Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Скъпата ни свобода

Често в текстовете и в устите на разочаровани „интелектуалци“ и то най–вече при дежурните такива, които обичат да създават инициативни комитети за издигане на поредното ченге–„патриот“ за кандидат на изборна позиция, звучи следната теза – нашата свобода беше подарена и тъй като ни беше подарена, ние не я ценим достатъчно, не ценим съответния господар–освободител и съответно злоупотребяваме с нея, не я заслужаваме или най–добре без нея – да дадем правото на господаря–освободител да решава вместо нас, защото и без друго той ни дарява със свобода. След което следват крокодилски сълзи за бездуховността в обществото, разбирана като неуважение към овехтелите на провинциализма – примерно Ванга, Нешка и турското робство.

Ето, аз съм оптимист – хубавото на това, което имаме в момента като безпардонна власт, е в необходимостта да си плащаме скъпо и прескъпо всяко парченце свобода, от което искаме да се възползваме в бъдеще.

Примерно, искаме да правим информиран избор преди да гласуваме. Но в момента не можем да се информираме, защото не разполагаме с публични социологически проучвания в предизборния период, тъй като са забранени. Затова, вместо социологически проучвания ще гледаме зебри, които се надбягват, борсовата цена на различни цветя (примерно червената роза, синият гербер, теменужката и т.н.), популярността на песни и др. Всички знаем, че това са социологически проучвания, само че с преструвка – и ще ни липсва легитимността, тоест институцията, която ще застане зад тях с името и с репутацията си. Като вазичката, която ви подават в баровете след 11 вечерта вместо пепелник.

Ако се разбунтуваме като граждани, вероятно ще получим право да гледаме социологически проучвания. Подарена ли е така свободата? Не.

Или да вземем избирателното право, което е основополагащо за демокрацията. В момента процедурата е сравнително проста – има ни в списъка на ГРАО на българските граждани с навършена 18г. възраст, не излежаваме наказание, не сме обявени с решение на съда за невменяеми, значи можем да гласуваме. Ако ни няма записани в конкретния списък по местоживеене, но адресът на личната карта позволява, секционната комисия може да ни допише в празното място накрая на списъка.

Ако бъдат въведени планираните промени, администрирането на процедурата ще стане много по–трудно. ЦИК ще вземе списъците от ГРАО и ще започне да води „досие на избирателя“ (или както ще бъде определен съответния термин) на всеки български гражданин с право на глас. Ще ни вдигне жълт картон, ако пропуснем без основателна причина едно гласуване и ще ни вдигне червен картон, ако пропуснем две гласувания, с което губим правото си на глас, докато не декларираме изрично, че пак искаме да го упражняваме. Но, трябва да има и система за приемане на „извинителни бележки“ с критерии за оценка на „уважителността“ на причините за отсъствие в деня на изборите, тоест ще трябва да се събират, оценяват и въвеждат отговорно данните, защото говорим за най–важното право в една демократична система.

След което, ако бъде отписан, избирателят трябва да подаде декларация за да бъде вписан отново в списъка на хората с активно избирателно право и тя да бъде уважена. Първият въпрос, който възниква е, колко ще струва и какъв ще е ефекта от всичко това, вторият въпрос е как ще се отстраняват грешките и проблемите в този процес дали те няма да застрашат демократичния процес по принцип.

Без граждански натиск, без гражданите активно да формулират и да настояват как точно да упражняват конституционното си право на глас, няма да се получи. Подарена ли ще е и тази свобода? Очевидно не.

Какво става, ако сме българи в чужбина и не сме загубили желание да участваме в политическия живот на родината, въпреки че тя ни бяга по тъч–линията? В момента се предвижда да отпадне район „чужбина“ и да бъде намалена бройката на местата, където ще може да се гласува извън България. Това, разбира се, не е точно поощряване на гласуването от чужбина. По–скоро е обратното – слагане на няколко клопки и капана по пътя на българите от чужбина да упражняват гражданските си права. И така – българите от чужбина стръвно, самоотвержено, мотивирано и упорито ще трябва да заявят, че искат да са български граждани и че взимат насериозно гражданските си задължения. Ще пътуват стотици километри, ще висят часове пред секциите, ще проверяват редовно дали не са били отписани от лицата с право на глас за текущите избори и накрая ще пуснат една сгъната хартийка в пластмасовата урна. И, ако искат да променят сегашното положение и примерно държавата да е по–сериозна при адмнистриране на гласуването в чужбина и да има повече места за гласуване, ще трябва да си го извоюват с протести и натиск.

Този случай прилича ли на подарена свобода? В никакъв случай!

През есента на 2015г., два милиона и осемстотин хиляди граждани използваха ядреното оръжие на демокрацията – референдума и взеха решение в полза на гласуването по интернет. Сегашната власт реши да ни зарадва – това ще стане през 2019г. и то ако бързаме с всички сили. Ето идея – а защо да не го въведем през 2050г. за да имаме време хубавичко да го обсъдим преди това? Може да имаме всякакви забележки към електронното гласуване, но то трябва да бъде въведено в разумен срок, защото това е волята на гражданите. Ако гласуваме за депутати или за президент, те встъпват в длъжност почти веднага, а не чакат още четири години, нали?

Ако в България се появи електронно гласуване в рамките на 1–2 години, това означава ли, че свободата да гласуваме по интернет, ще ни бъде подарена?

Не мисля.

Задължителното гласуване изисква в бюлетините да има и графа „против всички“ или „никой от горепосочените“, защото гласоподавателите ще трябва да могат да заявят, че не одобряват нито един от посочените кандидати, въпреки че тъй или иначе са задължени от закона да се разходят до секцията и да си пуснат бюлетината. Отделно – гласуването „против всички“, което по своя характер е протестен вот, не трябва да участва в определянето на прага на четирипроцентната бариера за влизане в парламента, защото точно големите партии, които присъстват във властта, биха спечелили от масово гласуване против всички.

Накрая, ако искаме изборният процес да е въпрос на чест и радост, а не на няколкодневно измъчване в задушни зали без храна, удобства и прилични санитарни условия, тоест – протоколите да са лесни за попълване или дори да се подават и по електронен път, местата за предаване на протоколите в хартиен вид да са достатъчно уредени и със съответните удобства и накрая – процесът да е достатъчно оптимизиран, това дали ще е подарена свобода? Очевидно не.

Затова, ако успеем да се преборим за всичко това, моля вече никога да не употребяваме израза „подарена свобода“.

Благодаря.

Ключови думи

Коментари

1950

ХУБАВА СТАТИЯ НО ЗА ТОЗИ ЗАСПАЛ НАРОД ЕДВА ЛИ ЩЕ ГО СЪБУДИ . ТРЯБВА НЕЩО РАДИКАЛНА -НО КАКВО? -ПРЕДЛАГАЙТЕ ОБЕДИНЕТЕ СЕ И ЩЕ ИЗВОЮВАМЕ ПРАВОТО НА ИЗБОР!!!!!

Лила

Варианти: 1. Предлагам да създадем обединение ЗА ЗАЩИТА ОТ НАСТОЯЩОТО СБОРИЩЕ ОТ ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА. 2. Всеки да се сдобие с боксови ръкавици! Който няма пари да си купи, да си ушие и натъпче с вата и други елементи, ръкавици - сам. И да ги посрещаме и изпращаме пред Събранието ежедневно до оставка, въпреки, че е малко вероятно да разберат какво им казваме. 3. Да създадем Парламент В СЯНКА и да започнем с нова точка от правилника : ОТЗОВАВАНЕ на депутатите. 4. Да лустрираме, ако не всички подред, поне ченгетата. 5. Да включим в изборните листи кандидати ПРОФЕСИОНАЛИСТИ за СЪДЕБНАТА ВЛАСТ. А не партиите да си назначават "техни" хора.

дебелян пеевский

Павлов, заедно с Минчев са между неколцината грантаджии, които се шляят пред и около протестите, снимат се с тях и после си приписват заслуги за неща, в които нямат участие. Да отслабнат, да почнат да участват, а не да снимат и да коментират отстрани и ако може, без да се бият в гърдите за херои и тогава да дават мнение.

Не-да

Голяма лъжа и голяма измама! Ако българският народ не беше "заспал", Константин Павлов, щеше да седи в родния си град или село и да се чуди с какво да стане известен. Но виж ти сгода, българският народ заспал и Коцето получава неограничен достъп до медии /това често е като безлимитна кредитна карта/. А народът като се събуди и го види и пак заспива или има позиви за повръщане! Така е когато един самопоровъзгласил се елит няма нищо общо с гражданите. Дето казва българският гений "осъдени на вечна раздяла"! Това, предполагам, е причината да има българска държава и граждани, чийто интелектуален потенциал Константин Павлов не може да си представи, а и не би искал! Пренебрежимо малко здравомислещи хора искат да живеят по високите стандарти на г-н Павлов и да бъдат обхващани в мрежа. Неговият ужас е, че точно те няма да излязат да протестират, а да гласуват!

Комитата

Я кажи пак за безлимитната карта, че имам да правя един ремонт, а няма откъде

Всички се загрижили за малките партии. Кажете ми една малка партия която не е вредна за България. На всичките се знае поименно кой точно олигарх или чужда държава стои зад тях. Единствената полезна партия сред малките е половината от ПФ. Често имат разумни искания. Прокопиево-Костовашката сбирщина от ДСБ няма смисъл и да я обсъждаме. При каквато и да е активност на изборите те няма да влязат парламента, след като не успяха при костинбродските избори - изборите с най-ниска избирателна активност.

бре

Леещите крокодилски сълзи,бързат да са първи с коментарите,затова страната няма да се оправи.

Avatar

Въххх, мър майко, юще един с "отнета свобода"! Помуууууууш! Всичките ДС ченгета и соц. лешпери се изредиха да ни се жалват как "лошата" власт ги репресирВа и стресирВа... Сега е рев, че ги задължават да гласуват, като отпадне задължителното гласуване, ще е рев, че ГЕРБ работят за изборната победа на ДПС. Дискретно ще подскажа на управляващите кое ще удовлетвори напълно другариадата от драгалевската мафия - връщането на чл.1 от живковата конституция с една незначителна редакция - текстът "Българската комунистическа партия" да бъде заменен с "Демократи за силна България".

Нора

Пак ти ли си дежурният гербераст във форума? Явно, да! Ама ти без почивка ли работиш, бе приятел? Здравата си го закъсал тогава!Нищо, изкарай сега някой и друг лев, но си направи сметката, че ГЕРБ си отиват! Те за това така се опитват да хапят, но това няма да ги спаси! Независимо в коя зона на влияние ще останем, дали ще са руснаците или американците - и двете страни вече си дават сметка, че Боко е износена дреха. И ще бъде изхвърлен. А партийката ви ще бъде разтурена, за да се тушира огорчението от вас, натрупано у хората до сега! Помисли малко и ще разбереш, че съм права.за това гледай да не трупаш грехове от които друг да печели. Няма смисъл! Съжалявам за ентусиазмът ти и дано да е само за пари! Иначе душата ти ще страда дълго.

Социолозите и те са зло.

Социолозите са голям цирей. За да имат проучванията им някаква стойност, трябва да впрегнат доста голям апарат, с какъвто те не разполагат. В смисъл, че трябва да извършат проучвания сред изключително голям брой хора, взети от цялата страна, селектирани предварително и т.н. има си методики. Нашите не го могат това. Практически гледат на боб и на кафе, на някакви избори бяха допуснали колосална грешка, която само показа, че те не са истински социолози. Нищо чудно да влизат и в договорки. Даже смятам, че го правят.

тука е така

Много хубав текст.

Великолепен.

Отварянето на секции в чужбина не включва, а изключва българите зад граница. Да поддържат връзка с други 39 наоколо, всички с интерес към изборите - няма такъв филм, само изключения. Секциите служат като извинение за отлагане на електронното гласуване. Служат на онези с възможности да организират хората, не на самите хора. 150000 гласа за една партия звучи ли познато? Македония също. Популярността на Атака в Лондон може да се впише в процентите невненяемост засега. Другото е тинтири-минтири. Така че като дойде вдъхновението, все пак имайте предвид, че някаква част от хората имат лошия навик да мислят, докато четат.

Avatar

От фейсбук: НЕ МНОГО, МАЛКО ЗДРАВ РАЗУМ ТРЯБВА Цяла сутрин слушам глупости по повод промените в Изборния кодекс. Но когато чух и Велизар Енчев да рони сълзи над демокрацията и да говори за едноличен режим у нас като в Северна Корея, ми дойде в повече. Хайде да видим - какви големи промени се гласуваха дотук? 1. Участието в избори става задължително. Мотивите на законодателя – да се прочистят избирателните списъци от “мъртвите души”, с които години наред се твърди, че се злоупотребява, както и да се намали влиянието на контролирания и купения вот. Контрааргумент - промените са противоконституционни, "не може правото да се превръща в задължение”. Нарушение на конституцията? Нищо подобно! Само който не познава Конституцията ни може да изрече такава глупост! Правото може да бъде задължение, може и да не бъде! От всички наши права, които са описани в Конституцията ни и като задължения, избрах тези два случая: "Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Чл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително" Е? Може ли правото да бъде и задължение? Може! Едно от изискванията за даване на българско гражданство на чужденци е да научат български език! Задължение им е, като искат да имат и правата на български граждани. Правото, но и задължението на децата да ходят на училище до 16 годишна възраст лишаване от права и свободи, комунизъм и диктатура ли е? Естествено, че не е! 2. Избирателни секции ще бъдат разкривани само в българските посолства и консулства в чужбина. Мотиви на законодателя – да бъдат под контрола на българските власти, защото има много сигнали за злоупотреби, а и да се спестят средства. Контрааргумент – българите в чужбина били лишавани от право да гласуват! Мога да се съглася, че някои ще бъдат затруднени, но затруднението не е отнемане на ПРАВОТО да гласуват! Според опозицията излиза, че България е ДЛЪЖНА да улеснява българите по цял свят, колкото и да струва това на българите, останали в България – най-бедната страна в ЕС. Ами емигрантите ни са напуснали България, защото по една или друга причина не им е била удобна! Намерили са си пристан другаде, редно ли е да имат претенции да разходваме пари от нашия скромен бюджет за тяхно улеснение някъде си по света? Ние можем да използваме тези средства, за да подобрим нещата тук. Емигрантите затрудняват държавата ни, като не си плащат данъците и осигуровките тук. Поддържат не нашите пенсионна, здравна и социална системи, а чужди! И ние трябвало да се грижим за тези, които ни затрудняват? Всъщност това искане не противопоставя ли удобствата на българите в България с удобствата на българите по света? Извинете, но кое трябва да е на първо място? Когато стане дума за пари, най-често се използва мантрата “емигрантите изпращат пари на роднините си, които ги харчат в България и така подкрепят икономиката й” - за което живеещите тук българи едва ли не трябвало да им бъдат благодарни. Само че това е задължение на всеки български гражданин по закон! Вижте какво пише в Семейния кодекс, който е в сила от 01.10.2009 г.: Чл. 124. (5) Пълнолетните деца са длъжни да се грижат за своите възрастни или болни родители. Тъй че, мили ни емигранти, бъдете така добри да не се поддавате на тъпите политически мантри на опозицията. Не много, съвсем малко здрав разум трябва. Най-добре е да си дойдете в родината, тук ще ви е най-удобно да гласувате. Ако сте заминали по времето, когато имаше безработица, сега имаме недостиг на квалифицирани кадри. Елате да си направим заедно държавата по-хубава и по-богата. А и, надявам се, разбрахте, че от България не можеш да избягаш. Носиш я в себе си и си я обичаш, както обичаш майка си - не защото е хубава или богата, а защото си е твоя.

Avatar

Януари,2014: Плевнелиев иска референдум за задължително гласуване, с европейските избори. Новите демократи викат да живей, браво, же суи Плевне и т.н. Февруари, 2014: Близнашки, бъдещият премиер на Плевнелиев, започва да събира подписката. Новите демократи подкрепят, в комитета са: проф. Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, проф. Милена Стефанова, доц. Светла Божилова, Виктор Стоянов, Христо Христев, както и общественици като Саша Безуханова, дисидентът Алфред Фосколо, Юлия Берберян, Христо Мутафчиев, Ивайло Захариев, Веселин Калановски, има и двама "Ранобудни студенти" - Борис Рангелов и Александрина Икономова. Март, 2014: Близнашки внася подписката за задължителното гласуване. Бойко подкрепя, Бъчварова и Томислав Дончев участват в шествие, ГЕРБ даже събират още подписи. Новите демократи викат Мая, преброй ни, валидни са, оставка и т.н. Февруари, 2015: Плевнелиев пак иска референдум за задължителното гласуване, сега с местните избори. Новите демократи викат с теб сме, ти си нашият президент, смърт на враговете на референдума и т.н. Октомври, 2015. Пускат само електронното гласуване на референдума, задължителното го орязва парламентът. Плевнелиев вика, че пак е добре, но съжалява, че депутатите не са чули народа. Новите демократи пак пляскат, викат защо цензурирате президента ни, бе гадове, срам, позор и т.н. Април, 2016: Пускат му и задължителното гласуване, най-накрая. Новите демократи викат абе вие идиоти ли сте, как така задължително, мама ви мръсна, протест, бойкот, долу парламента и правителството и т.н. Прегледах профилите на пет-шест подобни клавиатурни герои, от тези месеци. Даже по-зле е , отколкото го описвам. И понеже ги познавам горе-долу, се чудя: Не са шизофреници, все щяхме да разберем, ако имаха такава диагноза. Не са и малоумни, даже са интелигентни хора, то се вижда. Нямат и склероза, повечето са сравнително млади, чак таква амнезия да ги тръшне - не вярвам. И за пари да са му пляскали, пак не се връзва, даже да са били наети клакьори за инициативата му, защо в такъв случай да я плюят сега? Баш когато човекът най-накрая успя да я прокара. Науката мълчи пред този роден феномен. Няма обяснение. Аз се сещам за едно, но сега трябва да излизам, утре ще го опиша - животът на пляскача, начин на употреба. Утре. :) Емил Кошлуков

socialen

Неграмотните Борисов и Цветанов превърнаха хората в крепостни селяни.

socialen

Борисов и Цветанов отвратиха Народа от политиката и вече никой не гласува. Неолибералната, дясна, просташка, асоциална политикономическа система, на която Борисов и Цветанов са Олицетворение, е тотално деградирала и произвежда само неграмотници.

socialen

Целта на Борисов и Цветанов е да гласува техният малоброен, нискообразован електорат от бедни, провинциални, български пролетарии, които вече са едва има-няма 13% или много по-малко от 1/6 от всички български избиратели. Когато Народът не гласуваме, то тези 13% ще могат да спечелят и 51% от гласовете на избори.

Mano

А защо му казват "задължително" гласуване ? Като така приетият текст нищо задължително не съществува. Все едно, едно време като имаше задължителна военна служба и ако някой случайно не се яви на повиквателна да го извадят от военния архив и никога повече, да не го потърсят да ходи в казарма. Това е "задължителното гласуването" (по ГЕРБ)

до социален

В тези проценти нали влагаш3% мъртви души 2% купени 2%натиск корпоративен далавера с секций бюлетини още 2% всеки да си направи сметката. Не че другите са стока но нямат ресурс. Честита победа на герб.

още малко

Не си прав че нискочели гласуват за падишаха. Администрацията им оправиха парите воении полиция митничари прокурори съдийл част о лекарите много професори преподаватели. Всички който са против реформите и ги устройва статуквото. Пропуснахме журналятя ше се обидят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.