Партията на Красимир Каракачанов – ВМРО, призова днес съда да не регистрира новоучредената формация ДОСТ на Лютви Местан. В позиция воеводите се обръщат към съда с призив „да не позволява появата на поредния троянски кон в България – политически субект, който ще отстоява чужди интереси".

Според хората на Каракачанов ДОСТ „води България към босненски или македонски сценарий на религиозно и етнически разделено общество”.

"Партията не е евроатлантическа, а протурска. Не е демократична, а е османска, не е либерална, а проислямистка. ВМРО винаги е била срещу всякакви партии на етническа и верска основа у нас", посочват от ВМРО.

Не било случайно, че сред гостите на учредителния конгрес на новата партия на Местан е бил и турският посланик Сюлейман Гьокче, както и заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган - Фатма Бетюл Сеянкая, която предаде поздрави от турския премиер Ахмет Давутоглу.

"Именно Ахмед Давутоглу е автор на псевдонаучната доктрина на новия османизъм, която заедно с ислямизма се стреми към турско влияние в някогашните османски предели", смятат воеводите.

Скандал предизвиквала и репликата на Семир Ялчън, заместник-председателя на Партията на националистическото действие, която била тясно свързана със "Сивите вълци". Ялчън поздрави с думите: "Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина."

"Местан заяви, че партията му е нова, либерална, откровено натовска и европейска и ще служи на българските граждани и избирателя. В същото време обаче в Турция режимът на Ердоган затваря медии, съди журналисти по специално законодателство, изнудва Европа заради имигрантската вълна и предизвиква все по-голямо негодувание по света с експанзионистичната си политика и топли връзки с "Ислямска държава", твърдят от ВМРО.

От партията призовават всички български формации да потърсят път към турскоезичните български граждани. В противен случай една, две или няколко етнически партии трайно ще отделят тези хора от политическия процес в България.