"Фолксваген" е постигнал споразумение с американските власти да приключат делото срещу нея, като се е съгласила да плати обезщетение на всеки засегнат от аферата "Дизелгейт" американец по $5000, съобщи германският в. "Ди Велт". Според изданието споразумението ще бъде огласено днес от съдията Чарлс Брейър от съда в Сан Франциско, където се води делото срещу автопроизводителя за измами при съобщаването на вредните емисии на част от дизеловите му автомобили. Процесът започна в края на миналото лято.

"ФОЛКСВАГЕН" ПОЕ КЪМ ПРОПАСТТА, ПОВЛИЧА И MADE IN GERMANY

През март съдията даде срок до 21 април Фолксваген и регулаторните власти да постигнат споразумение за компенсация на собствениците на около 600 000 дизелови автомобили в САЩ, които са били подведени, че колите им отделят много по-малко вредни газове, отколкото в действителност.

Очаква се огласяването и на финансова санкция от Агенцията за опазване на околната среда в САЩ. От миналогодишния септември насам скандалът с вредните емисии изтри милиарди от пазарната капитализация на Фолксваген, който по това време беше най-големият автомобилен производител.

Очаква се свързаните с компенсациите разходи да намалят оперативната печалба на автогиганта за последното тримесечие със 70% до €992 млн.