Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Какво работи вицепрезидентът? Добре де, съгласен съм, че глаголът не е удачен в случая. С какво се занимава вицепрезидентът?

Отговорът на този въпрос зависи от медиите, чрез които се информирате за работата на народните слуги. Ако четете едни вестници и сайтове, разбирате как вицепрезидентът Маргарита Попова през ден поставя на място несръчния президент и аха да заеме поста му. Ей сега, веднага след празниците.

Ако пък получавате информация от по-малкото други медии, виждате как тя често демонстрира неспокойния си характер и непрекъснато не е съгласна с нещо, казано или направено от президента. Плурализъм. Пусть говорят.

Понякога Маргарита Попова се държи като контрапрезидент. Събитията от последната година правят излишно да допълвам какво означава това. Плевнелиев налага вето върху някой закон, Попова на следващия го призовава да се мотивира по-добре юридически. Плевнелиев казва, че протестите са показали несъгласието на хората със задкулисието, Попова на следващия ден призовава същите хора да израснат и кротко да приемат резултатите от изборите.

Докато Плевнелиев категорично отказва да назначава посланици с връзки с бившата Държавна сигурност, Попова отива и получава почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов“, връчван от последния директор на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов.

Преди дни Росен Плевнелиев обяви, че няма да отиде в специално създадената срещу него парламентарна комисия, за да се обяснява за срещата си с шеф на EVN в Австрия. Комисията бе предложена от „Атака“ и оглавена от „Атака“. Още на следващия ден Маргарита Попова го „смъмри“ и изказа надежда, че правилно бил премислил решението си.

Интересно е. Има герои, има напрежение, става си сериал. А има ли логика?

Очевидно е, че изказванията на вицепрезидента са добре дошли за онова крило от управляващите, които поведоха открита война срещу президента още в момента, когато той сне доверието си от тях. Знаем датата – 14 юни 2013 г. Очевидно е също, че изказванията на вицепрезидента са добре дошли за онези медии, които обясняват ситуацията в страната като резултат от „плановете на Плевнелиев и неговите приятели“.

Ако Маргарита Попова съзнателно върви в тази посока, то най-подходящото наименование за длъжността й е „контрапрезидент“. Ако пък просто се чувства загрижена по всеки въпрос и живее с усещането, че гражданите имат нужда да чуят и тази позиция, то тогава може да се нарече „омбудсман“. Ако просто й се говори, тогава няма да й хареса сравнението с един популярен професор и телевизионен коментатор.

Най-ясният отговор на въпроса какво работи вицепрезидентът се намира в Указ № 13 на президента, издаден на 23 януари 2012 г. Не е секретен, намира се на сайта на институцията. Там пише какви функции държавният глава е възложил на вицепрезидента: да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; да предоставя убежище; да упражнява право на помилване; да назначава един член в Националния съвет за българите, живеещи извън Република България. Точка.

Излезем ли от Указ № 13, отиваме при някое от другите определения за вицепрезидента. Но пък останем ли в рамките на указа, няма как Бареков и близките му медии да продължат да я промотират за президент, който аха, ей сега ще заеме мястото на избрания от българите държавен глава. 

Ето как изглежда вероятно трудно откриваемият Указ № 13

Ключови думи

Коментари

Радев

Това, че за разлика от Плевнелиев, Попова притежава характер и не си мълчи за грешките на президента само я издига в очите ми. Тя ми направи силно впечатление, когато единствена реагира остро, след като гръмна скандала с подслушванията. Помните ли тогава как Трайчо Трайков, Плевнелиев и някои други министри се държаха като пълни шушумиги и казаха, че не виждали проблем в това, дори напротив? Фактът, че президента често се държи неадекватно и няма нужния за тази институция авторитет в обществото, не е проблем на Попова. Нямам спомен през последните 25 години българския президент да е бил с толкова нисък рейтинг на одобрение.

Peter 1

Радев, точен си ... ама явно не си бойковист/будевист. Само ще те допълня, че шушумигите Плевнелиев и Трайчо Трайков превиха гръб пред Буда по скандала с подслушванията, когато тази жена се държеше сама като мъж.

Маргарита

Може и да излза извън рамките на Указ 13, но Попова казва истини и правилно се опитва да вкара Плевнелиев в релсите. Само че опитът й е обречен на провал. Този човек не е нашият президент. Той не е виновен, че не става за държавен глава. Както беше казал Б.Б.: "И магаре да бях предложил, щяхте да го изберете." Предлагам да не обиждаме трудолюбивото добиче със самар на гърба. Четох в Клуб Z какви ги е говорил Плевнелиев в Берлин - срещу парвителството и парламента. Те може да са за критикуване, но това да го прави президентът и то зад граница НЕ МОЖЕ!!! Толкова му е акълът, той не е виновен, прости му, Господи! Но на нас не прощавай, когато пускаме бюлетина за такива, като Борисов и Плевнелиев.

Оракулът от Делфи

Малко прибързано ми се струва да се съди за "какво работи вицепрезидента" от указа на президента. Няма ли други източници за това уточнение? Освен това последното и изявление, с извинение, е общо и доста неангажиращо. Оставам с впечатлението, че почти се търси тази истерия.

БГ

Със съжаление констатирам, че и този сайт е "налазен" от т.нар. интернет тролове... Остава отворен въпроса дали в бюджета на вицепрезидента няма перо за подобен разход. За всеки разумно мислещ човек е ясно, че президента може и да не делегира част от правомощията си на вицето си. Може и да отмени сега действащия фатален Указ 13, за последствията на този акт няма да коментирам... Основното обаче, което трябва да се знае за функцията на вицепрезидента е разписано в Конституцията - чл. 92, ал. 2 - Президентът се подпомага в своята дейност от вицепрезидента. Тя не го подпомага. Тя умишлено руши имиджа на Президента и това се вижда от всички. Не го подпомага, не го подкрепя. В три думи няма работа там. Решението - оставка.

Няма друг

И все пак Попова е единствената свястна в президентството. Като се почне от Плевнелиев, мине се през екипа му от псевдосъветници и се стигне до пресслужбата, всички са въздух под налягане - неподготвени, примитивни..., хайде да не изброявам останалите им "качества". Чакам с нетърпение да изтече мандатът на Плевнелиев или, дай Боже да има импийчмънт, ама нада ли. По-слаб държавен глава България не е имала през цялата си история. Срам!

zakkwylde

Вярно е, че Плевнелиев е пълна отрепка, но българите са избрали него за президент и това е положението. Също така е вярно, че Маргито страда от синдрома "Блага Димитрова" и в интерес на малкото останал авторитет на институцията е добре да замлъкне. Но ситуацията има и обратна страна. Плевнелиев печели точки от онази група сълзливи пред- и постклимактерички, които от дълбочината на матките си мразят офшоркото, и които се просълзяват и дори хлипат на всяка изцепка на вицето. Това укрепва доверието в институцията като цяло. Освен това М.Попова не е свързана с никакви кръгове, прокопита, мутри и карагьозчийки. Образът на една аскетична и принципна леля импонира на онези, които не могат да понасят икономическите и политически зависимости на Чехлю. Така че, май Плевню съвсем умишлено ползва г-жа Попова за отдушник на собствените си пороци. Времето ще покаже.

Рангелова

Когато гласувах за Плевнелиев, имах известни резерви, сега се радвам, че съм го направила. Единственият, който има куража да се противопостави ясно на Евразийските блянове на новия император от Москва. Явно затова е впрегната цялата пропагандна машина. Не прави чест на Попова, че е застанала до кресливите и очернящи "опоненти"/Какви опоненти могат да продажниците от Атака?/.

Mariana

Действително най-много й подхожда определението контрапрезидент. На кого е нужен обаче такъв клин в институцията? На самата институция най-малко. А на кого най-много? КОЙ предложи Маргарита Попова на Бойко Борисов ? Хубаво е да се знае.

Pet

Очевидно е, че е вербувана от ДС и поставена като ТРОЯНСКИ КОН в Президентството, за да саботира дейността на Президента!НО НЯМА да успее!

Тази статия е подвеждаща като повечето публикации на този автор. Защо Клуб Z му възлага работа не е ясно. Вместо да цитира укази да прочете Конституцията. Там пише, че президентът се подпомага в своята дейност от вицепрезидента. Това означава, че дейността е обща. По-важното е, че президентът олицетворява единството на нацията, от което е много далеко настоящият държавен глава. Защо г-н Бедров не кажа на читателите български интереси ли представлява Кръгът "Капитал". Писна ни от поръчкова журналистика. Вицепрезидентът е длъжен да изпълнява функциите си, защото той е избран при условията и по реда за избиране на президент и встъпва в длъжността му ако пълномощията на президента се прекратят. Ами президентът не е ли човек? Авторът-плах опозиционер на правителството, поне да не подкрепя идеи срещу националните интереси на България. Иначе замирисва на корупция.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.