Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бежанци, нашествие, палаткови лагери, лични драми, хиляди изнемощели от глад хора, търсещи пробив към обетованата земя на Меркел или някъде другаде в цивилизования запад.

Подобна картина не изглежда никак приветливо и предразполагащо за това да отидеш на почивка в Гърция и да похарчиш с кеф няколкостотин евро. Но данните на българските туроператори категорично показват, че кризата с мигрантите не само че не е отказала българите от намерението им да изкарат почивните дни около Великден на Халкидики, но и броят им се е увеличил спрямо миналата година.

"Предварителните ни очаквания бяха за спад, причинен от бежанците, но те се оказаха грешни. Резервациите за това лято не само че няма да са по-малко в сравнение с миналата година, но и ще има ръст на българите, избрали Гърция за лятната си почивка. Официалната статистика на гръцките служби през миналата година бяха за 1,5 милиона българи, които са посетили страната. Сега ще са повече", заяви пред Клуб Z Байко Байков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Според него в дните около Великден резервациите за организирани пътувания до Гърция са с 5-6 процента повече в сравнение с миналата година и то при положение, че голяма част от българите, които отиват в южната съседка, не използват услугите на фирма туроператор, а пътуват самостоятелно.

Излиза, че на практика нашенците ще осигурят оборотите на хотелиерите  в Северна Гърция в началото на сезона, въпреки отлива на туристи от Македония и Сърбия.

ХАОСЪТ С БЕЖАНЦИТЕ ГОНИ ТУРИСТИ ОТ ХАЛКИДИКИ

Байков обяснява, че в момента туристите от България са изключително важни за туристическата индустрия в Гърция.

"България през миналата година бе на трето място по брой на туристите в Гърция след Германия и Великобритания. Делът на нашите туристи достигна 7-8 процента, което е изключително високо", казва Байков. 

Според него хората, които преди са пътували до Одрин и Истанбул през уикенда, сега са се ориентирали към кратки турове през почивните дни в Северна Гърция. Българите предпочитали именно места, на които няма бежанци - Тасос, Кавала, Солун, Халкидики, Олимпийската ривиера, както и островите в Йонийско море - Корфу, Лефкада, Закинтос.

"Българите добре знаят какво ги очаква. Запознати са с всичко и нямат неприятни изненади",  обясни шефът на АБТТА.

На почти същото мнение е и Калин Драганов от компанията "Профи Турс".

"Точна статистика няма, защото никой няма капацитет и пълните данни, но при нас има ръст на резервациите за Гърция и няма никакво основание да се очаква нещо различно. Нито цените са се вдигнали, нито българите са загубили доходите си. Българите обичат Гърция. През май на нашето море все още е студено, докато в Гърция е доста по-приятно", обяснява той.

Според Драганов е възможно е да има спад на туристите от Македония и Сърбия заради бежанците, но не и от България. 

"За Гърция при нас увеличението е почти двойно. Не само за Великден, но и за сезона като цяло", казва експертът.

Според него интересът към Гърция се увеличава и заради отлива на български туристи от ваканция в Турция.

"Там отливът е огромен. Нормално за Турция се планират 12 000 седалки за чартърни самолетни програми. Тази година вероятно ще са под 2000. Въпреки че свалиха цените, на хората животът им е по-ценен", обяснява Драганов. 

Според него, освен към Гърция, хората, които досега са почивали в Турция, се насочват към почивка на остров Сицилия, в континентална Италия и Испания.

"Общата тенденция, която се наблюдава е, че европейците предпочитат да почиват в държави в рамките на ЕС. Като цяло за Турция и държавите от Северна Африка има драстично намаление. Това е от голяма полза за Гърция, която миналата година отчете рекордно силен сезон, който ще се повтори и това лято", категоричен е Драганов.

Според него ваканционните дестинации за Черния континент вече на практика липсват.

"Египет в момента е нула. Никой изобщо не предлага програми за тази страна", казва той.

Ключови думи

Коментари

Да си го държат мутрите.

Българи нямат работа на българското Черноморие. Да си го държат мутрите.

начо

по нашето черноморие всичко е на политици магистрати и мутри.ще се радвам да фалират

Mano

То и за нашето черноморие са такива прогнозите. Ръст на туристи.

В заглавието има продуктово позициониране. Поне да беше български курорт. Срам!

" Динковците" Ви чакат на морето и в Странджа с менте алкохол и "бело"

Кабакчиев

Халкидики е хубаво, но Гърция далеч-далеч не е само Халкидики.

справка

Българското черноморие е бъкано от руски бежанци.В Поморие не може да се чуе българска реч,аман от освободители.

Нали щяхте да бойкотирате Гърция заради блокадата от трактори на Кулата. Куражът ви стигна за 2 месеца. Вижте как руснаците бойкотират Турция. Затова на тях им викат НАРОД, а на вас МЪРША.

"Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат." по Петко Славейков

Иван

На бългаското черноморие цените са гръцки а качеството плачевно. Няма никакъв смисъл да почиваш на нашето черноморие, презастроено, скъпо и мръсно. Относно бежанците на българите им писна от манипулативни медии и ползват главата си. Старите хора, свикнали да вярват сляпо на медиите, не смеят носа да си покасат навънка да не ги удари астероид.

анонимен

Вън руснаците от България,да си се плицикат на Крим.

дебелян пеевский

Сите бугави винаги са заедно където е модерно, а не където е хубаво. Едно време 'на Созопол', сега - 'на Халкидики'.

анонимен

Руснаци изкупуват имотите по Черноморието.Този път ще завладеят България от морето.Страх ли Ви е,че мълчите.

AdVENTURER

Ще затворят границата.

дебелян пеевский

Какъв е проблемът с купуването на имоти? Ако плащат цената и си плащат данъците какво ти пречи, че ги купуват?

Не е ли ви срам?

Вместо да словохвалите гръцкото лицемерие, подкрепете тези, които се борят за нашето Черноморие .

Кабакчиев

Кой се бори за "нашето Черноморие"? Мутрите и техните корумпирани асоциати в общините, които натресоха по крайбрежието милиони тонове бетон? Нека сега да си го ядат!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.