Новите членове на СЕМ от парламентарната квота са София Владимирова (издигната от ГЕРБ) и Розита Михайлова (официално издигната от БДЦ). Това решиха депутатите днес.

Двете дами бяха избрани без никакви дебати. Единствено шефът на медийната комисия Полина Карастоянова представи доклада на комисията и биографиите на кандидатите.

Михайлова  получи 128 гласа "за", 3 "против" и 33 "въздържали се. Най-голяма подкрепа тя получи от ГЕРБ, ДПС и БДЦ, както и 5 от РБ. Владимирова взе 108 гласа "за", 11 "против" и  28 "въздържали се".

Владимирова е член на СЕМ с подкрепата на ГЕРБ за втори път. Михайлова е пиар на НКЖИ, била е водеща и е сестра на представителя на "Протестна мрежа" Теодор Михайлов. Както Клуб Z писа, тя бе "скритият фаворит" на управляващите за второто място в медийния регулатор, въпреки че Реформаторите очакваха подкрепа за своята номинация - на Иво Драганов, който привличаше гласове и от Патриотите.

 

Кандидатите, които не събраха достатъчно подкрепа са Васил Чобанов, Кин Стоянов, Любомир Халачев и Иво Драганов.

ПРОБЛЕМ С ДВАМА ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА СЕМ?

След последното гласуване Атанас Атанасов (ДСБ) взе думата, за да обясни защо е гласувал против Владимирова.

"Гласувах против не защото познавам дамата, а против политическата имитация. Спомних си как в късния соц, за да се имитра плурализъм беше въведено правило, че не може да има избори, ако няма двама кандидати. Същото направихме днес. За съжаление това не е единствения път, в който се договаря определен избор задкулисно, а след това в залата имитираме плурализъм".