Човешка тъкан с няколко отделни слоя, фуликули, потни жлези и автентично окосмяване. На пръв поглед нищо впечатляващо, с тази разлика, че всичко това е "отгледано" в лаборатория. И не само е създадено, но и функционира като съвсем нормална човешка кожа.

Откритието е на японски учени от Центъра по биология на развитието "Рикен" в град Кобе, които са успели да пресъздадат не само структурата на кожната тъкан, но и растежния процес на космите, съобщава научното списание "Сайънс Адванс" (Science Advance). За целта са използвали стволови клетки от венците на мишка, като са ги трансформирали в "индуцирани плурипотентни стволови клетки" (iPSCs). Чрез тях са формирали кожа с няколко отделни слоя, потни жлези и фуликули, която в последствие са присадили върху голи мишки с подтисната имунна система. Това е позволило на тъканта да се интегрира добре, а не след дълго се появило и окосмяване.

Учените твърдят, че откритието им е голямо постижение за науката, което до 5-10 години ще може да се прилага и при хора. Големите им надежди са, че по същия начин ще могат да "отглеждат" перфектно функционираща кожа от клетките на жертви на изгаряния, която да се трансплантира обратно върху тях.

На първо време методът би могъл успешно да замени сега съществуващите технологии за култивиране и присаждане, защото в по-голямата си част те произвеждат кожа без присъщите й биологични компоненти (каквито са космите и потните жлези). На по-следващ етап технологията би могла да се използва и в козметичната индустрия - за създаването на реалистични мостри, върху които производителите да тестват кремове, грим и парфюми, вместо да експериментират с опитни животни.

"Благодарение на това откритие се приближаваме с още една крачка към дългогодишната ни мечта да пресъздадем човешки органи в лабораторни условия, които след това да ползваме за трансплантации", коментира авторът на проучването Такаши Цуджи (Takashi Tsuji).

По думите му, новата техника за отглеждане на тъкани от стволови клетки би могла да се използва за пресъздаването на която и да е друга клетка от човешкото тяло. Достатъчно е процесът по тяхното делене да се управлява по подходящия начин, за да се "програмира" пътят им на развитие до формирането на желания орган.