Днес Русия и светът отбелязват 55 години от деня, когато Юрий Гагарин стана първият човек, излетял в Космоса. RussiaToday публикува 10 интересни факта и истории за легендарния космонавт и за полета му около Земята.

1. "Поехали"!

"Поехали" ("Да вървим!") е емблематичната фраза, която Гагарин изрича при излитането си от космодрума "Байконур" на 12 април 1961 г. Денят, в който той стана първият човек, пътувал в космоса. Въпреки че според протокола той е искал да каже "Екипажът излита!" при излитането, неговият неформален подход поставя началото на космическата епоха в историята на човечеството.

2. Писмото

Преди полета си в открит космос, Гагарин е написал писмо, в което се сбогува с жена си и дъщерите си. За щастие завръщането му е благополучно и съпругата му не го прочита. Въпреки това, седем години по-късно съпругата на Гагарин, Валентина, се налага да го отвори, тъй като Юрий загубва живота си по време на рутинен тренировъчен полет в реактивен изтребител.

3. Предмети с колекционерска стойност

Капсулата на осмическият кораб Восток 3KA-2  е продадена на търг на Сотбис преди пет години на 12 април 2011 г., за сумата от $ 2,882,500. Това е единственият Восток космически кораб извън Русия и единственият в частни ръце. Всички други оцелели Восток капсули са в постоянни руски музейни сбирки.

4. Награди 

Заради огромната си смелост Гагарин получава много допълнителни награди под формата на "привилегии" от съветското правителство, включително един апартамент и кола. Но списъкът е толкова дълъг и изпълнен с детайли, че всеки един елемент е стриктно по протокол, като "шест чифта копринени гащи" и "шест чифта чорапи."

5. Истински ли си?

Когато Гагарин отлита за Москва, за да се срещне с лидера Никита Хрушчов, тълпи от журналисти и служители са били зашеметени от факта, че той е бил просто един обикновен човек, чиито връзки на обувките също били развързани.

6. Любовта наранява

Белегът на челото на Гагарин се е превърнал в ползотворен източник на митове и истории за любов, насилие, храброст и какво ли още не. Изглежда обаче, че той го получил, когато е бил хванат от съпругата си в една стая с друга жена. Тя била сестра на име Ана, която му помогнала след инцидент с лодка по-рано през деня в един черноморски курорт през септември 1961 г. Тогава той се опитал да избяга, скачайки от прозореца на стаята, в резултат на което си удря лицето в един бордюр.

7. Кремълската гробница

Гагарин и летателният му инструктор Владимир Сериогин умират в катастрофа с МиГ-15UTI близо до град Киржач. Телата им са кремирани, а чрез пепелта са погребани завинаги в стените на Кремъл на Червения площад в Москва.

8. Гагарин има две дъщери

По-голямата дъщеря на Гагарин - Елена Гагарина

По- голямата му дъщеря се казва Елена Гагарина и е историк на изкуството. Работила е като генерален директор на музеите в Москва от 2001 г. А  по-малката му дъщеря, Галина Гагарина, е професор по икономика в Икономическия университет в Москва.

9. Почести от дома

Къщата на Гагарин в Гажтск

Родният град на Юри, Гжатск, е преименуван на името на Гагарин, когато той почива през 1968 г. Къщата на снимката е от мястото, където Гагарин е живял по време на ученическите си години.

10. Ден на космонавтиката

Денят, в който Гагарин осъществи първия пилотиран полет в Космоса, се е превърнал от тогава в Русия като "Ден на комонавтиката" . А на 12 април 2011 г., е обявен за Международния ден на космическите полети от хора измежду 60 държави по време на Общото събрание на ООН.

За съжаление Гагарин си отива без време от този свят, останал завинаги на 34-годишна възраст. Част от пионерите и негови колеги са все още живи - включително Алексей Леонов (първият човек, разходил се в космоса със скафандър) и Валентина Терешкова (първата жена в космоса).