Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Професор Джани Букуикио е президент на Венецианската комисия от 2009 г. насам. Публикуваме със съкращения речта му на международната конференция с участието на правосъдните министри на държавите-членки в Съвета на Европа. На откриването на събитието в София присъства и премиерът Бойко Борисов, който поиска "мониторинг, какъвто има в България, върху всички съдебни системи" в съюза.

Господин председател, Ваши превъзходителства, дами и господа,

Преди всичко, искам да благодаря на Българското председателство на Комисията на Министрите и Секретариата на Съвета на Европа за прекрасната организация на тази конференция и за това, че ме поканихте като откриващ говорител.

Покана, която с радост приех, защото смятам, че мога да бъда полезен на тази конференция като споделя с вас опита, който придобих от Венецианската комисия и нейната работа по съдебни реформи в много държави.

Очевидно не може да има върховенство на закона без независима и безпристрастна съдебна власт. Но не може да има и демокрация без такава. В една демокрация някой трябва да осигури изпълнителната власт съвестно прилага законите, приети от демократично избрания парламент. 

Тази роля може да бъде играна само от независима и безпристрастна съдебна власт.

Всички държави, представени тук, са членове на Съвета на Европа и са приели правилата на тази организация. На теория, всички държави тук трябва да има независима и безпристрастна съдебна власт. За жалост, всички ние знаем, че това не е така.
В много държави-членки гражданите губят все повече доверие в съдебната система и в тези държави съдиите и обвинителите са смятани за някои от най-корумпираните групи в обществото.

Това се отнася първо и основно за пост-комунистическите страни в Централна и Източна Европа, но проблемът в никакъв случай не е ограничен само в тях.

С уважение към тези, които вече са част от ЕС, нашият домакин - България, както и Румъния все още са субект на специален механизъм за потвърждение, мотивиран от липса на доверие във функционирането на съдебната система и в двете държави.

За щастие, самите страни знаят за проблема. Можем да наблюдаваме това добре във Венецианската комисия. Има все повече молби към комисията за съдебни реформи от различни държави.

Как можем да обясним това, че повече от 25 години след края на комунизма все още има много, което да се желае по отношение на състоянието на съдебната власт в Централна и Източна Европа?

Първо е важно да признаем, че това не е основно заради лоши правила или липса на легални правила. Всички нови демокрации са записали принципите на съдебна независимост и безпристранстност в своите конституции. 

Проблемът не е в правилата. Както е посочено от доклад на двата консултативни съвета:

"Колкото и да са ценни, конституционните гаранции, формалните легални правила и институционните гаранции сами по себе си не са достатъчни, ако ценностите на независимостта и разделянето на властите, които формират основата на такива правила, отсъстват. Всички трябва да имат култура на независимост и взаимен респект, за да създадат и поддържат тази основа."

Дами и господа,

Много съдии и обвинители в Централна и Източна Европа, но и в други държави, се виждат като държавни служители и легални техници, чиято роля е да защитават държавата, а не правата на гражданите.

Тези съдии не искат всъщност да бъдат независими. Те са доволни да са част от йерархия и да получават указания как да решат дела от по-висши инстанции или началниците в собствения им съд.

В Съветската система не е част от работата на съдиите от по-нисшите съдилища да интерпретират закона, те просто е трябвало да го прилагат. В наказателни дела много съдии все още смятат за нормално да изпълнят всички желания на обвинителите без да поемат отговорността да ги оценят независимо.

Един корумпиран съдия не е просто пристрастен съдия, а и такъв, който не може да бъде независим, тъй като е уязвим на натиск от изпълнителната власт и съдебната йерархия. Затова борбата срещу съдебната корупция е борба за съдебна независимост.

Освен това е ясно, че политиците не са загубили желанието си да влияят на съдебните решения. Това изкушение винаги ще съществува.

Какви уроци можем да научим от ограничения успех на нашите усилия?

И какво трябва да бъде направено, за да продължим напред?

Венецианската комисия прие в последната си сесия през март Контролен списък за върховенството на закона. Този списък се опитва да направи идеята за върховенство на закона по-оперативна като ясно идентифицира и описва нейните елементи.

По отношение на обвинителите е трудно да се дефинират идеални правила. В повечето държави обвинението има йерархични структури и има защо. Просто да се даде независимост на обвинението би означавало даване на огромна власт на един човек, по-точно на главния обвинител. Човек, който няма или има съвсем малко демократична легитимност и който може да бъде инструмент в ръцете на управляващите.

Прекомерната власт на обвинението, следвайки Съветския модел на "прокуратура", трябва да бъде отменена, ако още не е направено. С подобна власт не само се злоупотребява, но тя се превръща и в източник на корупция. Тя може да бъде ползвана и за изнудване.

Най-трудното предизвикателство вероятно е корупцията в съдебната власт и обвинението. Трябва да се вземат някои структурни мерки. Първо, важно е да се осигури прозрачност в работата на съдебната власт. Освен това, автоматичното разпределение на дела е мярка, която е полезна както в борбата срещу корупцията, така и в увеличаването на независимостта.

Наскоро две държави - Украйна и Албания - започнаха общ процес на проучване на всички действащи съдии. В Украйна законът е приет, подготвени са и конституционните промени. В Албания те са предложени, но още не са приети. За разочарование на някои съдии, Венецианската комисия, чието мнение бе потърсено и от двете държави, не възрази на принципно ниво.

В моята реч повдигнах много съществуващи въпроси и може би не звучах много оптимистично. Но правилна диагноза на проблема е предпоставка за откриването на правилното решение.

Ключови думи

Коментари

denim58

Бойко,чу ли?!Променяй, не се прави, като казваше Шиши...

анонимен

То и Радан си критикува,но комунистите викат ,,гонете комуниста".

Това никой не го е прочел,а пък управлващите нищо такова не са чули!Дебелокожието е в гена им,бе гьонсурат.

Кабакчиев

От "Правен свят" и Фейсбук. "Председателят на Венецианската комисия направи тежката констатация, че немалко съдии в бившия социалистически блок се възприемат като държавни служители и мислят, че тяхната роля е да защитават не правата на гражданите, а интереса на държавата." Абсолютно вярно! Аз лично мога да докажа истинността на това твърдение чрез позоваване на множество противозаконни, престъпни съдебни решения, издадени в полза на варварската така наречена държава и в тежък мой ущърб. Вземани са от така наричащи се съдии - корумпоелементи и/или некадърници. Впрочем всеки може да посети блога ми за съдебната система и там ще види една част от тези решения, заедно с имената на така наречените съдии, по случайно или не стечение на обстоятелствата повечето от женски пол, но не само. Така наричащата се съдебна система на така наричащата се държава България е една изключително дълбоко корумпирана организация, съставена от едно огромно мнозинство корумпоелементи и некадърници, повечето назначавани мафиотски и шуробаджанашки и, разбира се, при тотално потъпкване на закона! Но българите най-после напълно осъзнаха какво представлява така наричащата се съдебна система! Между 92% и 96% от тях - съгласно със социологическите изследвания, знаят, че тя е изключително корумпирана и некадърна и представлява огромен проблем за държавността! Трябва непрекъснато да се мисли за изход от тази изключително трагична ситуация! Дал съм предложение за изход отдавна - както тук, в "Правен свят", така и в различни други медии! И този изход според мен е един-единствен: РАЗГРАЖДАНЕ НА ЦЯЛАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА! УВОЛНЕНЕНИЕ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ! СЪЗДАВАНЕ НА НОВА СЪДЕБНА СИСТЕМА ПРЕДИМНО ОТ НОВИ ХОРА: ЧРЕЗ АТЕСТАЦИОННИ КОМИСИИ В БРЮКСЕЛ, БЕЗ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН В ТЯХ! Кандидатстващите за новата система от старата да декларират писмено, че са некорумпирани и компетентни! Кандидатурите им да бъдат поставени във всички населени места за публична оценка - така, че всеки един гражданин да може да се изкаже и да представи документи и данни за деянията на всеки един магистрат. И накрая атестационните комисии в Брюксел да решават!Всяка друга нерадикална "съдебна реформа" ще бъде гърч до безкрай! И дано изходът - така, както е посочен по-горе - дойде колкото може по-скоро!

Защо ги няма

Пламенните защитници на прокуратурата... или са ГЕРБова марка :)

анонимен

Докато избираме хора със сталинистки методи за работа в парламента,криейки се зад демократични фрази,а не действия ще бъде така.

Avatar

За невежото паство - някои разяснения, тъй като очевидно или не са прочели текста, или ако са го прочели (което би ме учудило неимоверно), не са го разбрали. Въпрос на капацитет. Преди всичко акцентът на изказването далеч не е изведен в заглавието, макар клубчето за пореден път да прави опити да манипулира с ЛЪЖАТА, че това е официално становище на Венециалнската комисия. Не, не е! Това е ИЗКАЗВАНЕ на нейния председател. Но това не е толкова съществено. Акцентът, есенцията на казаното този път съвсем правилно е повдигнат с курсив от редакцията: "Колкото и да са ценни, конституционните гаранции, формалните легални правила и институционните гаранции сами по себе си не са достатъчни, ако ценностите на независимостта и разделянето на властите, които формират основата на такива правила, отсъстват. Всички трябва да имат култура на независимост и взаимен респект, за да създадат и поддържат тази основа." Този фрагмент ни повече, ни по-малко ни казва, че докато обществото ни се състои от неморални елементи без собствени ценности и принципи (а съдиите са съвсем нищожна част от същото това общество), няма как да постигнем справедливост и законност. Това е едно към едно мнение, съвпадащо с моето, което съм писал много пъти - не политиците са виновни за дереджето ни, а отсъстващият морал, възпитание, ценности на популацията, която ги излъчва. Сиреч, самите ний сме системата и докато ние не се променим, няма как и съдиите да започнат да съдят по-справедливо - защото те не падат от небесата, а излизат от същото това общество. Казано с думи прости, гответе се за поколения и поколения с проблеми като настоящите, а патицата с "Бойко,чу ли?" от първия коментар да си даде сметка доколко е морално, етично и справедливо да обвиняваш днешното или което и да било друго управление за собствената си неморалност. Бойко ли влиза в тогата на този, който пуска престъпника да избяга или осъжда невинния срещу някоя и друга пачка? Политиците ли са възпитавали този съдия, прокурор или следовател, или някоя неморална, невежа и претенциозна патка като цитираната? Ей над тия неща е редно да се замислите, а не да бълвате втръсналите на всички ни клишета "Бойко е виновен" и "браво на Пърдан"...

Невеж пасом

По логиката, че казаното в речта от председателя на Венецианската комисия не е официално становище на самата комисия, думите на Борисов, които благоговейно приемаш, също не са официално становище на правителството и на управляващата партия.

;)

"...чиято роля е да защитават държавата, а не правата на гражданите" Е, тука из форума един граждаанин се вижда в главна роля да прави свирки на властта.

едно си знаят, едно си баят несменяемите и безотговорни другари ...........

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.