От Българската съдийка асоциция - оглавявана от бившата зам.-шефка на СГС Богдана Желявска, разпространиха гневно писмо до министър Екатерина Захариева във връзка с предстоящото връчване за пръв път на награда "Почтен магистрат".

Според изложеното в сайта на МП, целите на номинацията са следните: да бъдат отличени магистрати, които: "...допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение", пише в писмото, което е изпратено от мейл на Богдана Желявска.

​Въз основа на изброените общо валидни принципни критерии, които сте посочили като цел на оценка на номинацията, СЧИТАМЕ, че всички магистрати в Р.България имат такива качества.

ЛОЗАН ПАНОВ И МИНИСТЪР ЗАХАРИЕВА АТАКУВАТ "ИНДУЛГЕНЦИЯТА" НА ЖЕЛЯВСКА

От БСА обръщат внимание и на дискриминациинното според тях отношение на Министерството на правосъдието, като споменават, че са сред НПО-тата с национално представителство, които обаче не са включени в състава на комисията.

 Стигаме до извод, че съзнателното игнориране на нашата съдийска съсловна организации (чието съществуване предполагаме Ви е известно), вероятно е свързано с други, неизвестни нам и на обществото обстоятелства -  иронично продължава обръщението. 

​Призоваваме Ви, в името на откритостта, честността и почтеността да се освободите от „страха" и да заявите причините за това, вероятно наложено, дискриминационно отношение към невключените в инициативата професионални неправителствени организации.

В заключение авторите питат Захариева "неизбраните при тази инициатива магистрати не съответстват ли на целите на номинацията", т.е. - не допринасят с поведението си за престижа на колегиите, с които работят; не защитават правата на човека и не утвърждават върховенството на закона; не предотвратяват корупцията или не взимат решенията си единствено на закона и вътрешното убеждение?

Те я призовават и да каже: 

Каква е причината за дискриминационното отношение към БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, която не е допускана до участие във Вашите инициативи, включително и при  определяне участието на НПО от професионалната квота в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система?

Само преди месец Екатерина Захариева съобщи, че и тя като Лозан Панов е готова да обжалва във Върховния административен съд решението на ВСС да не налага наказание на Желявска за периода й на зам.-председател на градския съд.