Туитър в Русия действително може да бъде блокиран, заяви в ефира на радио „Ехото на Москва“ Вадим Ампелонски, прессекретар на Роскомнадзор (Федералната служба за наблюдение на връзките, информационните технологии и масовите комуникации - бел. ред.). 

Какви са претенциите към туитър

„Те категорично отказват да изпълняват изискванията на Роскомнадзор и Главната прокуратура за премахване на екстремистко съдържание. Т.е. компанията заема последователна неконструктивна позиция и по този начин създава условия, в които блокирането на този ресурс става неизбежно“, съобщи Ампелонски.

По думите му последното искане на руските надзорни органи, което от „Туитър“ са изпълнили е било на 26 февруари, когато „частично бе премахнат акаунт на руски език, разпространяващ информация за Сирия, в която се съдържаха „снимки на трупове и екзекуции“. „Всички останали искания не се изпълняват“, подчерта представителят на ведомството. 

Той отбеляза още, че блокирането на един туит ще доведе до това, че ресурсът на мрежата ще стане недостъпен на цялата територия на Русия.

По-рано ситуацията коментира и съветникът на председателя на Съвета на федерацията Руслан Гатаров.

„Ситуацията с туитър е възможно най-безобразната. Мрежата не изпълнява законите на Руската федерация, реагира слабо и на исканията на Роскомнадзор“, отбеляза Гатаров на заседание на временната комисия за развитие на информационното общество.

Дмитрий Медведев: Някои чиновници понякога трябва да си включват мозъка

Ситуацията коментира и министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. В своя профил във фейсбук той написа:

"Като активен ползвател на социалните мрежи смятам, че руското законодателство е длъжно да се съобразява с всичко - и със самите мрежи, и с ползвателите им. Но отделни чиновници, отговарящи за развитието на отрасъла, трябва понякога да си включват мозъка. А не да дават интервюта, обявяващи закриването на социални мрежи".

Първият, който заговори за спирането на туитър в Русия бе зам.-председателят на Роскомнадзор Максим Ксензов, който в четвъртък заяви пред в. "Известия":

"Отказвайки последователно да изпълняват нашите искания, те специално създават условия, при които блокирането на този ресурс на територията на страната, става практически неизбежно".

Ксензов отбеляза още, че Роскомнадзор не вижда големи рискове в спирането на туитър в Русия:

"Още утре можем само за няколко минути да блокираме Twitter или Facebook в Русия. Не виждаме големи рискове в това. Ако в някой момент преценим, че последствията от "изключването" на социалните мрежи са по-малки в сравнение с вредите, които причинява на руското общество неконструктивната позиция на международните компании, то ние ще направим това, което сме длъжни по закон".

"Ехото на Москва" отбелязва още, че броят на руснаците, които ползват туитър още през 2011 г. е минал един милион души. По данни на компанията всеки ден се пускат неколкостотин хиляди туита на руски език. Средната дължина на един туит, написан от руснак, е 78 знака при максимални 140.