Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Не искам България да бъде грозотило за цял свят и дори умиращите – тези, които потъват от лодките в Средиземно море – да бягат от нея, за да отидат в уредени страни“, сподели Татяна Лолова в „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Актрисата бе в студиото заедно с Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова в навечерието на премиерния спектакъл с участието на четирите „Корабът Нощ“, по текстове на Маргьорит Дюрас, в Театър „Азарян“.

Емоционалното си признание Лолова направи след въпрос на водещата Цветанка Ризова за решението на депутатите правото да гласуваме вече да бъде задължение.

„Когато участвам в един театрален проект, аз съм под наркоза и искам да забравя всичко, което ме изтезава – продължи Татяна Лолова. – Това, че в момента целият свят е преобърнат, ме мъчи страхотно повече от това дали ще гласувам или не. Искам да гласувам и хората, за които гласувам, да са богати и да отидат до урните, за да бъдат в услуга на народа. За да бъде България най-прекрасната страна, а да не е такава, че дори умиращите, дори бягащите от своите бедни и бомбардирани държави, да не желаят да живеят в нашата страна. Искам да мечтаят да живеят в България, да ни заблазяват. И не да ми казват: „Ех, ако ти живееше в друга страна, ах как щеше да бъдеш сложена, как всичко щеше да ти е наред…“. Искам да ми казват: „Блазя ти, Татяна, че си родена в България, та успя да се разгърнеш докрай, успя и децата си, и внуците си да отгледаш…“ 

И аз харесвам уредени страни, и много искам и нашата да стане такава. Не съжалявам, че не съм родена другаде, аз съм родена за тук, тук ми е езикът, тук са ми хората, тук ми е публиката.“

Цветана Манева заяви, че всеки сам си слага рамките на свободата, а едно от най-големите й достойнства е, че е свободен човек. Запитана от Цветанка Ризова дали има смелостта да застане срещу стереотипите и да заяви: „Аз съм различна, аз обичам по различен начин“, Манева отговори:

„Нямам достатъчно опит, за да обичам по различен начин – не съм се сблъсквала с толкова хора на този тепих, наречен любов. Що се отнася до провокацията – много отдавна съм приела провокацията да говоря истината. Дори в БНР на едно интервю водещата каза, че тя няма да произнася думата „вагина“, въпреки, че постановката носи заглавието „Монолози за вагината“. Това е липса на кураж да заявяваш себе си с достойнствата, които притежаваш.“

Много е трудно човек да бъде истински свободен, каза Петя Силянова. Според нея, ние често не знаем какво да правим със свободата си.

А ето и определението за свобода, което даде Татяна Лолова:

„Когато си здрав, имаш финикийски знаци и идеи в главата си – си свободен. Когато си болен, нещастен, беден и без идеи – нямаш свобода. Аз живея така, както мога. Мръсни думи не употребявам, това е една моя свобода. Днес половите органи се съобщават от сутрин до вечер по всички предавания по телевизията. Това, че някой не искал да спомене тази дума… аз смятам, че това въобще не е мръсна дума, а една от най-красивите думи, мястото, откъдето се ражда животът.

Дюрас го нарича: „И ето, той най-сетне се долепи до влажната черна нощ…“.“

Цветана играе в „Монолози за вагината“, гледах я и останах очарована от целия екип – каза Лолова. – С мен бе моя племенничка и ме попита: „Лельо Таня, а ти би ли участвала в този спектакъл?“. Замислих се, казах си: сигурно не, но не ме дразни нито една дума в него, свързана с тази прекрасна дума. Защото да се опошлява най-хубавата част от женското и мъжкото тяло е грехота.“

Премиерните дати на „Корабът Нощ“ са 27 и 28 април в Театър „Азарян“, НДК.

Площад "Славейков"

Ключови думи

Коментари

Ето един истински интелектуалец. Защо ни натрапват само фрустрирани мрънкачи когато става дума за култура?

Няма как да не бягаш

Това е страна на ГЕРБОВИТЕ орки. По добре е в страна ,която знаеш че може да планираш утре ...

Avatar

Тъй ли? А преди ГЕРБ, демек, преди десет години, къде бяха тия "орки"?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.