Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

 

„Путин – най-крупния олигарх в Русия“ - през пролетта на 2004 г. кандидат-президентът на Русия Иван Рибкин публикува открито писмо в „Комерсант“ с такъв – непривичен по онова време – извод. След няколко седмици Рибкин първо изчезна, после се появи в Киев, не можа да обясни какво е станало и оттегли кандидатурата си от изборите.

 

Така неговата политическа кариера приключи, а думите му се обезцениха на практика до нула. Сега малко хора си спомнят, че именно в това писмо на Рибкин преди 12 години за първи път прозвучаха тези имена, които до днес се споменават заедно с Владимир Путин във всеки разговор за тайния му финансов живот – Ротенберг, Тимченко, Ковалчук.

 

През 2006 година тези хора щяха да станат герои в книгата на Станислав Белковски и Владимир Голишев „Бизнесът на Владимир Путин“, която има същото послание като писмото на Рибкин – Путин не е толкова политик или авторитарен лидер, колкото бизнесмен. Тогава прозвуча тезата, че с помощта на своето служебно положение Путин събира милиарди в чужди сметки, записва ги на имената на свои стари приятели и мечтае някой ден да се оттегли и да тихо да си харчи натрупаното някъде на Лазурния бряг или в Алпите.

 

Приятно ми е, виолончелист

 

За повече от десетилетие тези разобличения си проправиха пътя от спорни сензации до нещо напълно рутинно и обичайно. Както преди сто години в Русия е било прието да се говори за Распутин и за това, че императрицата е немска шпионка, така е и днес с милиардите на Путин – това е всекидневие в опозиционната публицистика.

 

Изразът „приятелите на Путин“ отдавна няма нужда от пояснения – с тези думи по условие се наричат не просто приятелите, а милиардерите, изведнъж забогатели от нулата и ползващи се с благоразположението на Путин. Дори той сам през годините няколко пъти е давал объркани обяснения по повода, иронизирал е санкциите, които бяха въведени срещу тези хора само на основание, че дружат с Путин.

 

Ротенберг, Тимченко, Ковалчук – сега към тях се присъедини и виолончелистът Ролдугин, герой от Досиетата „Панама“. До момента никой не го е споманавал, но и самият той – за разлика от останалите – не води публичен бизнес живот и не се демонстрира, че богатството му е резултат от неговите трудови и бизнес таланти.

 

Публикуването на данните за офшорните фирми на Ролдугин вероятно наистина ще докарат няколко неприятни минути на него самия и на хората (включително вероятно и Владимир Путин), които са били заинтересувани музикантът да остане на сянка и в бъдеще. Разследването за Мосак Фонсека превърна Ролдугин в публична фигура и повече няма да може да се крият пари с негова помощ – трябва да се търсят нови способи и нови имена.

 

Те ще ни казват, че разследването нищо не струва, че е част от информационната война на англосаксонските медии срещу Русия, че са всичко два милиарда – не ни се подигравайте на „искандерите“ (бойни ракети -б.р.). В близко време ще слушаме подобни коментари и руското обществено мнение, което отдавна се е примирило с търпимостта към всякаква корупция, няма да бъде шокирано, ако утре у поредния приятел Путин бъде открит поредният милиард.

 

 

Равнодушната руска общественост – днес това е най-надеждният съюзник на Кремъл във време на най-бурни скандали от войната в Украйна до убийството на Немцов, а най-неразрешимият философски въпрос е какво трябва да стане известно, за да се хванат за главите милионите руснаци и да решат, че такъв президент повече не им е нужен. Докато този въпрос остава неразрешен, в Кремъл могат да се чувстват напълно спокойни.

 

Хора от 90-те в новата реалност

 

 

Разследването на OCCRP е интересно не само като огласяване на финансовите тайни на приятелите на Путин. Пред нас имаме случай, в който управляващите Русия още миналия век и свикнали да крият пари и да използват офшорки, се сблъскват с неща, за които

не са учили в ленинградските потайности или в Петербург от 90-те – терабайти от информация, обработвана едновременно от стотици журналисти по целия свят, когато е невъзможно да блокираш конкретен сайт или да възбудиш наказателно преследване срещу конкретен човек.

 

Днес Кремъл е изправен лице в лице с непознато за него глобална информационна реалност, в кояго опоненти се оказват не Навални или Касянов, а самата околна среда. Това е като във филм на ужасите, когато се озоваваш в изоставена къща и не знаеш накъде да стреляш – заплахата не е материализирана в образа на жив човек и да се справиш с нея с обичайните средства е невъзможно.

 

Най-важната и насъщна задача на руските власти в близко бъдеще ще бъде да избягат от нови разобличения, като тези на OCCRP. Може би ще изобретят някаква нова фабрика за тролове от типа на онази в Олгино, може би ще се опитат асиметрично да разобличат Обама, някой със сигурност ще получи някакви големи пари за информационна война, но утре ще изтече нещо ново и, както и сега, единственото оръжие за противодействие на „високия градус на путинофобията“ ще се окаже незаменимият Дмитрий Песков. 

Ключови думи

Коментари

В Кремле напомнили о законности офшоров

"Днес Кремъл е изправен срещу непозната информационна реалност, в която опонент е самата околна среда" - Нашите путинки го усетиха още по време на евроизборите.

Фармално, ДОРИ рашката прокуратура изпревари цацата!? Ние и Сирия останахме без прокурорска проверка, която да разпита Димитрова, да даде указания на НАП и прочие органи. Заглавие:Генпрокуратура проверит данные СМИ о россиянах, имеющих компании и счета в офшорах

Приличен

Коментар за опозиция. Нашите платени русофоби ,поне малко руски сайтове да прочетат ,ако искат да критикуват с аргументи. Оставям настрана възможността свободно да говориш в "тоталитарна Русия" и невъзможността да го правиш в "демократична България". На около 20 души ,дежурни разбиращи от темата Русия ,да им се забрани да говорят. Точно такива създават силни про руски настроения с напълно идиотските си коментари в стил "Аллах алакбар".

Мурзилка, тъп си като всяка мурзилка! Искаш информация от руски газети? Ето: http://krug.novayagazeta.ru/13-siloviki Ето пак: http://krug.novayagazeta.ru/4-gubernatori Ето още: http://krug.novayagazeta.ru/6-chinovniki Още http://krug.novayagazeta.ru/5-parlamentarii

Съвсем безплатно ги мразим

Кремъл контролира медии на Запад. Вероятно нито един инвеститор независим от Кремъл не контролира медия в Русия. В България нито един. Извод - справя се много добре.

кака сийка

така ги изконтролира, че изтекоха нелицеприятните истини за откраднатите милиарди

айдеде

какво ме интересуват рашите, дайте да видим нашите крадци , тръгнали да гледат в чуждото канче , тиквата беше откраднал още предния мандат четри милр. , и кво Путин по-беден само със два ?!

дебелян пеевский

+1, по темата за панама няма какво друго да се добави.

Сметка

Въпросната фирма държи 5% от пазара по думите на собственика и. Значи сметни Хуйло 2*50 = 100 милиарда. Тая тъпа опорна точка, която ви пуснаха на руските тролове е много зле.

mardafi

И сега какво - великия Путин се оказа обикновен крадец

начо

путин е юдеин,обкръжението му също е такова-медведев рогозин ротенберг фридман и всички кремълци.от 1917 русия се управлява от юдеи измислили болшевизма за да крадат тъпите руснаци

н.младенов

беше доказан лъжец,вече е и доказан крадец

фрунзе

Тъпите говеда си го знаят, че е долен крадец и убиец, но си го обичат и уважават

Питащият

Само Путин ли е изправен до стената от тези разобличения и не е ли по-важният въпрос ,кой написа правилата на играта така, че да е възможно това да се случи . Не е Путин. Офшорните зони ,държави , територии, съществуват за да обслужват едрият корпоративен бизнес и най-богатите, онзи 1%. Когато и моралният Запад участва в тази игра на пари и власт, когато няма абсолютна прозрачност в правенето на бизнеса и политиката , защо един олигарх и бизнесмен като Путин да не се възползва от възможностите? Защо Запада не направи правилата и прозрачността такива, че да няма нужда от изтичане на информация , такива че да няма как Путин и който и да било Автократ и крадец да скрият откраднатото. ТОВА е големият въпрос. А руснаците ще се събудят като огладнеят и ожаднеят, като ги хване абстиненцията . И тогава може да стане страшно не само за Путин и приятели.

Марги ДРАГАНОВА

ОТГОВОР на ПИТАЩИЯТ. Напомни ми на един случей с убиец, запитан от разследващият, какво го е накарало, за да убие. Отговорът бил... след като има масови убйци, защо аз да не мога даубивам. Ето след като в Запада се каде, переат пари , , ЗАЩО И ПУТИН ДА ГО НЕ ПРАВИ. Тук е проблема, Путин е президент на Русия, клел се е в вярнос на руският народ, в справедливост за всички руснаци. Това е разликата, че бизнеса няма морал, а президента на Русия ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА. Надявам се, да се окажеш добър пророк, И ДА СТАНЕ МНОГО СТРАШНО ЗА ПУТИН.

Кумчо вълчо

Много интересно. От Панама, която е меко казано американски протекторат, излиза информация в Зюддойчецайтунг и изпратена във Вашингтон на някакво си международно сдружение на журналисти. И сега идва най-интересното - в представените материали няма нито един американец - нито политик, нито бизнесмен, нито спортист и пр. Но пък там разбира се, е Путин и неговото обкръжение. Не ви ли се струва смешно. Къде Путин най-сигурно би съхранявал своите милиони - в панамски офшорки? Я си помислете! Последното място, където той би държал парите си е Панама. Но за предстоящите избори това е много приятна тема, нали!

...

Не,не намирам нищо смешно.За бизнесмени е обяснимо присъствието в офшорки.Ако не перат пари. Но какво изобщо правят там политици.

Eли Попова

Дали ще е Всяко чудо до три дни, или ще последва следващата революция в Русия.За последното, е необходимо, руското общество да узрее, че Путин е е герой, а бандит и терорист,Тежки думи, но напълно вярни.Най странно е, че нашенские путиновци, най безрезервно го защитават, сякаш са нападнали бащите им. Ако рускака се събуди, съдбата на Путин ще е трагична, Руснака при революция няма спирачки, помита, и не мисли да е нежен .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.