Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Очаквано лют спор се завъртя около решението дали Висшия съдебен съвет ще гласува тайно или явно. В парламента това бе точка от Закона за съдебната власт, ключовия законопроект на деня.

ДПС са твърдо против, тъй като според тях тайният вот предпазва членовете на ВСС от натиск.

"Ако искаме те да бъдат притискани, нека гласуваме. Но ако искаме да не се притесняват, да гласуват свободно без да се притесняват от погледите на свои от НПО-та или медии, които ще ги разпъват на кръст, ако не са гласували за един кандидат или друг кандидат, аз съм убеден, че в повечето случаи тези хора ще проявят достатъчно смелост и ще решат гласуването да е явно. Но ще се случва и да се налага да е тайно," заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Чавдар Георгиев от БСП побърза да се съгласи:

"Не можеш да бъдеш независим, ако всеки може да те притиска и да те провери как си гласувал. Важните решения, свързани с кадровото израстване, става винаги тайно. Защото искаме съдебната власт да е независима, нали?"

Първи за явното гласуване се обяви един от правните специалисти на ГЕРБ - Димитър Лазаров.

"Ако така или иначе ще има сделки, нека да са явни, а не тайни," заяви той.

С това се съгласи и депутатът от гражданската квота на Реформаторите Мартин Димитров:

"Присъединявам се към г-н Лазаров. Вотът трябва да бъде явен. Тайно гласуване имаше и за омбудсман наскоро. Аз така и не можах да намеря колеги, от различни групи, които да са гласували за Мая Манолова, но тя бе избрана. Ако хора под погледа на шефовете на ВКС и ВАС или главния прокурор не могат да вземат независимо решение, такива хора не ни трябват."

Четин Казак отвърна на това с искрено възмущение:

"От вашето усилие личи как вие полагат всички възможни максимални усилия да превърнете ВСС в най-зависимия орган в държавата. Зависим от погледа на висшите магистрати, административни ръководители, от лобистките интереси, НПО-тата, медийния натиск, от натиска на общественото мнение. Всеки, който се опита да се еманципира под зоркото око на своя ръководител, ще бъде разпънат на кръст от медии, НПО-та, и съсловията."

Патосът завърши Чавдар Георгиев от ДПС:

"Аз ще ви предложа нещо друго - нека да гласуват явно с вдигане на ръка. Така беше по времето на Тодор Живков. Вие това ли искате, да върнете тоталитарното управление."

Димитров разбираемо игнорира социалиста и запита Казак:

"А вие тук, колеги? В парламента се гласува открито. Тук по съвест ли гласувате? Независими ли сте, г-н Казак? Ние тук избираме премиер. Никой не решава повече кадрови въпроси от нас. Ако се чувствате зависим, вземете мерки. Явният вот е инструмент за повече лична отговорност и призовавам колегите център-дясно заедно да гласуваме за явния вот."

Бе обявена половин час почивка, след която вероятно ще е и гласуването.

Ключови думи

Коментари

Комунистите в единен строй: "Ако искаме те да бъдат притискани, нека гласуваме." - ДА, искаме да бъдат притискани. ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ ИМ! Ако не са притиснати от избирателите, задкулисието ще ги притиска задкулисно.

Методи Андреев: Миков да преименува БСП на БКП на конгреса

Не може!ГЕРБ ги изпревариха!

бкпгербВССгерббсп

Тоя комунист с двата пръста чело не става и за чеп за зеле, камо ли да дава акъл.

Avatar

А къде е "баш-реформистът" Пърдан магарето?

Извън изказа ви, преглежда разработките на Хр. Иванов по въпросите за прекия избор и явното гласуване. :)

таран

Ейййй...откакто те дари с анални наслади,не спираш да го търсиш из форумите!Пробвай най-подир с Цъфтан катъра!По якичък ми се чини!Пък и винаги ти е под ръка,убавиняка!

Евакуация в Русия! Град Орел е под тревога! Отцепиха район заради сигнал за миниран завод! пик

Avatar

А Атанас Атанасов обясни защо явния вот не е нарушаване на принципа за разделяне на властите: "... да бъдат избирани хора с високи морални качества, тоест, да нямат страх от нищо" *** А "безстрашният" Атанасов защо не обясни за досиетата от ДС, открити в бюрото му и предадени от собствената му съпруга на журналистката Люба Кулезич? Защо Атанасов се изчерви в студиото като Ивча Прокопиев и започна да пелтечи невнятно, когато го попитаха за тези досиета? Защо след това ДСБ принуди "Нова" да премахне клипа? #ЗАЩО?

таран

#Защо си блъскаш,селската кратуна,с неща от които "ич не вдяваш?Ако не беше надянАл комунистическата фурашка навремето,сега щеше да имаш глава,за да размишлЮваш сегиз-тогиз!Въпреки това,не подценявай топката над раменете ти,наречена чутура,и спри да я удряш с ге/ъ/рбача!Не те ли боли поне малко,маниако?

Тиквуне

Пърдан Стоянов Аватаров, вземи си комуно герберщината и си я заври ....ти знаеш къде. Долу, отзад, от където тече месловния ти процес.

Дъ ге

Никога не е текло!Едвам,едвам капе!От Васильовден,до Димитровден,с триста зора успява да си напълни войнишката манерка!Трудно му е,но няма кой да го смени от наряд!По гюромихайловски даяни и опъва от зор вратните си жили!А,очичките му,едни обли,обли...

СЕМ

Ако газът беше поскъпнал само с 1%, новината щеше да се държи поне два дена най-отгоре над всички новини. Но понеже е намален и то с цели 23%!!! новината беше скрита за няма и половин час! От 1 април природният газ поевтинява с 23,02% до 312,21 лв. за 100 куб. м, реши Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) на днешното си заседание. Заради по-ниските цени на природния газ регулаторът понижи и цената на топлоенергията за всички топлофикации в страната, които работят със синьо гориво. В София цената намалява с 5,64%, в Пловдив - с 6,17%, Плевен - 9,13%, Бургас - 4,33%, Варна - 4,89%, Враца - 11,59%, Разград - 11,32%, Велико Търново - 0,53%.

socialen

Интересите са по-големи от Морала. 1:0 за Прокопиев с/у Борисов.

Радан Кънев : Абе от ПГ на ГЕРБ не им ли искаха оставките с една ревлива декларация? А сега им вдигат заплатите? Лесно е да кажа "Ето ТОВА е шизофрения". Но бих заобиколил истината. В политиката това не е шизофрения, а лъжа...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.