За пореден път пленарната зала стана арена на словесен двубой между левицата и десницата по темата за отношението към комунизма. Повод за дебата бе въпрос към вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева за инициативата "Запознай младите с комунизма".

Докато задаваше въпроса си Таско Ерменков (БСП) си позволи да пропагандира икономическите постижения на България в периода 1944-1989 г. Това провокира Мартин Димитров (Реформаторски блок) да произнесе декларация от името на парламентарната група.

""Недопустимо е в XXI в. да се прави такава пропаганда, която защитава комунистическия режим от хора, които твърдят, че са част от ЕС и техен член е лидер на ПЕС".

Това заяви Димитров от парламентарната трибуна. Той изтъкна, че комунизмът е рухнал икономически като производство и като индустрия.

"Ако беше успешен щеше да го има и да се развива. Нямаше Източна Европа да се откаже комунизма и да премине към ЕС", заяви Димитров.

Той припомни, че по времето на комунизма част от интелигенцията е била погубена, 

"Вас от БСП най-малко ви разбирам. Гледам всички имате западни автомобили,  децата ви учат в Западна Европа, а когато застанете от трибуната на Народното събрание ви обхваща носталгия по комунистическия режим", каза Димитров.

Той отхвърли твърденията, че България е благоденствала в условията на комунизма и припомни, че границите са били затворени и са се трупали външни дългове.

"Бяхте забранили на хората да напускат страната, да получат висше образоание, нямаше частна собственост, съсипахте държавата,  трябват десетки години тя да бъде възстановена. Не случайно дори Китай отрича комунизма и възприема принципа на пазарната икономика", заяви Димитров.

И припомни, че съзнателният избор на България е ЕС, където няма комунистически държави, защото тази идеология води до бедност и провал

Декларацията на Димитров бе последвана от декларация на Валери Жаблянов (БСП).

"Днес ние започнахме един дебат, който само привидно е за минналото. Това един дебат за бъдещето, за социалното устройство на Европа и България.. Принципите на устройство на Народна Република България (така се наричаше държавата от 1044 до 1989 г. - б.р.) трябва да се интегрират в един модерен и съвременен свят", заяви Жаблянов.

Според него преди 1989 г. българите са получавали висококвалифицирана медицинска помощ и образование.

"Някои с това образование достигнаха върховете на Европа. Българските инженери изградиха десетки обекти. Постиженията на българското стопанство до 1989 г. не могат да бъдат достигнати и днес. Това е най-богатото историческо развитие на БЪлгария. Вие не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха по времето на социалистическия строй", заяви Жаблянов.

Според него проблемите на България след 1989 г. се дължат на "грабежа след комунизма, организиран от десницата" и "мракобесническата философия на приватизацията".

 "Комунизмът е една от най-светлите идеологии в историята на човечеството. Комунизмът проповядва равенство между хората. Нашето историческо развитие след Втората световна война беше възходящо. Предлагам повече да не се занимавате със светлата исторя на социалистическа България по този начин. БСП защитава тази история и ще я защитава, защото тя е обективна. Вие нямате никакъв шанс да я изтриете колкото и открити уроци да изнесете. Свободата е постижение на европейската цивилизация. Индивидуалната свобода. Свободата на българските граждани беше отстоявана на Гео Милев, Йосиф Хербст, Никола Вапцаров, партизаните".

Това каза още Жаблянов.