След продължително боледуване на 90-годишна възраст почина бившият Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, съобщиха от отдела за връзки с обществеността на Българската православна църква. Той бе освободен от поста по своя молба през 2013 г. заради напредналата си възраст и влошено здравословно състояние.

Негово Високопресвещенство заема поста през 1986 г. в Будапеща като глава на Западноевропейската епархия. През 1994 г. седалището се премества в Берлин и Светият синод го титулува Западно- и Средноевропейския митрополит. 

"С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес 16 април на преклонна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, се упокои в Господа Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон! Бог да го прости, вечна и блажена да бъде паметта му!", съобщават от БПЦ.

Симеон, роден като Христо Димитров Костадинов през 1926 г. във Варна, работи за църквата на различни места по света. В края на 50-те години спуциализира в Москва, а през 1966 г. е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище Ню Йорк.