Нов патент за "силово-сензитивна структура за въвеждане на информация" са регистрирали от Apple през септември 2015, разкриха от технологичния гигант вчера, разказва mashable.com. Или по-простичко казано - клавиатура без бутони.

В момента стандартният лаптоп на компанията в Купертино - MacBook-а - има голям тъчпад, който разчита няколко пръста, различни жестове, и реагира бързо до такава степен, че много потребители не си взимат класическа мишка, освен ако не им трябва за прецизна работа.

С новата "структура за въвеждане" Apple искат да постигнат "zero travel", което означава, че няма да има бутони или повърхности, които да се движат, когато ги докоснеш. Това ще ускори писането много. А за да се реши проблемът на стандартните тъч-дисплеи, новата повърхност ще усеща всяко докосване и ще дава обратна връзка с леко вибриране. Така, макар да не усещате отделните бутони, ще сте наясно кога натискането наистина е отбелязано от машината.

Най-голямото предимство на този метод ще бъде конфигурирането - потребителят може да разпредели клавиатурата както си иска, да разполага допълнителните бутони както му е удобно, да добавя или маха числова клавиатура. Ето една от многото възможности, които технологията може би ще предложи:

Но как точно ще виждаме къде са бутоните, ако няма екран? Мрежа от "микро-перфорации или дупки" ще пропускат светлина, която ще изрисува каквито бутони сме си настроили.

Също така, системата ще е по-добре защитена от прах и мръсотия. От вода - едва ли, но е възможно по-малкото механични части да позволят да се разработи и по-добра водоустойчива защита.

Разбира се, това е само патент - Apple внася десетки годишно, и малко от тях се пренасят в реални продукти, като дори и тогава, често отнема години.