"Аз не вярвам, че има безгрешни хора... Ще сложа скунксът на видно място". Така Силва Зурлева, член на УС на Нова Броудкастинг Груп, реагира на връчената й статуетка "Златен скункс" от предаването на Нова тв "Господари на ефира". 

Поводът - скандалът със сваление от сайтовете под шапката на Нова Броудкастинг Груп (Vbox7 и Нетинфо) на карикатурите на Чавдар Николов в деня, в който рисунката му е посветена на премиера Бойко Борисов и т.нар. "граждански формирования", които "ловят бежанци" по границата.

Зурлева прие с усмивка фигурката и й се зарадва: "Най-накрая и аз да го пипна този скункс". След това обясни, че понякога се случват случайности, но свалените карикатури са бизнес решение, взето много преди скандала. 

"Договорът на г-н Николов беше с нашата платформа Нетинфо. Ние управляваме съдържанието. Поради ниската гледаемост - за това има статистика и лесно може да се провери, решихме да му предложим създаване на негов собствен канал във Vbox7, заедно с архив на всичките му карикатури", заяви тя.

Зурлева обеща пред репортера на "Господарите", че ще провери и дали и защо е изчезнало интервю на карикатуриста от сайта vesti.bg, който също е част от мрежата на Нова Броудкастинг Груп". 

По повод изявленията на премиера Бойко Борисов, който обяви, че "всичко това е удар срещу него", шефката в Нова тв отговори:

"Не мисля, че под някакъв натиск тук се взимат решения. В никакъв случай това не значи, че ние сме упражнили цензура. Преди да дойдете прочетох, че премиерът е направил изказване, че Нова тв е участвала в едва ли не конспиратия за сваляне на правителството... Нова Тв е собственост на MTGroup. При нас е немислимо, не просто немислимо, не е възможно е да участваме в какъвто и да било заговор или някаква конспиративна организация. Затова и го приемам с разбиране".

БОЙКО БОРИСОВ: ВСИЧКО ТОВА Е УДАР СРЕЩУ МЕН (ВИДЕО)

Зурлева отрече категорично да става дума за автоцензура и добави, че понякога хората "дори когато всичко е абсолютно кристално, пак винаги търсят нещо, което им се струва, че е световната конспирация. Особено в интернет, където има така наречените хейтъри, които просто си мразят и търсят скандала."

Вижте видеото от "Господарите":

Сутринта в петък и водещата на "Здравей, България" Ана Цолова се извини за случая, но обяви, че ще продължи да доказва независимостта на медията с въпросите си и е убедена, че работи в правилната медия с правилния професионален екип.

ВСИЧКИ КАРИКАТУРИ НА ЧАВДАР НИКОЛОВ ОТНОВО СА ОНЛАЙН

Цялото съдържание с всички видеокарикатури на Чавдар Николов вече са качени в негов собствен, а не продуцентски канал във Vbox7. Това обясни пред Клуб Z и мениджърът на компанията "Нет инфо" Христо Христов в четвъртък.

"Той ще може да си качва видеата където и когато си поиска. Единствената разлика е, че ние вече няма да плащаме за това", обясни Христов. И уточни, че компанията непрекъснато прекратява продуцентски договори, когато има проблем с гледаевостта.

По думите на Христов това се случва постоянно:

"Даже договорът с Чавдар Николов е изтекъл още в края на март и не е подновяван. Разбрахме се обаче и епизодите, които са направени след това, да ги платим, въпреки че няма договор", посочи Христов.

Той призна, че реално по казуса с "изтриването" на видеокарикатурите е била допусната грешка, а не става дума за цензура или натиск.

"И ние сме за бой. Реално съдържанието си има лайфтайм. Като мине, дали го има или го няма, то вече е консумирано. По целия казус имаше абсолютно трагична комуникация и със самия Чавдар не бе коментирано по правилния начин. Това доведе до този резултат", каза Христов и обясни, че карикатурите са останали в канала в Youtube.

По-рано в четвъртък извинение към Чавдар Никололов и зрителите на телевизията поднесе и главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Дидие Щосел. 

„Бих искал да се извиня на нашите зрители, служители, както и на Чавдар Николов за начина, по който управлявах случая с договора за неговите карикатури. Като чужденец, и съм напълно наясно, че това не е извинение, аз прецених грешно начина, по който моето решение ще бъде разбрано, както и за интерпретациите, които ще провокира. Техническите грешки, които се случиха междувременно, само засилиха създаденото впечатление. Още веднъж поднасям извиненията си и поемам цялата отговорност", заяви той в обръщение.

След изявлението на Борисов и преди изявлението на Щосел, всички видеокарикатури на Чавдар Николов отново се появиха във VBOX7, само че в различен канал от заличения. 

Щосел уточнява, че през последните три години новините на медията са се утвърдили като лидер в България.

"Ценности като независимост, обективност и професионализъм са в нашето ДНК. Нашите журналисти ще продължат да следват именно тези ценности и в бъдеще", допълни изпълнителният директор на медията.

"ЗАЛИЧАВАНЕТО" НА ЧАВДАР НИКОЛОВ ПРОВОКИРА ПРОТЕСТ: #СТИГАВЕЧЕСВИНЩИНИ