Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Човешка тъкан с няколко отделни слоя, фуликули, потни жлези и автентично окосмяване. На пръв поглед нищо впечатляващо, с тази разлика, че всичко това е "отгледано" в лаборатория. И не само е създадено, но и функционира като съвсем нормална човешка кожа.

Откритието е на японски учени от Центъра по биология на развитието "Рикен" в град Кобе, които са успели да пресъздадат не само структурата на кожната тъкан, но и растежния процес на космите, съобщава научното списание "Сайънс Адванс" (Science Advance). За целта са използвали стволови клетки от венците на мишка, като са ги трансформирали в "индуцирани плурипотентни стволови клетки" (iPSCs). Чрез тях са формирали кожа с няколко отделни слоя, потни жлези и фуликули, която в последствие са присадили върху голи мишки с подтисната имунна система. Това е позволило на тъканта да се интегрира добре, а не след дълго се появило и окосмяване.

Учените твърдят, че откритието им е голямо постижение за науката, което до 5-10 години ще може да се прилага и при хора. Големите им надежди са, че по същия начин ще могат да "отглеждат" перфектно функционираща кожа от клетките на жертви на изгаряния, която да се трансплантира обратно върху тях.

На първо време методът би могъл успешно да замени сега съществуващите технологии за култивиране и присаждане, защото в по-голямата си част те произвеждат кожа без присъщите й биологични компоненти (каквито са космите и потните жлези). На по-следващ етап технологията би могла да се използва и в козметичната индустрия - за създаването на реалистични мостри, върху които производителите да тестват кремове, грим и парфюми, вместо да експериментират с опитни животни.

"Благодарение на това откритие се приближаваме с още една крачка към дългогодишната ни мечта да пресъздадем човешки органи в лабораторни условия, които след това да ползваме за трансплантации", коментира авторът на проучването Такаши Цуджи (Takashi Tsuji).

По думите му, новата техника за отглеждане на тъкани от стволови клетки би могла да се използва за пресъздаването на която и да е друга клетка от човешкото тяло. Достатъчно е процесът по тяхното делене да се управлява по подходящия начин, за да се "програмира" пътят им на развитие до формирането на желания орган.

Ключови думи

Коментари

Боби и Наско да се успокоят

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.