Не винаги едно научно изследване се извършва с практическа цел. Случва се учените да използват техниката и познанията си просто за да тренират. А понякога го правят само за забавление.

А в случая, за който става дума, идеята е просто да се отбележи една годишнина, пише испанският в. "А Бе Се". Тези дни се навършиха 85 г. от излизането по кината на филма "Дракула" с унгарския актьор Бела Лугоши в главната роля.

Бела Лугоши изиграва главната
роля в първия филм за Дракула.

Колко време е необходимо за един вампир да изсмуче от нас количество кръв, достатъчно да ни убие? С решаването на този въпрос се нагърбил екип британски учени от Института по физика и астрономия при Лестърския университет. В проучването си те използвали динамиката на флуидите. Резултатите ще бъдат публикувани съвсем скоро в специализираното издание Journal of Physics Special Topics.

6 минути и 24 секунди. Толкова време ще загуби граф Дракула, за да изсмуче 15 процента от кръвта на човек през сънната му артерия. Според учените това е минималното количество кръв, чийто недостиг е в състояние да предизвика сериозни нарушения в кръвоносната система на един човек.

Аортата, която е главната артерия на тялото, се дели на 5 големи разклонения. Учените от Лестър обаче се съсредоточили върху само едно от тях. Това е сънната артерия, която според легендите вампирите захапват при нападение срещу жертвата си. Специалистите изчислили и скоростта на кръвта, която тече през нея. Като изследвали варирането на кръвното налягане в артериите в съотношение с атмосферното налягане, учените успели да установят точната разлика в налягането.

След това те изчислили средната плътност на кръвта при обичайна температура. Накрая определили и количеството, което ще излезе през отвор във врата с диаметър 0,5 милиметра. Смята се, че това е средният размер на дупка, която вампирът пробива при ухапване. Като се има предвид, че едно средно по големина човешко тяло съдържа 5 литра кръв, проучването установило, че един вампир може чрез този отвор да изсмучи 0,75 литра за 6 минути и 24 секунди.

 

Кой е Дракула

 

Дракула е обитавал замъка "Бран" в днешна Румъния,
недалеч от град Брашов. Снимки Уикипедия

Влад III Дракула, наричан още Влад Цепеш, е владетел на Влашко през годините XV век. Свързаните с него легенди и суеверия са залегнали в романа "Дракула" от 1897 г. на ирландеца Брам Стокър.

Според легендите владетелят често нареждал нарушителите на законите да бъдат драни живи, варени, пържени, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи, жигосвани и т.н. Харесвало му да реже носовете, ушите, гениталиите или езиците на жертвите си. Любимото му наказание било набиването на кол.

Твърденията, че Дракула е вампир, идат от романа на Стокър. В него писателят събрал всичко, което успял да намери за вампирите от румънските истории за така зловещите кръвопийци. Днес обаче тези факти се оспорват.