се налага, решително противопоставяне и цивилизовани протести. Но не и по начина, по който го правят хората като Иван Бедров, със слаби аргументи, партийно пристрастие и тотална негативистичност. Желая приятни празнични дни на всички!

тони

Ако властта не иска българите в чужбина да гласуват, сигурно биха готови да се откажат от онези 2 милиарда евро, които влизат в българската икономика от тях.

ПРОСТАК! НЕ влизат в икономика като инвестиции, отриване на нови работни места, а в ДЖОБОВЕТЕ НА РОДНИНИТЕ им. ПРОСТАК - няма мозък да направи разлика!

Албена Йовкова

Бедров, 140 00 са гласували на последните избори през 2014 г. в чужбина. 30 000 за ГЕРБ. Кой се страхува от тези гласуващи? Отговарям ти веднага - този, който се страхува, че няма да премине 4-процентовата бариера. За РБ са гласували близо 300 000, за ДСБ около 80 000. По данни на проф. Константинов са нужни 140 000 гласа, за да влезеш в парламента, при по-голяма активност към 180 000. Очевидно е, че след като остана сал един Манол да протестира, ДСБ разчита да надъха българите в чужбина да гласуват за тях, понеже са "репресирани" и от управляваща опозиция да си станат пак крайнолеви либерали. Телевизията на Нери Терзиева и Сашовците също работи за това. На мен ми се иска да знам дали ги пишеш тия глупости с опряно дуло в челото, по убеждение или за пари. Само дай знак и ще се намери начин да те освободим от тая робия. На някои не им се вярва, но все пак Иван Бедров е име на журналист. Не се превръщай е една от ръцете, "която люлее люлката". Живеете в миналото и там ви върна /държи/ Атанасов, а това е унизително! Явно сега се натиска пак стария кух клавиш, че мозъците са навън и ако се "обере" техния вот и гласуват за ДСБ, значи сивото вещество е "ваше". Но пък, ако писаното е терапия, пиши си на воля. Всеки се утешава по различен начин, а и много мъже не могат да казват "не"!

Югозомби

Само едно уточнение, на парламентарните избори през 2014 година в чужбина за ГЕРБ гласуваха 38 868 души или 28% от гласувалите зад граница. На първо място е ДПС с 59 938 гласа или 43%, а на трето Реформаторският блок с 15 523 или 11%. Накратко, в диаспората за ГЕРБ са гласували два пъти и половина повече хора, отколкото за РБ, от която ДСБ (беш)е само част.

Албена(а може би Кара Феиз?),ГЕРБ ще запази тази преднина!!!!Работи по въпроса,виждаме.Ще го видиш и ти!

Госпожо Бедров е просто обслужващ персонал на кръга Капитал и прилежащите му огранизации протестна мрежа и дсб .Затова е и цялата тази изкуствено създвана истерия и откровени лъжи. Защото много добре знаят че сектата от драгалевци няма да вземе повече от 3 4 процента ако не се опитат да създадат истверия и хаус.Това че написаното е отровена манипулация няма занчение защото опорката ще бъде споделена от Асенча Генов ,Цонка и всички "спонтанно протестиращи граждани " от протестна мрежа .Това е целия фарс който се разиграва .

Как така?

Как така в началото на коментара се посочва автор Бедров, а в края пише, че е препечатан от Дойче веле?

много просто - Бедров пише в Дойче веле, там има и други бг журналисти

НОРА

Мале, мале! Тия герберски тролове от помощното ли ги наемат?! Сигурно! То кой развесен човек ще се хване!

Avatar

Вижда се, че Пърданчовата секта заложи на куц кон - за пореден път! Тъкмо овладяха един кръг от медии и решиха, че вече те ще диктуват играта и взе, че се появи Фейсбук. И сега колкото и да лъжат и мажат сайтчетата на мафията, който има достъп до нет, има и фейсбук, който се интересува от политика, си намира съответните групи на единомишленици и там вече колективните усилия не оставят непреровено кътче от мрежата - един ще пусне една информация, друг друга и няма как да разчитат разни Бедровци, Смисловци, Слатински и драгалевски, че евтините им мат'рялчета от Моника веле могат да заблудят някого. Общо взето служат за утеха на отчаяните костовета, които са си в перманентно отчаяние вече 15 години, но това не им пречи да брътвят едни и същи тъпизми ката ден. Това е положението, гАспада и дами журналя. Влиянието ви е сведено до нулевите нива, по-скоро ви ползваме за подбив, нежели за източници на някаква информация!

Редови ГЕРБаджия

Мани ти тоя фейскуб, като прочетох нашият Вожд какво пише там, се замислям какво да правя н изборите! Аз за фурнаджийски лопати не гласувам, а фейсбук документира това за него нон стоп.

denim58

ОК. Уважавам това мнение на Бедров. Ще си позволя обаче да попитам, защо след протестите през 2013г., на изборите през 2014г.гласовете на тези активни, млади,образовани българи от чужбина бяха само около 80 000 / в това число не слагам гласовете от Турция, които са около 60 000/, при 2 000 000 живеещи извън България?!Това е по-малко от 1%.Нали не сте забравили, как години наред, гласовете от Турция направиха "значима" партията ДПС и тя аха, да стане втора политическа сила.Сигурна съм, че който иска да гласува, ще направи заявка за това и в държавите от ЕС, ще бъдат отворени секции.Този изборен кодекс слага ред по отношение на гласуване в държави , извън ЕС.Да сте чули, Англия, Германия, Испания, а сега напоследък и в Австрия/ имаше избори/,техните управляващи да са открили допълнително секции в България, извън посолствата и консулствата си?!Не сте чули, защото правилата са такива, гласуват само в посолства и консулства.

НОРА

Айде сега да не се заблуждаваме! Да! Гласуват само в посолствата и консулските служби, НО УДОБНО ПРЕМЪЛЧАВАТЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ СА ПРЕДВИДИЛИ И ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА!!!! НО, ние не сме! Значи народните представители се опитват да ни ограничат правата, но си мислят, че сме достатъчно глупави да не схванем голямата разлика - да се гласува само в мисията, но да имаш право да гласуваш и по пощата и ДА НЯМАШ ПРАВО ДА ГЛАСУВАШ ПО ПОЩАТА, за това пък ще трябва да пътуваш до съответната мисия и там заедно с още 15-20 хиляди други като тебе да гласуваш в една секция!НЕ НАМ!

В България пък е пълно с немци, амгличани, испанци и австрийци...а и разстоянията сигурно са такива, че да не можеш за 5 часа да стигнеш от единия до другия край на страната...

На държавата ще й излезе по-евтино да плати пътя на всеки, който заяви, че иска да гласува. Борисов каза сутринта, че една секция излиза над 15 000 евро! Най-вероятно някой си прави сметката да бъдат манипулирани изборите в чужбина. То от посолството в Лондон започна и може би там ще свърши тая шетня. Ще видим кой ще брои гласовете там.

дебелян пеевский

На държавата ще й излезе най-евтино да организира гласуване по пощата -- процедура ясна, проверяема и работеща по цял свят от десетилетия без нужда от екзотика и полуграмотни програмистчета. Който иска, пише на посолство, получава бюлетина на адреса, праща я обратно, брои се от комисия както всяка друга комисия - и край. Няма нужда от нищо, освен два плика и желание. Обаче другарите Бедров, Малеева и прочая не го искат, щото нема много гювеч в тая работа.

Николов

Като се появи статия на Бедров, и тролчетата на ГЕРБ започват да налитат,както е казал още Черноризец Храбър-като врани на сокол. И какво толкова е казал? Младите на Запад не желаят да чуят за ГЕРБ. Защо? Ами писна им от шмендри капели. И понеже няма как да им поставят букаи на краката -хоп-да ги откажем да гласуват. Ами ако всички те , на които им се ограничава достъпа до гласуване в чужбина ,се обединят около идеята да въздействат на близките си в България да не подкрепят ГЕРБ-тогава какво?- Хайде да дойде файтона да си прибере цялата шайка и одма!

Николов е ТРОЛ от Драгалевци! ОЛИГОФРЕН прост!

Ало, ало, хиляди българи викат Бедров?!

Бедров сокол? Николов на Разпети петък не се пие!

MARIA SALVADOR

Първо дебело ще подчертая, че НЕ гласувам за друго, освен за президент на България. До сега. Просто не смятам, че е почтено да гласувам в страна, в която не живея. Нищо, че съм свързана с нея- посредством данъци например. И доста пари. Които по една или друга причина отиват в България. Не, на заради мои близки- майка ми отдавна не живее там също. Повтарям- НЕ смятам, че е правилно хора, които живеят в Лондон, Париж, Брюксел, Кейптаун, Вашингтон да гласуват за кмет на София, Варна, Пловдив и т.н. Не мисля, че е правилно. Но също така НЕ мисля, че е редно някой по административен път да пречи на други хора, които не споделят моето мнение да упражняват правото си на глас. Записано в Конституцията. А вече няма да гласувам и за президент. Защото гласуването е задължително. Не, няма начин да ме ЗАДЪЛЖИТЕ да гласувам. Ама никакъв. Поне докато не въведете ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН МИНИМАЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ за упражняване на електорално право. Щом няма изискване поне да си грамотен на български- да ви гласува задължително някой друг. Аз НЕ. Нищо, че съм го правила винаги. Водена от убеждението, че така правят отговорните хора. Клуб З, поправете заглавието. Войната срущу българите в чужбина не е обявена ВЕЧЕ. Тя се води отдавна. Безумно отдавна. Ние сме " родоотстъпници", " национални предатели", " мишки", " избягали некадърници", " нагли миячи на чинии". Ние сме всичко това и какво ли още не. Един поглед по форумите стига. Нищо, че по- голямата част от нас са платили риска да тръгнат и успеха си някъде другаде с години учене, работа, лишения, нерви, воля. Платили са със здравето и най- хубавите си години. Нищо, че сериозна част от нас остават свързани с България- и правят не малко за нея. Нищо от това. Ние сме " предателите". Затова сменете заглавието. То не е вярно. България отданва и неприкрито воюва с нас. Нищо, че официално твърди как иска да се върнем. През годините съм правила не малко неща със свои приятели за едно или друго полезно нещо в България. И се убедих- България е място, в което емигрантите не просто не трябва да се връщаме. Ние трябва да забравим тази страна къде е на картата. Нищо, че за повечето от нас България винаги ще е нещо повече от дума. Преди години, когато бях на път да напусна клиниката, в която работя, шефът ми направи фонд за благотворително лечение на деца. За да ме задържи. Защото му казах, че няма друг начин. Че само ако ми позволи да оперирам безплатно болни българчета- ще остана. И той го направи. Създаде фонд, който и до днес спасява не едно и две деца годишно. Прочее, деца, страдащи от заболявания,които в повечето случаи са лечими. Но да не повдигаме темата защо в България тия деца умират! Като КУЧЕТА. Без грижи, отношение и помощ! Този фонд вече има програми за обучение на млади български лекари. И програми за доставка на апаратура и обучение на кадри. Последно бяхме в един много голям български град в една много сериозна болница. Апаратурата, която получиха от нас към настоящият момент я има в три болници в света. Една в Израел, една в Щатите и моята- тази, в която работя. Докато говорехме с пациенти и техни близки, чух ето това: " Много важно. Отделили едни милиони, направили дарение. Правят се на много важни. Да бяха останали да работят в България- вместо да подхвърлят трохи!". " Трохите" според колегата, оценил така едно не малко дарение, възлизат на седем цифрена сума в евро. Не, няма да кажа кой е градът и коя е болницата. Не е София. Тази апаратура ще спаси много хора. Това ми стига. И репликата, която чух- и тя ми стига. Да не стъпя в България поне още пет години. Разберете добре. За емигрантите няма значение какво казвате СЕГА и какво пише в Изборния кодекс СЕГА. За нас има значение всичко, което се изсипа върху нас в последните двайсетина година. " Националните предатели" са НАЙ- ГОЛЕМИЯТ пряк инвеститор в българската икономика. От години. Всяка година. Старите хора казват да не хапеш ръката, която ти дава хляба. А аз ще кажа още нещо. Само преди дни завърших поредната програма за обучение на млади лекари по неврохирургия. Тя е международна. Всеки студент по медицина, отговарящ на правилата на програмата, може да влезе в нея. Отделно водя такива програми само за български колеги. Защото аз може да съм страхотен лекар, но няма да съм такъв вечно. Някой трябва да дойде след мен. Някой трябва да владее знанията ми. Не е ли така? И мен някой е научил. И моята ръка някой е насочвал. И аз правя същото. Така е правилно. В тези програми по правило се запознавам с невероятни млади българи. Изключително интелигентни, работливи, способни хора. Които обаче година след година казват едно и също- няма да се върна там. И като питам защо, казват- защото няма какво да правя на място, където бият лекари. Където ни наричат убийци. И където няма уважение. Не говорят за пари. Говорят за уважение и климат на работа. Да, парите са важни. Но има и по- важни неща. И ние, които сме някъде по света, знаем това. Защото сме напуснали именно по тази причина- защото имаме нужда от ПРАВИЛА, СПРАВЕДЛИВОСТ И УВАЖЕНИЕ. Та, променете заглавието, Зебри. България отдавна воюва с нас. Които сме я напуснали. А ние я оставяме да го прави. В името на хубавите спомени. Които все пак имаме. Нищо, че все повече избледняват. Светли празници на всички. Бъдете здрави, вие и семействата ви. Бог с вас.

Къде празнуваш, муцинка, в кой самолет и на каква височина? Вдигат ли го яко ... нивото ... около тебе?

MARIA SALVADOR е лъжец-страхливец МЪЖ от ДСБ! Преди време писа романи, като днес за мен, които бяха ЛЪЖИ и ИНСИНУАЦИИ. ГАДЕН ИДИОТ със самочувствие на профет!

Цирк БГ

К'ви българи в чужбина ? Това са Татари и други номадски племена.

Мария Лазарова

MARIA SALVADOR, ти си направила онова, за което се борихме, е повече с мърморене, но беше мечта - да имаме право на избор! Има една свръхлиберална теория, аз съм я чула в лекции на Евгения Иванова, че човек е такъв какъвто реши. С други думи, ако един ден се събудиш и поискаш да си французойка, ставаш такава. После ти омръзне и ставаш полякиня, ако отидеш в Буркина Фасо, ставаш буркинофасианка. Аз уважавам избора на всеки, стига да е в рамките на закона. И точно тук всичко става лично. Как пък веднъж не ми се случи да видя българин в чужбина, от когото да не ме е срам. Не съм ходила в САЩ, но в Европа почти навсякъде. Според мен гласуването е акт на принадлежност, на принос. Ако България не е само спомен, докажи го. Ако ти пука - също. Не може да се говори, че 2 милиона са "избягали", както някои им казват, а да гласуват толкова малко. Здраве и успех на всеки, включително и на онзи, който затваря вратата завинаги. Щом искаш да гласуваш - идваш и гласуваш. Не знам къде живееш, но наскоро прочетох за Слава Севрюкова. Това е истинският феномен на България. Тя не просто е предвиждала събития, но е могла да нарисува и да разкаже за изумителни научни открития, днес вече факти. Всичко казано от нея е доказано вярно. Та тя казва, че между 2022 и 2034 г. всички българи по света, трябва да се върнат тук, за да се спасят. Няма подробности. Мен това ме плаши, но тя предрича и разпадане на Турция, създаване на кюрдска държава и създаване на анклав между Турция и България, без войни и кръвопролития. Не знам дали искам да е вярно или не, но знам, че ще стане! Дано не те разстроих много! Светли празници!

MARIA SALVADOR

Уважаема госпожо Лазарова, не знам от какви българи и къде Ви е срам. Мен пък ме е срам ( и ме е яд) от хора, които са забравили, че с непознати не се говори на " ти". Въпрос на възпитание. И на култура. Колкото до нещата, които казвате- Вие сте права за себе си. Не живея в Европа- тя не е моето място. По ред причини. Дипломирах се в Италия, специализирах в Петербург и Вашингтон. Работила съм в Израел, Сиатъл, Сибир, в Германия. Водя програми за студенти и семинари къде ли не. Живея и работя на място, което ми предлага това, което ме интересува- нормални условия за работа и живот, възможности да вървя напред, ясни правила. Мястото не е нито Европа, нито САЩ. Няма нужда да доказвам на никого- включително и на Вас- дали България е само спомен. България ми струва твърде много. Във всеки смисъл. Уморих се, госпожо Лазарова. Уморих се. Разбирате ли? Можете ли изобщо да разберете? Уморих се всеки път с кацането на летище София да потъвам в кал, омерзение, завист, безпросветна злоба и идиотщини. Глупостта ме изтощава. Завистта ме разболява. Не виждам защо трябва да си причинявам това. Не се сещам за разумна причина. Всички имаме емоции и спомени. Аз например имам ОТВРАТИТЕЛНИ спомени от един български висш духовник, който преди не малко години В ПРАВ ТЕКСТ поиска пари ЛИЧНО ЗА СЕБЕ СИ от мен и група мои приятели, когато отидохме при него за разрешение и подпис за ремонта на една църква. Да, записах разговора. Да, там чудесно се чува какво иска този. И какво от това. Никой в България не пожела да направи нещо. Защото онзи е човек на ПОСТ и с ВЛАСТ. Вас Ви е срам от българи по света. Хубаво. Това, което Ви разказах, е просто един случай. Има още доста такива. Така че не ми обяснявайте на кого какво да докажа! Направила съм за България повече от достатъчно. Само през миналата година на операционната ми маса са лежали 167 български деца. За 165 от тях и техните семейства животът продължава. Спокойно и нормално. Само че това, което Ви споделих не ми дава мира. Вие ми кажете, госпожо Лазарова- ако държавата не беше България, този с расото дали нямаше да е вече в затвора?! Въпреки високият пост. А за гласуването- може и да сте права. Аз обаче съм убедена, че никой не може да ми определя КЪДЕ да гласувам, след като Конституцията ми дава ПРАВО да гласувам. Аз не го правя- по причини, които вече обясних. Но това не означава, че всички мислят като мен. Който иска да гласува- трябва да може да го направи. БЕЗ да се налага да прелети половината свят затова!

уточнител, бил съученик на "MARIA SALVADOR"

MARIA SALVADOR е лъжец-страхливец МЪЖ от ДСБ! Преди време писа романи, като днес за мен, които бяха ЛЪЖИ и ИНСИНУАЦИИ. ГАДЕН ИДИОТ със самочувствие на профет!

Кабакчиев

Много точни коментари на Пеевский, а Бедров за пореден път показва, че не знае какво пише. Властта се била уплашила и не знам си какво. Хайде да видим дали КС ще приеме закона или ще го отмени (в съответни части). Преди време една сутрин Бедров се изказа, че протестите срещу съдебната власт неимоверно се били разраствали. Вечерта те спряха - и изобщо не се възобновиха. Задавах на Бедров тук десетки пъти въпроси защо така се получава. Отговор - хич. Останалите автори тук, когато ги критикуваш, отговарят. Бедров - типичен български журналистически писач, иначе много обичащ да минава за "син" и "десен".

zakkwylde

Хич, ама пет пари не давам дали мога да гласувам в български избори или не. Над 20 години нито съм гласувал, нито възнамерявам да гласувам там, където отдавна не живея. Бедровци да се оправят сами и да не ползват задграничните българи за параван на собствената си некадърност и обществена маргинализация.

Avatar

Балдъров гони Смислов по стълбичката към дъното. Скоро ще ги чуем как цопват звучно в гюбрето на пърданчувия свинарник...

Югозомби

Мощна критика, Avatar, убедителна, неоспорима и изобилна и на източници, и на данни, и на аргументи... Само да беше добавил и някоя обида спрямо политическите опоненти, ей тъй, за разнообразие, че само с писане на умни неща никого няма да убедиш. И продължавай все така, понеже коментарите като твоя са радкост в този сайт, заради четенето на такива задълбочени и изтънчени размисли си струва да чете тролщините човек! ;)

Кабакчиев

Ехееей, спасителката с големите букви, MARIA SALVADOR, я по-спокойно! Има страшно много прости, завистливи и гадни българи! И ние тук нормалните хора всеки ден се ядосваме с тях! Но не е необходимо да им се гневите толкова - няма нищо да постигнете нито за себе си, нито за тях, нито за никого! Били Ви казали, че сте предатели. Глупости на търкалета! Аз пък Ви казвам, че много хубаво сте направили, че сте оставили тази тук така наречена държава, всъщност една кочина, с този тип българи и българки! Но и не всички са такива! Живейте си живота там и не се хабете с българската измет! И по-малко работете! Явно работата Ви изнервя повече от допустимото!

уточнител

MARIA SALVADOR е лъжец-страхливец МЪЖ от ДСБ! Преди време писа романи, като днес за мен, които бяха ЛЪЖИ и ИНСИНУАЦИИ. ГАДЕН ИДИОТ със самочувствие на профет!

MARIA SALVADOR

Уважаеми господин Кабакчиев, Салвадор е част от фамилното ми име. Първата част. И наистина съм спасител- не само заради името. А защото хирургът това прави- спасява хора. Реших да отговоря на това, което сте написал. Защото сте го написал нормално. Ще Ви кажа защо толкова се ядосвам и защо ми е криво. Може би ще ме разберете. Хората, които идват в клиниката ми с болните си деца са всякакви. Българи, но всякакви. Нали знаете- болестите не подбират. Особено тези, с които се занимава неврохирургията. Та, искам да Ви кажа, господин Кабакчиев- идея си нямате на какви неща съм се нагледала тук покрай тия изтерзани, болни деца, на които се опитвам да помогна. Една редица книги мога да напиша с родителските реакции и поведение. Затова се ядосвам. Защото българите не си дават сметка, че ние, които сме някъде си, правим нещо за страната си, защото ТАКА СМЕ РЕШИЛИ. ПРЕЦЕНИЛИ СМЕ, ЧЕ ТАКА ТРЯБВА. А НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ. Разбирате ли,хубаво е човек да проявява елементарно уважение. Затова става дума. И за нищо друго. Изтощително е. И е доста грозно. Да те ругаят хора, които дори не пишат на приличен български. Да ти дават акъл и да ти казват какво имаш и нямаш право. Хора, които никога за нищо различно от себе си не са се погрижили. Да, разбирам, че трябва да се стараем да не обръщаме внимание. Но в един момент чашата просто прелива. Всичко трябва да има граница в този живот. Дори безпросветната тъпота, завист и злоба на българите. Не, работата не ме изнервя. Работата ме радва, зарежда ме, кара ме да се чувствам...цяла. Пълноценна. Не знам дали ме разбирате. Но малоумието, което се сипе върху емигрантите ме изнервя, да. А аз се опитвам да уча децата си, че България е прекрасна и и си заслужава да я обичат. После дъщеря ми отива в София за пет дни, връща се разтреперана от гняв и ми разказва неща, които са потресаващи. Накрая казва- повярвай ми, дори заради теб няма да стъпя повече там! Нищо не й казах. Нямам какво да й кажа. Дългогодишните ми усилия и възпитание са заличени от фразата: " тъпа емигрантска глезла, да беше си стояла, от където си дошла!". Колко мило. Тя точно това ще направи. А аз трябва да се примиря. Колкото и да ми е болезнено. Българите, които ругаят всичко и всички трябва да се научат- елементарното възпитание изисква да уважаваш хората. И да НЕ плюеш избора им, живота им, решенията им. Включително решението дали да или да не гласуват. Благодаря за вниманието!

България в миналото

И като гласуват,какво?Все едни и същи муцуни.Резултатът е един и същ.Страната пак опоскана и населението е опростачено.Гнусни улици,пари за наука няма,панелки,села без хора и т.н.Но едно е сигурно:12лв за глас държавна субсидия,ако не се лъжа ...

Българин от Своге

Уважаеми българи в чужбина, трябва да благодарите на мижитурката Валерката Симеонов,който е може би следващия Хитлер на Балканите. Как то е казал народа "Дай му власт и му гледай сеира".

българка в България

Съжалявам, че ще го кажа, но българите в чужбина ми приличат на циганите. Изнасят катуна в посока на някоя подредена и благоденствуваща държава. Оправданията са безброй. Оттам дават акъл на останалите в България как да "оправят" държавата, за чийто хал и те имат огромен принос. Ако, дай Боже, България стъпи на крака, те ще започнат да се присламчват под мишница с претенциите си. Ама какво да ги правиш...БЪЛГАРИ!!!

Когато бях в чужбина, един приятел подобно на теб ми говореше, че 'аз съм бил на лесното'. Аз говорех всеки ден чужд език по цял ден, което не е толкова просто като да си бъркаш в носа и да говориш на български с две думи, защото всеки те разбира. Пращах сума ти пари, докато 'той' оправяше държавата...вижда се как е оправена - една пасивна маса е останала тук, която само се вдига на бунт, като им посегнат на казаните с ракия!!!

MARIA SALVADOR

Никъде няма да се " присламчим", уважаема! Бъдете спокойна! Сигурна бъдете, че нито един лекар, музикант, архитект няма да се " присламчи"! Виж, за дилърите, сводниците и миячите на чинии не съм сигурна! Те вероятно ще се " присламчат" обратно към България. Ние не даваме акъл- ние споделяме мнение. И имаме ПРАВО на това, защото даваме НАЙ- ГОЛЕМИЯТ ДЯЛ ПРЕКИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ в тъй наречената българска " икономика". Без нашите пари България просто нямаше да я има доста отдавна. Нещо, което всички икономисти и анализатори признават. Така че по- кротко с малоумните мнения. Колкото до " циганите" и " катуна"- по- цинично определение не бях чувала. Да бяхте изнесла и Вие "катуна", госпожо! Ама е по- лесно да висим в мола и да знаем много! Да, изнесох " катуна". И първите няколко години работих какво ли не и с такова работно време, че не е за приказка. Изобщо не съжалявам. Станах това, което исках- детски черепно- мозъчен хирург. Надявам се, че един ден ще бъде лекар като тия, които ме обучиха. Надявам се, че един ден и аз, като моите учители, ще създам поне още петима наистина добри лекари. О, и между другото, уважаема, ние, от " катуна" сме направили за вашата територия доста повече, отколкото всички вие там вътре, пишман патриотари, които ни сочите с пръст и ругаете. Но това е тема за друг разговор и няма смисъл да бъде воден с човек, който чува само своя глас и признава само своята правота. Приетен ден и хубав празник!

Не ти пожелавам да знаеш мнението на съпруга ми за българките в България. Самодоволна Мърло!

Наистина става въпрос за удар срещи активните българи. Бойко става все по-краен. В скоро време ще заприлича на бай Тошо - неадекватен смешник. Ама какво да се прави - както той самия казва - 'умнит' ще ни нарекат тъпаци. Ами тъпаци сте! Като сте се обградили с прислуга, която само приема заповеди и не мисли, а вие сте долна среблролюбска паплъч, която не знае граници, какво друго да ви кажат?!

До всички, които хейтват българите в чужбина: Правите го, защото сте комплексари, които никога не са поели нещата в собствените си ръце. Аз бях много време в чужбина. Изобщо не е пикник, а е много трудно!!! Трябва да се уважава това!

Бивш експатриот..

Относно че в чужбина не е пикник, не става въпрос за това, отделно че такава фраза няма в българския език. Аз също съм живяла дълго в чужбина, близо 10 години, и вероятно пак ще ида натам надявам се, за достойно пенсиониране. България и прекрасна страна и природа, хората сме хубави хора, но държава за хубаво качествено живеене някак не можем да си направим.. Тук държава почти няма или е маргинална. Всеки човек иска да живее добре и по-добре, ако вижда и знае къде е това. Емиграцията е трудна най-вече за душата.... Не съм се върнала тук от патриотизъм, така се случи. Докато бях в чужбина и плащах тамошни данъци и осигуровки, тук плащах местни данъци и такси. Не се чувствах в моралното си право да гласувам за местни и парламентарни избори, но гласувах за президент. Имаме дебати с приятели емигранти, те смятат, ще имат морално право да гласуват за определяне на формалната власт, защото можело да се върнат някой ден, поне това е най-силния аргумент за мен. Другите аргументи не струват, плащали данъци, ами продайте имота, за да не плащате, имали близки, ами те самите си гласуват да себе си, имали гражданско право, говорим за моралното право да определяш формалното управление на общество, в което си избрал съзнателно да не живееш. Казвам им, когато се върнете наистина, тогава ще гласувате. А те, да ама ние така искаме да направляваме нещата, че да е добре да се върнем. Така или иначе, това трябва да е личен избор на експатриота с български паспорт, а не наложен му от недържавата. В България работя с чужденци от стари демокрации, почти никой от тях не се колебае дали да гласува, когато имат избори в страната им, а гласуват..

българка от България

Поздравления, господине! Това е най-смисленият коментар във форума.

българка от България

Имам дребен бизнес и 8 човека персонал. Заплатите на тези хора са ми голяма отговорност, защото оборотите са нищожни. Не знам колко милиарда внасят емигрантите и в чии лични сметки, но знам, че с моите данъци плащам пенсиите на майки и бащи на емигранти. Правя каквото мога за тази държава и ми омръзна храченето от чужбина. Плюйте управляващите колкото искате, но обидните квалификации за останалите в България са неуместни. Те имат точно толкова вина за ситуацията, колкото и емигрантите.Невинни няма.

MARIA SALVADOR

Грешите дълбоко. Пенсиите, които Вашите данъци плащат НЕ СА на емигрантски родители. Справка в личният ми приятелски и широко познат кръг сочи безпощадно ясно- 100 % от нашите родители или са си при нас, или също не са в България. Докато баба ми беше още жива, майка ми отказа да напусне България. Пращах пари и уважавах избора. Майка ми от години намери своя втори дом другаде, нищо, че вече е над 65. Все още работи. Не защото трябва- грижим се за нея. Но тя иска да работи. Нейна воля. Съжалявам, но мисля, че Вашите данъци потъват в неефективно МВР и чудовищно крадене. Така мисля. Иначе- моите уважения към Вас! Всеки човек, даващ работа на други хора в страна като България заслужава дълбоко уважение! Колкото до емигрантите- нашата " вина" е само една. Че сме потърсили своят живот другаде. Това НЕ Е вина. Това е ПРАВО. На всеки човек.

MARIA SALVADOR

И една малка добавка за " обидните квалификации". Ако позволите. Извинете, но мисля, че след като над две десетилетия слушаме какво ли не по свой адрес- някак си е нормално да отвърнем, а. Обидните квалификации не правят чест на никого, това е така. Но те са двупосочни. И това е така. Аз съм доста емоционална- като всяка македонка. А и смятам, че един хирург трябва да запази чувствителността си. Това е професия, в която, ако не внимаваш, бързо ставаш тежък- и доживотен- циник. Не искам това да ми се случи. Дори с риск да изглеждам....твърде експанзивна. Предпочитам. Пред алтернативата на цинизма, който не усеща нищо и не му пука от нищо. Позволете ми нещо лично и ме извинете, че го пиша в обществен форум. В момента при мен има едно дете от малък български град. С родителите си. Отстранявах тумор, злокачествен. В България казали- ами няма да направим тая операция. Скъпа е. Не можете да я платите. Както и да е. Когато дойдоха, аз казах друго- дъщеря ви може да умре на масата. Бащата не каза нищо. А майката каза- да, но ще сме опитали всичко. Когато момичето се събуди, първите й думи бяха- ох, няма ли някой най- после да ми даде чаша кола!? Разтреперих се. Не го показах, научила съм се да не показвам тия неща. Нито доброто, нито лошото. Но се разтреперих. Повярвайте ми, това са най- сладките моменти за всеки лекар. Но ако бях останала в България такива моменти просто нямаше да има. Щеше да има безкрайна битка с глупостта. И много смъртни актове. Затова не ми говорете за вина. Кажете това за вината на онези мои " колеги", които в така скъпата Ви България са ОТКАЗАЛИ да се погрижат за това дете. И не само за него.

Лаборант Ваню

Дребен бизнес значи никакъв оборот, осигуряване на минимални заплати и кътане на всичко, което може и на повечето, което не може. Т.е. плащаш данъци, ама другия път. Данъци в България са най-вече акцизите и ДДС-то, но тях ти само ги събираш и ги предаваш на данъчните, не излизат от твоя джоб. Така че...

nsp

A emigrantite kak i na kogo plashtat danatsite si? За пратените пари в Бгясно,че са без платени данъци...

psn

Emigrantite vi hranjat cjalata darjava, ne zabrawjaj tova.

MARIA SALVADOR

1. Емигрантските пари са изкарани ЧЕСТНО, ТРУДНО и с МНОГО, АМА МНОГО УСИЛИЯ. 2. Данъците на тези пари са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЛАТЕНИ. И второ- платени са и какви ли не такси към вашата територия. И трето- прочетете пак коментара на nsp! Ако не са парите на емигрантите- не е ясно кой ще ви храни и ще ви крепи западналата територия!

БГ

Те турците повече искат ,за тях има секции , за другуте българите емигранти ,само в посолството и консулството

Avatar

За жалост мнозина наши сънародници както в България, така и в чужбина не са се доверили на разума и познанията си (не ми се ще да вярвам, че е поради липсата на такива), а на емоции и криво разбран патриотизъм. Нека внесем яснота в темата за Конституцията и правата (и задълженията), които тя ни гарантира (или вменява). На първо място трябва недвусмислено и категорично да се посочи, че тя - Конституцията, е юридически валидна единствено и само на територията на страната - България. И няма как да гарантира записаните в нея права на територията на целия свят. Ще ви дам брилянтен пример - по Конституция ви е гарантирано правото на безплатно здравеопазване – Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон. Изхождайки от това право, гарантирано ни по Конституция, би следвало да влезем в една от следните две хипотези за българските граждани, живеещи в САЩ: те трябва да изискват във всяко населено място, където има регистриран българин, да се разкрият всички звена на българската здравна система, които действат и на територията на страната – ДКЦ с личен лекар и болница, оборудвана и поддържаща специалисти за всички възможни болести, от които един човек може да се разболее. Абсурдно е, нали? И втората хипотеза – да постигнем договореност със САЩ, че скъпо платените им болници ще лекуват безплатно българите, защото това право им е гарантирано по Конституция. Но българската Конституция! Смятате ли, че тя е валидна за САЩ? Или за Саудитска Арабия? Още по-абсурдно! И да обобщя – Конституцията – не само българската, а всяка, е валидна и гарантира права САМО и ЕДИНСТВЕНО на територията на съответната страна. И който очаква, че ще му построят православен храм в Рияд, само защото в БЪЛГАРСКАТА Конституция е записано: Чл. 13. ... (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание. - има сериозен цивилизационен проблем. И образователен.

Не може в страдания да ходим до урните и да сме над 3 млн., а в чужбина да гласуват между 20 и 30 хиляди и точно те да са морални съдници! За турските гласове не трябва и да се допуска дебат, след като там хората не говорят даже български и турската ислямистка власт ги организира и манипулира. ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ НЕ ОРГАНИЗИРАТ СЕКЦИИ В ЧУЖБИНА! За какво тогава се води този безумен дебат?

Uk

Maria Salvador , iska mi se da vi poznavam lichno. Suglasen sam s vsichko koeto ste napisali . Uspeh v jivota ! Ne se promenqite nikoga

MARIA SALVADOR

Христос Возкресе! Много Ви благодаря за хубавите думи. Окуражаващо е да срещнеш подкрепа...Всички се нуждаем да ни подкрепят умни и разбиращи хора!

Bongo

DW - Дойче веле винаги са били и продължават да са срещу интереса на Българите. И тоя списвач иВан бЕдров нещо лъже

Bruce and Bongo

Бонго,гледай си бананите и не слизай от дърветата!И бъди по-бърз с усвояването на плодовете,че ленивеца напира да те изпревари!

нмладенов

трудно бихме намерило по малоумно заглавие.авторът е в съзвучие със заглавието

начо

свидетел съм как гърци се прибират в гърция само за да гласуват.колко българи са направили това.не познавам нито един.тези мижави протести са пълен фалш.никой не им пречи да гласуват в което и да било посолство и консулство

2

Искрено ви съветвам да обогатите кръга си от познати.

дони

Стига глупости, стига простотии! Който иска да гласува - ще го направи! Погледнете данните за последните избори, при които на всяка керемида имаше урна и ше видите колко смешна е тезата ви! Нито една уважаваща себе си демокрация не прави избори извън собствената си територия /т.е. посолство и консулство/, а някои дори и това не правят!

2

трябва отново да си погледнеш статистиките и източниците, приятел. И да покажеш малко повече заинтересованост и готовност за диалог като смениш "тона" си.

1

Тези които са зад граница и с двойно гражданство. Не трябва да им се позволява да гласуват и да определят какво ще става в страната ни. никой от тях няма вече нищо тук. А тези на които им е мила да си стоят на задниците тук

2

Правилно си схванал - те не си стоят на задниците да чакат ... за хората с двойно гражданство съм съгласен, но за останалите не. Хората, които не искат да имат нищо общо с родината си при първа възможност заменят българското с друго гражданство.

MARIA SALVADOR

Аз трябва ли да откажа да лекувам българите, които идват в моята клиника? Защото тези българи НЕ СА граждани на тази държава. Не плащат данъци в нея. Но са дошли ТУК- да се възползват от модерна апаратура, висококласна клиника, първокласно лечение и изключителни лекари. Аз трябва ли да откажа, защото те просто са граждани на България!? А?! И не ми говорете за Хипократова клетва, ако обичате! Да не сте посмели. Хипократовата клетва е текст, имащ САМО морално значение. Трябва ли да откажа да се използва ФОНДЪТ ЗА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ДЕЦА в моята клиника, защото родителите на тези деца нямат никакъв принос за тази държава!? Така че не ми обяснявайте на какво имаме и нямаме право българите в чужбина! Хайде престанете вече! Така само затвърждавате дълбокото ни убеждение, че НЕ ТРЯБВА да се връщаме. Знаете ли, че само за петте български деца, които съм оперирала напоследък и които ще останат при нас още месец- само за тях, за лекарствата и лечението им- клиниката ми ще похарче над 300 000 евро за ЕДИН месец!? Пари, които са от БЛАГОТВОРИТЕЛЕН фонд. Фонд, който е създаден и попълват от моят ЧУЖД работодател. Фонд, в който редовно внасям пари ЛИЧНО АЗ И ВСИЧКИТЕ МИ КОЛЕГИ. Да не би скъпата ви прехвалена България да се е погрижила за тия деца, а??? НЕ, НЕ Е. Оставила ги е на произвола. Да мрат. Защото някой наш човек трябва да завлече парите за лечението им. Така че престанете вече. Имам право- ако желая- да гласувам. Дори чисто по финансови причини имам право! Без да броим гражданското право по Конституция. Престанете вече. Мога да имам каквото си искам гражданство- българското става само за тапети на стената! Защото България НЕ Е ДЪРЖАВА, която уважава гражданите си и се грижи за тях! Вие и подобни може и да си стоите на " задниците", защото ви е много " мила" България. Ама по- вероятно си седите на упоменатите части от чист мързел! Така че СПРЕТЕ да плюете по емигрантите! Бога ми, така ме е гнус вече от тая война срещу нас, така ми се повдига от толкова злоба, завист, злост и безпросветна тъпота! Абе, ей, патрЕоти нещастни, вие ли ще лекувате обречените малобройни деца на България, ако утре просто кажа КРАЙ??? А!? Ако ми кипне толкова, че си кажа- майната му! Така и така ме плюят и ругаят. Аз за чий се трепя. За чий троша усилия, знания, пари, нерви, време за БЕЗПЛАТНО лечение на тия деца. Точка. Край. А ако го направя?! НАЛИ СЪМ С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО- НА НИКОГО НИЩО НЕ ДЪЛЖА. Ей, от гладна смърт ви спасяват емигрантските пари. И пак сте зли. И кучето е благодарно, не хапе ръкате дето го храни. Ама вие не сте кучета. Вие сте хиени. Не знаете колко трябва да сте благодарни, че на някои от нас, емигрантите, ВСЕ ОЩЕ ни пука за България. Ама както сте я подкарали, тия, дето ни пука, скоро ще се събираме всичките в една концертна зала!!!

Фибата

Истината за българите в чужбина е много по-болезнена, отколкото им се иска. Преди малко по БТВ излъчиха репортаж за българи в Австралия. Като ги гледам, не са по-добре от нас. Напротив! В света на интернет нищо не може да се скрие, но е възможност да се създава проблем, където го няма. Всеки грамотен и образован човек може да си направи провери с какви пари тук и там можеш да живееш добре. И колко са българите, които имат такъв стандарт? Лъжите, че като са напуснали България и с отиването някъде другаде са станали средна класа, е измъчена лъжа. Онова, с което все още си чешем езиците, са парите и че ги смятаме по 2! Не говоря за хора, които се занимават с престъпление, да е ясно. Ако у нас се приберат 50 000, които сега протестират и много искат да гласуват, ще видим голата истина. Наскоро един американски сенатор каза, че индийците и българите говорят такъв английски, че никой не ги разбира. Миналата година в Дуисбург местните искаха да приемат бежанци, а да изгонят близо 18 000 цигани, които са на социални помощи и озвучават квартала, като да са си в Столипиново. Българите по света живеят добре, ако са там повече от 50 години! Другото е евтина работна ръка, която обича да се хвали, че е поне с едни гърди пред роднини, съседи, набори и разни други завистливци! В чужбина живеят добре 20 000 българи, успели са 2 000, известни са 200, а световно известни 20! В момента Мишо Шамара е при Сашо Диков. Държава, в която подобно изпражнение се чувства добре и "прави" музикална кариера, не е моята държава! В САЩ всички живеели добре, казва той, а има 60 милиона без здравни осигуровки и 20 милиона неграмотни!

"Цветът на нацията" се бил изнесъл от България. А "цветът" е може би едва 5%, пренебрежимо малко в сравнение с останалите 95%. Ужасното е, че ако започнат да се връщат, няма да се върнат читавите и успели хора, а ще се върнат некадърните и циганите.

Valentin Ivanov

Според мен Българите са; злобни, завистливи, лоши, нечестиви, несправедливи, непокорни, неблагодарни, непримирими, клеветници, арогантни, невнимателни, лекомислени, слепи, невежи, некадърни, свирепи, хулители, неприятели на доброто !!! Аз живея във Виена - Австрия от 7 години. Много хора не са наясно с имиграцията и интеграцията; Това нещо става, защото хората не могат да издържат семействата си в България, нещата са много по - сериозни от това.. Моля завистливите Българи; да не нападат тези, които са в чужбина, понеже не са научили език или са нямали ръка, която да ги дръпне за да излязат и те навън. Защото хората не по собствена воля тръгват за някъде, А понеже се налага, поради обстоятелствата в държавата ни. Защото Българското правителство - правят така, че човек да тръгне нанякъде; А тези, които не гласуват за политиците - те са прави за себе си и пред Бог, понеже само и единствено онази част, която гласува доверие на Българското управление са виновни за безпорядъка в България... Замислете се поне малко, как Адолф Хитлер стана, такъв - какъвто беше; Понеже му се даде свобода и голяма деспотична власт от глупавите овце - (народа) да управлява и налага непокорната си и снобска воля, Но накрая, невежите осъзнаха, че направиха грешка, след като той изби децата им през 2-та Световна война; Но според това, което виждат очите ми - всичко се повтаря. !!! А онези, които живеят в България и се мислят за безпорядъчно безгрешни Българи, ще ви кажа, че Българските политици се страхуват от нас имигрантите, понеже ние тук - защитаваме нашите интереси, пред Българското робско управление, понеже политиците имат страх от нас.. Не говорете против нас; нека да сме сплотени и единни и така ще оправим нещата, А не когато се делим на групи и казваме, че онези са напуснали, защото са страхливи; Това не е вярно, напуснахме държавата, защото Българската сиромашия няма граница, А живеещите там се приспособяват на робските изказвания на право-управляващите.. Ние не сме роби на въздеянията на несправедливите, А потърпевши от тяхната небрежност и некомпетентност в дадена ситуация. Защото, кое е по - добре, да плащаме двойни данъци в България и чужбина и да сме принуждавани на сила да гласуваме за неправдата, ИЛИ да изпращаме на роднините си пари за да ядат хляб в България и да оцеляват, понеже е безработица. Добре знаем всички в момента, че в България не може да се живее повече, понеже има хора с по-две висши образования и не могат самите те, да си намерят работа; А ако евентуално си намерят такава, то ще е ниско заплатена с мерзоста, да не можем да погасяваме борчове, който се превръщат в лихви. Как слепец, слепеца ще води, няма ли да паднат и двамата в яма.? Ако имам правописни грешки, няма нужда да ги изпъквате, понеже аз съм в чужбина и знам няколко езика и пак пиша по - добре от вас Амин. ??

А българите извън страната гласуваха ли за Поли Генова Евровизия? От Германия нито един глас!!!!!!!!!!!!!!!А от другите държави- Испания...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.