Скандалът с т.нар. Досиета "Панама" доведе до пълен спад на интереса към тази дестинация, казва пред Клуб Z експерт от една от фирмите, които регистрират офшорни дестинации, който предпочита да запази анонимност.

Но и преди скандала интересът към Панама не е бил особено висок. "В бранша се знае, че това е дестинация, контролирана от САЩ, защото там има много американски инвестиции", казва експертът.

Защо българинът, а и не само той, открива офшорки? Целите са най-различни, но основната е запазването на анонимност върху собствеността на някакъв актив, като в същото време може да го управлява и да се възползва от него. Това става чрез системата за номинални директори и номинални собственици, зад които да се крие реалният притежател. Сключва се договор за тръст, в който се вписва, че цялото имущество на фирмата е на съответната фирма или човек.

Директор на хартия

За тази цел номиналният директор подписва едностранно пълномощно, което го дава на реалния собственик. Затова често реалният собственик е пълномощник на фирмата и подписва договорите. Ако иска, може и номиналният директор да му ги подписва, но за това се плаща такса. В случая с купуване на дял от фирма или имот, собственикът може да нареди на номиналния управител да упълномощи адвокат, който да извърши сделката за сметка на компанията.

По българския закон системата на номинални лица е недопустима - който е вписан в Търговския регистър като управител, той носи отговорност. Не може да е трето лице, което е скрито зад "обратно писмо", обяснява експертът.

Затова и скритият истински собственик у нас не може да си търси правата в съда. Докато в част от офшорните дестинации и Кипър това става. По този начин дори се създава заетост - част от населението на подобни страни работи като номинални директори или номинални собственици.

Но банките и местните данъчни власти винаги знаят кой е реалният собственик. В случаите с номиналните директори и собственици практиката е да се състави декларация, в която е посочено кой е крайният собственик, за да не може данъчните власти да преследват номиналния за задължения на фирмата или някаква незаконна дейност. А банките не откриват сметки на номинален директор, те винаги искат да знаят кой стои зад фирмата, казва експертът.

През последните години много от офшорните дестинации въведоха изискване да се обявяват истинските собственици. Което направи скриването по-трудно или дори незаконно. При част от Досиетата "Панама" се отнася точно за този случай - тези лица, които твърдят, че са крайни собственици, всъщност държат фирмата за някой друг, който може да е политическо лице.

Ниски данъци

Другият плюс на офшорните дестинации са почти отсъстващите данъци и ниските фирмени разходи. Например, на Маршаловите острови, които са една от най-предпочитаните дестинации за регистрация на офшорки през последните години, годишният данък е $100, като няма изискване да се води счетоводство.

Въпреки, че правителството на Хонконг наложи изисквания да се прави одит на всяка фирма, което оскъпява значително процеса, държавата остава предпочитана дестинация за регистриране на компании. Хонконг се смята и за най-престижната локация за офшорна фирма, защото страната има огромна икономика и се ползва с положителна репутация, за разлика от много други дестинации, споменаването на чието име навява съмнения за някакъв вид незаконна дейност.

Бизнес модели

Офшорката може да се използва за международна търговия, като така се спестява голяма част от бюрокрацията с ДДС, казва експертът. Хонконг е пример за това, ако искате да правите търговия със страната или с Китай.

Офшорка може да се използва прехвърляне и запазване на собственост в спешни случаи, когато собственикът на активи е подгонен от банка или съдия-изпълнител. В случая тези сделки могат да се развалят с оттменителен иск пред съда, но процедурата е дълга и не е ясно какво ще стане с актива, докато тя приключи. Репутацията на българската съдебна система е известна.

Ето тук е описана конкретен случай:

БАНКИ ОБВИНЯВАТ БАЛКАНСТРОЙ В ОФШОРНА СХЕМА

Как може да се спестяват разходи: Имате фирма. Регистрирате офшорка, като ѝ плащате за някаква услуга и след връщате парите си България. С чуждестранната банкова карта, която е регистрирана покрай офшорката, теглите пари и плащате тук.

Ако търсите начин да скриете имот, регистрирате офшорка, която създава българска фирма, а след това тя купува имота по нареждане на номиналния директор. Имотът става собственост на офшорната фирма, като така реалният му собственик може да не се знае.

Въпреки, че данък печалба в България е само 10%, с офшорка може да го намалите наполовина. Печалбата се прехвърля като дивидент към офшорната, която плаща само 5% данък дивидент. След това парите могат да се върнат обратно като кредит или да се харчат от пълномощника от името и за дейността на фирмата.

Разходите по една офшорка зависят от самата дестинация, от това, дали искате номинални директори, колко често ще ги използвате, какви документи ще се предоставят. Всички документи се апостилират, което също е свързано с допълнителни такси. Така че годишно излизат между $2000 и $5000. Отделно се плаща и счетоводството.

 

Бъдещето

И все пак режимът на офшорките непрекъснато се затяга. Все повече страни се включват в инициативата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за автоматичен обмен на информация  за данъчни цели. Банките са длъжни да докладват съмнителни операции по сметките на офшорни фирми, а те винаги знаят крайния собственик и къде е задължен като данъчно лице. Ако някоя трансакция им се стори съмнителна, те могат да я предадат на данъчните власти на съответната държава.

"В момента се създава огромен разлом между американските и другите фирми. Американските власти и американските банки отказват да предоставят информация на други администрации и банки, те само "събират", но не връщат обратно", казва експертът.

"Така, че няма да е много преувеличено ако се каже, че Америка ще стане следващата офшорна зона", заключава той.

ЗАБРАВЕТЕ ПАНАМА - САЩ СА НАЙ-НОВИЯТ ДАНЪЧЕН РАЙ