Като правило средностатистическият европейски гражданин не обръща особено внимание на евроизборите. Това е така, защото ЕС е по-скоро съвкупност от държави, отколкото федерация, пише в аналитична статия сп. "Форбс". И резултатите от вота често не се отразяват пряко и веднага на живота на хората. Но този път може да бъде различно, предупреждава списанието.

Анализаторите са прекалено заети да следят как световните индекси достигат нови максимуми и да хващат най-горещите предложения за продажби на ценни книжа, но могат да пропуснат две важни политически събития, които биха шокирали световните борси. Това са парламентарните избори в Европа от 23 до 25 май и президентският вот в Украйна на 25 май.

Изборите се превръщат в референдум за въвеждане на нови тежки мерки на икономии в страните-членки на ЕС, които са с високи дългове. А това води до още по-голяма бездна между Германия и Франция от една страна и Гърция, Португалия, Испания, Италия и Ирландия - от друга. Именно като следствие на този разрив бяха създадени много нови националистически партии и коалиции - както леви, така и десни. Една убедителна победа на която и да било от тези формации, може да разруши управляващите досегашни коалиции, които осигуряваха сигурността на Стария континент.

Например в Гърция правителството на Самарас и Венизелос се натъква на два проблема. Първо - СИРИЗА, която е радикално лява и която се обявява срещу политиката на жестоки икономии, и второ - Златна зора, ултрадясната партия. Победа на една от двете ще доведе до предсрочни избори в Гърция. А това би върнало страната във времената отпреди 2-3 години, когато кризата се вихреше.

Проблемите се усложняват от факта, че в Украйна по същото време са президентските избори, а сепаратистите от Донецк и Луганск обявиха, че няма да участват в тях. Това вече е доказателство за продължаваща нестабилност в тази страна.

Така че световните финансови пазари ги очаква сериозно изпитание и дори сътресение, ако нещо не се получи както трябва на тези вотове.

Възможно е именно на това да се дължи големият ръст на курса на акциите, които се водят "безопасни", на нюйоркската борса, както и резкият спад в търговията на атинската борса през изминалата седмица.