Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На четвъртия ден от лекарските протести в кабинетите си не влязоха и столичните джипита. Малко над 100 от тях изразиха недоволството си срещу административния хаос в сектора, който не води до реформи. "Океанът на търпението ни преля", споделят докторите и настояват за възстановяване на диалога и договорното начало.

В тази връзка ви предлагаме личното и професионално мнение на председателя на столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов.

 

ПРИНАДЛЕЖНОСТ, СОЛИДАРНОСТ, ЧЕСТ И МОРАЛ – думи, непонятни за днешния ден. Защо и как стигнахме до тук?

Днес се оказахме тотално разделени – спешна срещу доболнична помощ; частна срещу държавна болница; група директори срещу всички останали; ординатори срещу хабилитирани лица, башка всички противоречия между специалностите и прочие.

Днес всички искаме да наказваме – за изявления, декларации и т.н. Но кой ще накаже главните виновници за създалата се ситуация.

Ние с вас не сме политици, не сме школувани в празноговорене и празноправене. Ние мислим, че като сме прави, значи сме прави, защото за нас няма две истини. Но те са школувани само в това, за тях истините са хиляди и която им е изгодна, искат да я направят наша. По тази причина много бързаме да се изявим и без да съзнаваме, наливаме вода в тяхната мелница. Не говоря за съзнателно провокативните изказвания на разни истински мушмороци.

Защо го допуснахме? Имаме ли вина?

ДА, ТЯ Е ОСНОВНО В НАС. Защото всичко това се прави от самите нас. Доктор – министър, доктори – каса, доктори – парламентарна комисия. В тази ситуация, ние обикновените доктори, не усещаме никаква закрила, никаква солидарност и принадлежност.

Всяка политическа сила ни употребява и след това ни захвърля. Ако днес е в опозиция, за нея сме прави, разумни и добри. Дойде ли на власт ставаме "фашисти" или "комунисти", но независимо от позицията си за всички сме тунеядци, крадци, мошеници и т.н. И това ставаше с помощта на нашите ръководители, които си въртяха задника пред всяка и всички власти, не осъзнавайки, че както и да го въртиш, той винаги е отзад.

През цялото време на подготовката на НРД – 2016 ние с вас говорихме, убеждавахме, давахме предложения – срещу нас стена. Стена, изградена от чугунени глави. Казахме ли най-важното – нека тази промяна да започне в началото на 2017 или най-рано юли 2016-а. Защо не ни чуха? Сега се оказахме прави.

Казахме ли за средния пръстов отпечатък – нека, но да е само в болниците. Сега ще е само там и там ще умре. Няма да умрат парите, но те няма да се в нашите джобове. С недоумение наблюдавах как се гънат нашите колеги пред камерите и прекъсвайке се един друг се оправдават, че не става дума за пари, а за правила и компетенции.

От колко време предупреждаваме, че ще настъпи неописуем хаос. И днес, когато тотално ни писна и дигнахме оправдания си бунт, ни се говори само за пари.

Нека сме наясно - НИКАКВИ ПАРИ НЕ СА ДАДЕНИ НА ЛЕКАРИТЕ, А НА ПАЦИЕНТИТЕ! Колко и какви цени бяха увеличени – за да можем да отчислим нещо за себе си. Ние сме обречени да работим в условия на тежък дефицит и само дребните гешефтари и мижави счетоводители, величащи се като министри и парламентаристи, не искат да го разберат.

Днес аз не знам какво да правим.

Ако живеехме в нормална държава, въпреки че фатално сме закъснели, бих предложил да се срещнем, да видим "къде са ни кривиците, байновите", да се помирим и да вървим напред, без да говорим само в първо лице единствено число. Без да поставяме императивни условия и да мислим, че само "аз" мисля за държавата, народа, болните.

Няколко основни неща не са приемливи за нас и за управляващите – нека видим какво ни събира, а не какво ни разделя. Нека не чертаем на дъската в телевизията неверни постановки и не представяме в табличен вид лъжи. Дали това ще се случи, не знам – по-вероятно не.

Имаме ли враме? – да, всичкото време на този свят е наше. Няма лошо в това да признаеш, че си сгрешил, още повече, че времето днес ясно ти го показва.

Дори само това да постигнем чрез справедливия си гневен и оправдан протест, може би един ден ще ни благодарят всички.

Моля ви, не отстъпвайте натиска, не се предавайте. Нека всички структури като един да застанем до нашите колеги от доболничната помощ и да протестираме както можем.

Д-Р МИЛАН МИЛАНОВ – ПРОСТО ЛЕКАР

 

* Текстът беше разпространен до медиите от столичната лекарска колегия. Публикуваме го с незначителни промени. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Ключови думи

Коментари

Може би показват нещо съвсем различно

дебелян пеевский

Какви 'реформи'? Имаме политика за агресивно намаляване на разходите и достъпността на медицинското обслужване, както имаме политика за агресивно намаляване на достъпността на всички други държавни услуги, от образование и градски транспорт до достъп до стандарти и издаване на всякакви документи. В държава, в която данъчното тегло е върху бедните е така.

Браво! Много хубави и точни въпросителни от обикновен и истински човек. Не се предавайте! Нека сами направим реформите. То се е видяло, друг път няма!

Avatar

Хехе... мафиотчетата правят хаос с протести и после се оплакват от хаос... Ето коментар, който изяснява темата, не е мой: *** Бялата олигархия бута джипитата срещу реформата и Москов също както някой бута бежанците. Щото източването на НЗОК основно се прави не от лекарите, а от собствениците на болници и фармацевтични компании. Знамето естествено е Миков. Но и неговата врява се заглушава от тишината на ДСБ. "На нож" се атакуват основно: 1. Правото на НЗОК да НЕ сключва договори с всички болници. Аргумент на НЗОК за това е здравната карта, откъдето атаката и срещу нея. 2. "Пръстовия отпечатък", щото става за опорка, но и всеки биометричен идентификатор, който прави практически невъзможна кражбата на "подписа" ни за теглене на пари от касата. 3. Идеите за отчитане на впечатленията на хората за проведена терапия пък директно се обявяват за ерес. :) ***

Как порасна в таз градина тиква с триста витамина? Кръгла, жълта и голяма – трудно ще я носи мама! Но попадне ли в тавата, ще ухае до вратата на съседите отсреща – тиква печена, гореща!

Александър АЛЕКСИЕВ: Един през друг личните лекари (еднолични търговци) ни убеждават, че не протестирали за пари. Днес към тях щели да се присъединят и лекарите от болниците (т.е. - служителите в търговските дружества). Пак не ставало дума за пари. Прави са, защото грижата за парите не е тяхна, а на държавата! Търговците в здравеопазването само ги харчат. Но колкото и пари да наливаме в системата, парите не стигат и държавата в лицето на министъра на “търговската сфера” здравеопазване взема мерки за контрол как се харчат. Редно ли е? Не само че е редно, задължително е! Как няма да е недоволен този, който досега харчеше безконтролно и безотговорно? Ще протестира, и още как! Прави са, бе! Наистина не протестират ЗА пари, а протестират ПРОТИВ КОНТРОЛА НАД НАШИТЕ пари!

Как порасна в таз градина тиква с триста витамина? Кръгла, жълта и голяма – трудно ще я носи мама! Но попадне ли в тавата, ще ухае до вратата на съседите отсреща – тиква печена, гореща!

Акцентът: "Нека сме наясно - НИКАКВИ ПАРИ НЕ СА ДАДЕНИ НА ЛЕКАРИТЕ, А НА ПАЦИЕНТИТЕ! Колко и какви цени бяха увеличени – за да можем да отчислим нещо за себе си." - При бюджет на НЗОК от 4-5 милиарда вероятно около 1 милиард е данък олигархия, не данък лекари. Този данък трябва да се премахне, в него е потенциалът и за лекари, и за пациенти.

Роси

Първо, в здравеопазването НАИСТИНА се харчат в пъти повече пари, отколкото преди 10 години, например. Второ, НАИСТИНА се купуват апаратури като в белия свят за ужасно много пари. Трето, НАИСТИНА правенето на болници стана един от най-печелившите бизнеси - правиш и почваш да прибираш пари. И то как? - като прибираш куцо и сакато в болницата за нищо. Четвърто, НАИСТИНА няма никакъв контрол, аз лично премислям всяко желание на лекар да ми прави нещо - процедура, изследване, лечение - не съм сигурна за мен ли е или за пари за него. Същото е и с лекарствата - трябва ли ми или докторът е обещал на Малдивите, че ще ми го предписва... И в резюме - плаче здравната система за реформа, но за това трябват поне 10 единомишленици, а не самотния доктор Москов... Но за съжаление, у нас егото винаги е над смисъла и делото...

"бла-бла-бла- ... Няма да умрат парите, но те няма да се в нашите джобове. - бла - Нека сме наясно - НИКАКВИ ПАРИ НЕ СА ДАДЕНИ НА ЛЕКАРИТЕ, А НА ПАЦИЕНТИТЕ! ..., бла-бла-бла" - сещам се за американската поговорка "Каквото и да ти разправят, знай че става дума за пари !"

дони

В крайна сметка какви пари получава един личен лекар, някой може ли да каже? И всичкото това написано по-горе какво всъщност ни казва - че става въпрос за това, че трябва да има повече отчисления за лекаря. Никой не се интересува от пациента! А колкото до пръстовия идентификатор - АЗ СЪМ ЗА! ТВЪРДО ЗА! И нека не ми обясняват колко време ще отнеме това, важното е, че няма да се отчитат прегледи на пациенти, които не са направени!

Югозомби

Никаква конкретика, само общи, нищозначещи думи. Неумела манипулативност. За пореден път оставам с усещането, че протестът срещу реформата в здравеопазването има скрити и меркантилни цели, които се прикриват с патетични алабализми като горните.

ЗА НЕЗНАЧИТЕЛНИТЕ ПРОМЕНИ В ТЕКСТА Д-Р МИЛАН МИЛАНОВ ДАДЕ ЛИ СЪГЛАСИЕ ?

До долния: Ти въобще се радвай, че са ти публикували буламача...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.