За първи път таблоиден вестник в Индия е представян от деца, които са лишени от родителски грижи и нямат дом, съобщава "Гардиън".

Около 51,000 деца в Индия живеят по улиците на град Делхи. Обикновено те са обект на вербално, физическо и сексуално насилие и си изкарват прехраната чрез просия. Много от тях са изоставени от семействата си или са избягали от дома си. Чандни е на 18 години и едно от тези деца. В момента той е редактор на единствения таблоиден месечен вестник "Балакнама" със седалище в Делхи, който притежава екип от 60 репортери, които са между 12 и 20- годишна възраст. 

Повечето от младите репортери са били назначени от учебни центрове, управлявани от НПО на Федерацията за бездомни и работещи деца и НПО "Детство чрез обучение и действие". В началото  им е отнемало много време за написването на историите, тъй като повечето от тях не са ходели на училище и писането било "тежка борба" за тях. Повечето от тях преди да постъпят в изданието са смятали, че са незначителни и "мразени" от света, а сега се чувстват като защитници на онеправданите.

"Постоянно сме отблъсквани, отнасят се с нас като с боклуци, защото няма кой да говори от наше име.", констатира Чандни

Вестникът продава над 8000 екземпляра месечно за символичните 2 рубли, част от тях се разпространяват и безплатно до полицейските участъци и неправителствените организации, които работят в областта на правата на детето. Вестникът като цяло не е печеливш, но пък е изцяло финансиран от НПО. А за децата чувството на удовлетвореност и гордост от постигнатото им е напълно достатъчно, тъй като публикуват материали разкриващи трагични истории и реални проблеми, чието разрешение никой не търси и не обръща внимание. Наскоро младите журналисти са публикували статия за това как полицията е принуждавала децата, живеещи по гарите, да извличат телата на хора, които са били убити на релсите. 

"Представяте ли си как са принуждавали едно дете да слиза при опасните релси, за да извлича кървави разкъсани крайници!", споделя най- старшият репортер Санно.

Заради огромното възмущение от страна на хората, прочели материала- Националния комитет за защита на правата на децата се намесва и се предприемат действия срещу конкретните органи на реда. Това, разбира се, не е единственият публикуван материал, който спомага за разрешаването на даден проблем и социална несправедливост.

Основната цел на таблоидния вестник е да промени отношението на хората и институциите към децата, които живеят на улицата и са лишени от родителска грижа, като се публикуват историите на децата чрез техните думи и поглед над нещата.