"Настояваме да бъдат забранени нетрадиционните религиозни символи в наредбите за обществен ред и сигурност, българите не приличат на космонавти или такива, които се спускат в Марианската падина. Не искаме да правим грешката на политиците-идиоти в Брюксел, не искаме да бъдат взривявани летища. Затова настояваме да няма бурки, да няма бради, които могат да се настъпват или отиват към небето."

Така днес евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки представи последната идея на партията в ефира на бТВ. Той на няколко пъти натърти, че в България има опасност от радикален ислям и атентати, подобни на тези във Франция и Белгия. 

ЦАЦАРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЗАБРАДЕНИТЕ ЖЕНИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

Джамбазки коментира и позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, който днес също заяви, че по негово мнение бурката не трябва да се носи на обществени места:

"Това за мен е приятна изненада, но го поздравявам за тази му позиция, тя е вярната."

И изтъкна, че макар да изглежда радикална, забраната е налице във Франция от 2009 г. насам.

"Нали Франция е сърцето на Европа? Ако Франция прави нещо такова, значи и ние можем. Трябва да направим нещо, за да не се окажем в ситуацията на Париж. Искаме и да не се строят минарета и джамии."

Евродепутатът подчерта, че в България от 1985 г. насам са построени 325 мюсюлмански храма, а според него, съотношението на тези хора към "официалната религия" (в България такава няма, православието е традиционното вероизповедание по Конституция - б.р.) било много малко, за да оправдава тази бройка.

"Нужна ли е на тези хора тази религия? Те са наследници на насилствено ислямизираните наши сънародници", заяви той, но побърза да допълни: "Българите мюсюлмани са добри български граждани, били са се за свободата и независимостта на България и ние ги уважаваме."

Джамбазки разказа, че е сигнализирал още по времето на Орешарски и на МВР, и на премиера за незаконната джамия в Пазарджик, около която се заформила радикалната група, която в момента е на съд. 

"Тези, които построиха незаконната джамия в Пазарджик, в момента обитават незаконния храм в Люлин", заяви той.

"От Пазарджик отидоха в Люлин?", попита водещата Цветанка Ризова.

"Да, същите са", потвърди евродепутатът.

Според него, молитвеният дом бил финансиран от йордански радикални ислямисти, които радикализират "голяма част от българските мюсюлмани, по-точно българските роми". И призна, че ВМРО са се съобразили с управляващите тогава и не са направили информацията обществено достояние, защото са "национално отговорна организация".

ТАТЯНА ДОНЧЕВА: ЗАКОНЪТ "АНТИКОРУПЦИЯ" Е ОПАСЕН И ГЛУПАВ

Джамбазки коментира кратко и новия вариант на антикорупционния закона на Меглена Кунева, който ВМРО отхвърли в предишната си версия. Доколкото знаел, ситуацията и този път ще е същата - ВМРО има проблем 

"Очевидно в правния мир има много въпроси по този закон. Моята информация към този момент е че нашите резерви остават и в този вариант на закона."