Партията на Меглена Кунева - "Движение България на гражданите", се "застрахова" срещу опити на недоброжелатели или хакери за изплащат имейли от нейно име. 

От формацията изпратиха специално съобщение, че от днес "истинските" им съобщения за медиите ще са със специален електронен идентификатор. Така потребителите могат да бъдат сигурни, че информацията, която получават от партията, е автентична.

"Мярката е във връзка с подобряване на сигурността на комуникацията и гаранции за легитимност на съобщенията от нас. При получаване на пресрелийзите, ще виждате знак за поставен електронен подпис от подателя - пресофиса на ДБГ - през обичайната поща", съобщават от ДБГ. 

В долния ъгъл на това уведомлемие електронният идентификатор вече присъства - в повечето случаи се визуализира като малък червен печат. От партията обясниха, че са се сдобили със защитата срещу провокатори чрез услугите на държавната фирма "Информационно обслужване", която продава и електронни подписи.

"Моля, игнорирайте съобщения, които не са обозначени като подписани с електронната ни идентификация", пишат още от пресдентъра на ДБГ.

Повод за "застраховката" за медийните съобщения на ДБГ е случай от края на 2015 г., когато ДСБ на Радан Кънев и депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха, че излизат в опозиция заради гласуването на промените в конституцията.

Няколко дни по-късно от електронна поща с адрес, подобен на партийния, беше разпратено съобщение, че формацията на вицепремиера Кунева също вече не подкрепя властта. 

Заради фалшивото писмо лидерката на партията се бе обадила на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов за "харерската атака". Агенти на ДАНС ходиха и до партийната централа, за да разследват случая.

„Това е някакъв вид провокация, която не знам какво цели, но се надяваме да има разследване и да се разбере кой стои зад това”, заяви тогава зам-председателят на ДБГ Настимир Ананиев.