Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Човек трябва да бъде запомнен с усмивка, с весело настроение, никому не е нужен да знаят скърбите и драмите му, каза Никола Анастасов в интервю пред Би Ти Ви. Минути след като изненадващо бе поздравен за 84-ия си рожден ден (в петък, 22 април, бел. ред.) на сцената на Сатирата – пред препълнена зала, актьорът заяви, че всички живеем, за да се радваме един на друг, а смехът е превъзходство на духа и по-хубаво нещо няма.

Анастасов, който миналата година получи наградата Икар за цялостен принос, е от 59 години в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ – от самото му създаване. В интервюто той обясни, че е много щастлив, че никога не го е напуснал, макар и преди години да е бил канен в Народния:

„Толкова беше престижно да играеш в Народния, по много причини, но като ме видя Стефан Сърчаджиев, директорът на нашия Сатиричен театър, че отивам при директора на Народния театър, за да уговаряме условията, вика: „Да не си стъпил в Народния театър, връщай се веднага, остани си в тоя театър! Той е твой!” И аз наистина го превърнах в мои театър и повече не му изневерих. Аз въобще не съм му изневерил, но бях на крачка да вляза в помпозната червена сграда на големите творци, но ето тука съм много по-щастлив“.

Пред камерата Анастасов си спомни и че кандидатствал „от немай къде“ в театралната академия – и го взел проф. Филип Филипов, като му казал – „ей, имаш много кусури. Но нали затова сме тук, да превърнем минусите в плюсове“.

„Големият педагог Дановски, който стана директор на Сатиричния театър, така ни учи – като е гарга да е рошава, и ние станахме всички рошави гарги. И ето от тези рошави гарги се явиха куп големи български артисти, които остават за вечни времена.“

От тези големи артисти изброи Григор Вачков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Васил Попов, Константин Коцев, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова – с риск да обиди някого, за когото не се е сетил в момента.

С огромно нетърпение очаква и новата премиера на Сатирата – „Новите дрехи на краля“ (на 24 април, бел. ред.). Причината е, че тази пиеса е била играна от най-първите актьори на театъра, там е била и първата роля на самия Анастасов.

„Те сигурно си имат свой стил – каза актьорът, – сега ще ги гледам като излезе премиерата, ще ги гледам и сигурно ще им се радвам, защото всеки носи със себе си нещо ново неподозиращо и неочаквано, така че поколенията се сменят, дано да се запази приемствеността, а иначе таланти Бог дал в България.“

А какво си пожела за рождения ден? Просто да може да изиграе и следващото си представление.

Площад "Славейков"

Ключови думи

Коментари

Таланти Бог дал в България! Пожелавам им изява и успех!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.