"Не случайте валкириите, които пеят, че всичко е лошо. Навън е слънчево и прекрасно."

Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по повод на лекарските протести и критиките на реформата в сектора в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Той обясни и че в основата на вчерашния лекарски протест са стоели хора с несъвсем чисти интереси и че е добре лекарският съюз да си даде сметка кого всъщност защитава. Москов даде и примери без да назове конкретни имена.

"Единият човек, който е мотор на протестите, е изгонен от ръководството на НЗОК. След като стигнахме до споразумението за задължителните отстъпки за фармацевтичната инзустрия се оказа, че от нея трябва да се върнат 45-65 млн. лева, а той бе написал доклад, че сумата е 17 млн. лева", каза министърът.

След това Москов продължи с разбора на ръководителите на лекарския протест:

"Другият е директор на софийска болница, в която направихме проверка и се оказа, че ги няма пациентите, които са записани, че са там. След това той изпрати писмо до касата, защо сме решили да го проверяваме."

Третият човек, който организирал протестите пък съдел министъра за стандарта по спешна медицина, защото не сме му давали възможност да приема спешни пациенти, въпреки че изобщо не приемал спешни случаи.

"Лекарският съюз защитава тези хора", каза още Москов.

Според него сега започва електронизацията на здравеопазването и тя ще даде по-добра възможност за управление на системата.

"Няма да ви свалят отпечатъци. Ваш уникален код с три точки от пръста се свързва с ЕГН-то ви. Не става дума за нищо унизително. И телефоните се отварят с пръст. Документите могат да се фалшифицират. Парите за здраве са ограничени и трябва да контролираме системата", каза още Москов.

Министърът обясни, че за две години парите в доболничната помощ са били увеличени с 13% и че през тази година ще има с 600 000 повече направления.

"Не е достатъчно, но ще увеличаваме достъпа. Личните лекари няма да бъдат санкционирани, ако са свършили направленията. Те ще се преразпределят от районната каса", добави министърът.