Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Територията "България" периодично излъчва SOS по природни, миграционни и социални поводи.  И сега, след поредната класация, в която страната е на последно място по свобода на медиите в ЕС, сигналът за помощ се чува за пореден път. Нe стига, че сме на опашката в Европа, ами за злощастие сме заклещени между Малдивите и Замбия - съответно 112-та и 114-та в подредбата.

СВОБОДА НА СЛОВОТО ЛИ? ВЗЕМИ ТОВА 113-О МЯСТО

През този месец вече звучаха вопли "Цензура!" Спретнахме си наша, балканска, жалка версия на "Шарли Ебдо", безкръвно накичена със свински опашки. Нямаше изстрели, само сваляне от на карикатури. Нищо лично - става въпрос просто за един карикатурист, една телевизия и един уебсайт. И за безликата цензура. Потвърди се, че в България дори

карикатурният хепиенд

е невъзможен. Уж щяха да възстановят трибуната на Чавдар Николов, но в крайна сметка той отказа да се върне при стария си работодател.

ЧАВДАР НИКОЛОВ: ПРИЕХ ИЗВИНЕНИЯТА ОТ НОВА, НО НЕ МОГА ДА ПРИЕМА ОБЯСНЕНИЯТА ИМ

Преповтарям тези факти, защото те минаха с шумно, но няма да имат никакви последици за медийната среда. Обектът на въпросната карикатура, премиерът Борисов, се опита от конфуза да сътвори пиар. Отвори фейсбука си за карикатури на себе си. И сподели, че е направил услуга на твореца, защото сега заплатата на последния щяла да скочи по-високо от тази на министър-председателя. Чуете ли властник да говори за нечия заплата, от мен да го знаете - гъделичка ви там, дето най ви боли. Премиерът имаше за какво да се тревожи - в карикатурите дремеше асоциация за една друга свинска опашка, която опасно опари първообраза Тодор Живков с люти чушки. Дали Борисов успя да се превърне от обект на карикатурата в субект, който задава задачи и правда на творците? Можа ли да докаже, че у нас няма цензура?

ЗА ЕДНА ДРУГА СВИНСКА ОПАШКА ПРЕДИ ПОЧТИ 50 ГОДИНИ

Какъвто и скандал да стане в България, нищо реално не се променя. Черешовото топче може да прогърми, но средата си остава същата. Сашо Диков направи обзор за реакцията на медиите на скандала. Според него, такава е имало само в няколко  сайта, сред които и Клуб Z, вестник "Сега" и още малко изключения. Излиза, че по случая най-шумно са реагирали обектът на карикатурата Борисов и медийната компания, която свали видео карикатурите.

Ситуацията е следната: страхът да се слага пръст там, където е раната, е по-силен от всичко напоследък. Българската журналистика преживява, като гледа в собствената си паничка, наслаждава се на сосовете от собствените си сензации и брани собствените си началници. И се озърта да не би отнякъде да я притисне егото на премиера, Пеевски или някои от другите свещени велможи.

Горко ли му е на Горан?

В изкуството на цензурата съществуват висши сфери, които се свързват с властта, парите и партиите. Истинската драма обаче може да се усети най-добре на средните нива. Тя засяга репортерите, които отговарят за ресори, партии, общини и олигарси, малцината водещи, които не се страхуват да задават въпроси. Да си журналист означава да си в постоянен конфликт със силните на деня. Няма как да има изключения от това правило.

Тази събота в обичайното време в предаването на БНТ "Вяра и общество" пак вероятно няма да има свещенослужители. Доскоро гостуваха умни и модерни свещеници. И докато се занимаваме с голямата цензура, тази на средно ниво превзема нови и нови територии. Въпросното предаване, един от символните на обществената телевизия, си има изградена аудитория и интересни участници. Водещият Горан Благоев - историк и богослов, ерудит с утвърдено професионално име, очевидно е недолюбван от Светия синод. Познавам просветителската му журналистическа работа още отпреди  20 години, когато за религия можеха да пишат единици. Горан е един от водещите на "История бг" и е гласът от директните излъчвания на православните празници. Но сега върху авторското му предаване "Вяра и общество" е паднала мантията на табуто.

Светият синод не дава официално обяснение защо на подопечните му им е забранено да разговарят с Горан Благоев. Нашата църква демонстрира що е перфидна институционална цензура. Предполага се, че причина е позициите в предаването за обявяването на новия светец - Серафим Софийски. По отношение на светеца, наложен от българската и руската православни църкви, водещият не беше пристрастен. Ала гостите му - учени и познавачи на битието и творчеството на Серафим - дръзнаха да изкажат позиция, различна от тази на Синода. Грях тежък, грях непростим! Трябва ли, а и може ли Горан Благоев да съгласува думите на своите събеседници с официалното мнение на църквата?

Няма

Голяма - висока - и малка цензура

- тя винаги си е цензура. Правото на свободно слово на българските свещенослужители трябва да се защити. Те губят една от малкото си светски трибуни по прищявка на висшия си клир. Правото на публиката да чува различни от официалните мнения също трябва да се защити. Досега подобни бойкоти идваха по-скоро от футболните и политическите среди, които отказват да дават интервюта на несимпатичните им медии. Излиза, че православната църква също си пази елейното спокойствие като затваря усти за словото.

Ала Благоев е гледан под вежди от синода с основание. Той постави въпроса за архиереите-ченгета, с които клирът е препълнен. Това не се прощава. Позволи си да разнищи историята с архонтите. Така и никога не направи челобитие пред пловдивския владика Николай, който все повече се утвърждава като силната фигура в синода. Благоев има умерено-критично отношение към влиянието на Руската православна църква. Той е и сред защитниците на тезата, че църквата е не само на духовниците, но и на миряните. Ето такива "дреболии" стоят зад една "проста" цензура.

Въпросът е къде са медиите, професионалната общност и общественото мнение?  Защо никой не го защити? Именно затова тихо-тихо журналистиката ще напуска България. 

Докато на нейно място се настанява страхът от бъркане с пръст в раната.

Ключови думи

Коментари

Avatar

"Чуете ли властник да говори за нечия заплата, от мен да го знаете - гъделичка ви там, дето най ви боли." - туй за сега заема първото място в класацията ми за "журналистически" идиотизми. Както и да въртите и сучете, фактът си е факт - последното ви място в класациите се дължи единствено на вас и господарите ви. Няма кой да ви повярва на внушенията, че някой от властимащите ви пречи да си вършите работата - вие просто толкова си можете! Или искате. Колкото до "цензурата', налагана от БПЦ - щото не пущала отчетата да ходят в някакво си предаване(?!?) - туй не е никаква цензура, а вашето е опит за налагане на диктатура - на неизбирани от никого самозванци, самопровъзгласили се за журналисти, над останалата част от обществото и в частност - върху свещениците. От къде на къде ще се оплаквате от нежеланието на някого да ви дава интервюта и да участва в предаванията ви? Явно сте се взели за богоизбрани и някой ви е излъгал, че всеки трябва да ви уйдисва на прищевките. И който откаже да го направи, му лепвате етикета "Цензор". Още малко и швепс на клечка! Обществото все повече доказва, че няма нужда от ТАКАВА "журналистика" - продажна, некадърна, подкупна, необективна и слугинстваща. И щом сте се докарали до 113 място е добре да си видите кривиците и да се поправите, вместо да си търсите виновни из управлението, Светия синод или Главно мюфтийство. Преди да сте ръгнали да го обвинявате от мен да знаете - оправданието го няма и при арменския поп. У вазе си е, във вашата кочинка.

s.djam

Видимо не разбирате - не става въпрос за желание или нежелание, а за забрана. Но като ви гледам по колко "списвате" на ден под всеки наш материал, явно ви влече... "Неизбрани от никого самозванци" - самият факт, че вие например сте в нашия сайт от ранна сутрин до късна вечер означава, че ето, вие избирате нас. По същия начин зрителите на Горан Благоев вече 20 години го избират него, независимо дали това се харесва на пловдивския Николай или не

Герберастията е нелечима, но за късмет не е заразна.

Всъщност оказа се, в България никога не е имало независима журналистика.

Avatar

s.djam 4/22/2016, 11:26:27 AM -"...означава, че ето, вие избирате нас..." *** Не означава това. Когато искам да съм информиран обективно, чета vevesti.bg на Валери Петров, faktor.bg и други. Тук стоя, за да оборвам лъжите и манипулациите, които публикувате, както и да се противопоставям на пърданчовите тролове, които са наводнили цялата мрежа и заливат всичко с опорни точки, лозунги и откровени малоумия, като това за "принципната позиция" на Пърданча по изборните промени. Междувременно и поработвам. Но се забавлявам, определено. Рядко могат да се намерят толкова много идиоти на едно място, колкото вие сте сварили да привлечете с журнализма, който практикувате. Но колегата ви Прокопи определено ви бие. Трябва да се постараете още!

s.djam

Avatar 4/22/2016, 12:56:58 PM. Всъщност, не беше трудно да ви накарам да признаете, че стоите тук, за да тролствате самият вие. Ясно е, че всъщност така "поработвате". А колкото до медиите, от които се информирате, и тук всичко ви е пълна каша, както изобщо в писанията ви - vevesti.bg НЕ Е на Валери Петров. Има такъв поет, почина преди две години. Хубав ден, и по-кротко с грубостите :-)

Avatar

Евгени Петров, така е като бързам... Бай дъ уей, от кога оборване на лъжи и манипулации се нарича "тролстване"? Хубав ден и на Вас. :)

Контра-DJAM

Госпожо djam, аз останах тук, въпреки, че работех неуморно и не взех и един лев от прехода, защото милея за Родината си! И ще се боря винаги СРЕЩУ ВАС, докато манипулирате бедния и нещастен народ до скоро от позицията на болшевизма, а сега - от ПЪРДАН-ТАЛИБАНЩИНАТА! Не познавам Avatar, но съм солидарен с повечето му тези!

Щото толкова ти е акълът. Та личи от самолет.

Ния Николова

Днес си подаде оставката един зам.кмет от герб след журналистическо разследване.Верно,че народът ни е заспал-генетична малформация!Но ако има повече истински журналисти,може би и той ще е по-събуден.Искам да напиша нещо за Ц Ризова.Моля ви КЛуб Z ,искам чрез вас да и го кажа(тя непременно ви чете)Не е хубаво човек да е сервилен,зависим и злобничък.Но да се прави на простодушна оф..,отгоре на всичко,вече е долнопробно.Уважавам този сайт,по принцип не ругая и ще разбера,ако ме изтрийте

Препатил

Разбира се,че Аватар е прав! Четвъртата власт винаги е търсела оправдания за незавидната позиция, която заема,във всичко друго,но не и в собствената си некадърност и любов към добре платен слугинаж!

Владимира

Като си препатил, защо не вземеш да си напишеш истинското име?

дебелян пеевский

При мутрокапитализма е така - паралиите, навремето верни кучета на червената номенклатура, забогатели заради връзки с премиери и министри, си купуват медиЙ с парите, които са им подарили навремето и после медиЙте пишат каквото е изгодно на мутрите. Примери да давам ли или знаете кой голем български 'индустриалец' намаза с 'Фармахим', а сега не ще даже данъци да плаща :)

България е поставена на 113-то място по "свобода на словото" от организация, която се финансирана от наркотрафиканти и то от едрите! Колкото пратки през България се прецакат, толкова отиваме по-назад. Най ще се зарадвам, ако сме на последно!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.