Имената на бизнесмена от началото на прехода Николай Банев и съпругата му Евгения изскочиха първи от Досиетата "Панама", където в. "24 часа" е медиен партньор на международния екип от разследващи журналисти.

И БАНЕВИ В "ПАНАМАГЕЙТ": НЕ ПОЗНАВАМ БИЗНЕСМЕН, КОЙТО ДА НЯМА ОФШОРКИ

"Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики", казва пред в. "24 часа" Евгения Банева. В действителност е така - както знаем от изказване на министъра на икономиката Божидар Лукарски, и "Кока-Кола" е собственост на офшорка, както и "Булгартабак холдинг".

Ето няколко класически примера за формулата "Банев+офшорка", които не датират от вчера.

През 2013 г. фирмата "Холандска мечта", която е наследник на създадения и управляван от Банев бивш приватизационен фонд "АКБ Форес - Социален", е обявена в несъстоятелност по иск на офшорката "Хънтли Оувърсийз Трейдинг", чието име излезе в "Панамалийкс". Случайно или не, съдия по делото е Румяна Ченалова.

През 2007 г. 99% от акциите на футболния клуб "Берое", който се притежаваше от "АКБ Форес", бяха прехвърлени на панамската офшорка "Трифън Дивелопмънт". Името ѝ също излезе в "24 часа". Не че не се знаеше, че Банев е собственикът.
Отборът в момента е собственост на държавения ТЕЦ "Марица Изток-2", след като междувременно успя да фалира.

По-рано, през 2006 г., Банев прехвърли дял от 37% от завода "Полимери" на панамската офшорка "Джурискандо кънсълтънтс" - пак име от "Панамагейт". През декември 2012 г. заводът беше обявен в несъстоятелност.

Горепосочената фирма "Хънтли"-еди какво си беше акционер и в троянския завод за асинхронни двигатели "Елма", който спря производство през 2012 г. и също така беше обявен в несъстоятелност.

Действително офшорките не са незаконни, напротив. Но проблемът с българските офшорки е, че те по някакъв начин се свързват меко казано, с негативни събития. Последният случай е кризата с "Булгартабак". А комбинацията "офшорки" и "Банев"... всеки може да направи извода сам.

СВЪРЗВАНА С ПЕЕВСКИ ОФШОРКА СЪЩО Е РЕГИСТРИРАНА ОТ "МОСАК ФОНСЕКА" В ПАНАМА

И вке пак чакаме и другите имена на бизнесмени от "Панамагейт". Има голяма вероятност да се окаже, че и за тях вече е писано в архивите.