Служители на Комисията за защита на конкуренцията направиха внезапна проверка в офисите на "Шел" и "Еко България", съобщиха от антимонополното ведомство. Проверката е част от производството за евентуално установяване на картел за съгласуване на цените на горивата на пазара на дребно, което КЗК откри на 25 февруари срещу седем компании - "Шел", "Ромпетрол", "Петрол", "Еко", ОМВ, "НИС Петрол" ("Газпром") и "Лукойл". В последствие към тях беше присъединена и Българската петролна и газова асоциация.

ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ "ЛУКОЙЛ"

На 6 април КЗК внезапно провери "Лукойл" и "Ромпетрол".

При проверката КЗК има право да изземе всякакви писмени, както и други веществени доказателства, а също така и средства за предаване на информация, уточняват от антимонополния регулатор.

Според експерти се очаква внезапна проверка и в останалите компании, които още не са проверени.

Не е ясно кога ще приключи производството по установяване на картел за съгласуване на цените на горивата по бензиностанциите. Процесът продължава месеци и може да бъде приключен от новото ръководство на КЗК. Тази седмица депутати от ГЕРБ заявиха, че до месец антимонополното ведомство, чиито членове и ръководител са с изтекли още през миналата есен мандати, ще има нов състав.

Предишната процедура за избор се провали, след като единственият номиниран за председател - Росен Желязков, оттегли кандидатурата си.

КОЙ ПРОВАЛИ ИЗБОРА НА КЗК?