Арх. Здравко Здравков е новият главен архитект на София. Създателят на бюро "Свадра -04" е бил предпочетен от журито пред конкурента си - настоящият шеф на контрола по строителството в столицата арх. Влади Калинов.

КОИ ДВАМА ОСТАВА ДА СЕ БОРЯТ ЗА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА СОФИЯ

Комисията в общината, която се занимава с конкурса, трябваше да даде оценки на двамата кандидати, стигнали до последния етап на състезанието, до миналия петък. 

До избора на нов главен архитект на столицата се стигна, след като Петър Диков подаде оставка в началото на ноември миналата година. Той заемаше поста в продължение на 10 години, а през това време нееднократно му беше искана оставката по различни поводи.

Арх. Здравков е от Плевен, бил е главен архитект на община Червен бряг, но от повече от 10 години живее в София. 

ВЪПРОС КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА СОФИЯ: ЩЕ СПРЕТЕ ЛИ КОРУПЦИОННИТЕ СХЕМИ НА ДИКОВ

В предишния етап на избора - оценка на концепциите на кандидатите, Калинов имаше малка преднина. Здравков обаче е получил по-висока оценка на събеседването с комисията. Той печели с концепцията си за развитие на столицата - "София - зелен град" - с повече зелени площи, велоалеи и по-голям дял на обществения транспорт за сметка на автомобилите. 

Сред приоритетите на новия главен архитект ще е да има общи правила за строителство и облагородяване във всички 24 района на столицата. Той предлага още да се създаде ново звено за градско и пространствено планиране, което ще се занимава и с конкурсите за нова визия на обекти. Идеята е то да е на пряко подчинение на главния архитект, но към него да има съвет от външни експерти и граждани. В тази сфера бяха и основните критики за работата на Диков.

Здравков предлага още три нови отдела - по жилищни територии, за недвижимо културно наследство и за развитие на транспорта.