Изборът на нови двама членове в Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание е на финалната права. Тази седмица се очаква депутатите да гласуват попълването на състава на медийния регулатор, а кандидатите за двете позиции са шестима. Изслушването в комисията по медии мина безпрепятствено. Докладът й обаче още не е публичен.

Преди гласуването обаче се появиха юридически съмнения дали двама от претендентите отговарят на изискванията за член на СЕМ според Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Става дума за един от неофициалните фаворити - доц. Иво Драганов, номиниран от Реформаторския блок, както и за кандидата на АБВ проф. Любомир Халачев.

Съмненията за първия са около разпоредбата в закона, че един човек може да има само два мандата в регулатора и те не могат да бъдат последователни. Според едно от юридическите тълкувания обаче има риск Драганов да не отговаря на първото условие. Причината - бил е два мандата член на Националния съвет по радио и телевизия (НСРТ) - през 1998 и през 2000 г. Това е органът -предшественик на СЕМ. При създаването на СЕМ в закона е записано, че НСРТ се закрива, членовете му се освобождават, но активите и правата и задълженията отиват в СЕМ.

Правилото за броя на мандатите е въведено през 2010 г. Според юристи ако се сметне, че СЕМ е правоприемник на НСРТ, защото са с един и същи предмет и смисъл, създадени на базата на един и същи закон - ЗРТ и правомощията не са изначално променени, изборът на Драганов сега би се явявал на практика трети мандат в медийния регулатор. А това би значело, че Драганов не отговаря на изискванията по закон.  

Потенциалният проблем при проф. Халачев пък бил дали той има достатъчен опит в журналистиката, смятат още юристи. В ЗРТ пише, че членовете на СЕМ трябва да са с опит в областите електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика.

Според биографията на професора, качена в сайта на Народното събрание, той е писал за няколко различни печатни издания в годините, автор е много документални фирми, бил е директор на филмови студия, които са произвеждали телевизионно съдържание и т.н. 

Дискусията в парламента обаче предстои, аргументите "за" и "против" - също. Другите кандидати за двете места с СЕМ са София Владимирова (издигната от ГЕРБ), Розита Михайлова (издигната от БДЦ), Васил Чобанов (от Методи Андреев) и Кин Стоянов - синът на Радой Ралин (от Слави Бинев). Засега фаворит със сигурност е Владимирова. Ако се окаже, че наистина има проблем с Иво Драганов и Любомир Халачев, е вероятно и Михайлова да събере достатъчно гласове, пророкуват депутати от управляващото мнозинство.