Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вероятно вече сте прочели за бъдещия паметник на Роналд Рейгън, който ще посреща посетителите на Южния парк в София. Едни въздъхнаха "Най-после", а други се възмутиха "Откъде накъде?" Всеки има право на мнение, но новината за паметника на 40-ия поред президент на Съединените американски щати не е новина. 

Решението за това е на Столичния общински съвет (СОС) и е взето още на 6 октомври 2011 г. То звучи така:

"1. Дава съгласие за поставяне на бюст-паметник на Президента на САЩ Роналд Рейгън в алея "Роналд Рейгън" на Южния парк в София, след съгласуване с Дирекция "Архитектура и градоустройство.

2. Средствата за изработване и поставяне на бюст-паметника на Президента Роналд Рейгън в София да бъдат изцяло за сметка на Инициативния комитет за поставяне на бюст-паметник на Президента Роналд Рейгън в София."

Ето го решението:

А откъде се взе тази алея "Роналд Рейгън"? 

Решението отново е на СОС и е взето няколко месеца по-рано - на 14 април 2011 г. Предложението е на тогавашния общински съветник от Синята коалиция (СДС) Стефан Иванов. 

"Това е човекът, който заедно с Маргарет Тачър и Хелмут Кол направи възможно падането на комунизма и приобщаването на България към нормалните държави", обясни пред Клуб Z мотивите си Иванов.

Преди пет години съветниците от БСП не гласуват за предложението, а председателят на червената група Желю Бойчев обявява, че няма да участват и в дебатите. 

След като вече има алея на името на Рейгън, бившият председател на СОС Владимир Кисьов (СДС) оглавява инициативен комитет за поставяне на паметник, който започва да събира привърженици и средства. 

Но и това не е цялата история. Още шест години по-рано - през 2005 година, Стефан Иванов внася в СОС друго предложение, свързано с Роналд Рейгън. Тогава обаче Съветът отхвърля идеята му паркът, известен като "Мир и дружба" в Студентски град, да носи името на бившия американски президент. 

Иванов тогава внася предложението, което е получил от името на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) - тяхна е първоначалната идея. По-късно ФНСД се включва и в Инициативния комитет за паметника. 

Комитетът минава през всички процедури и бившият главен архитект на София Петър Диков подписва схемата за разполане на паметника, т.е. решава къде точно в парка да бъде поставен - накрая на входната алея откъм бул. "Витоша", вляво от "Птиците" и в съседство с паметника на бившия генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер. Ето схемата:

И след като всичко това е отдавна решено, защо чак днес научаваме за този паметник?

Не, не научаваме днес. Има достатъчно съобщения в медиите още от 2011 година. Днес просто някой е попаднал на обявата за конкурса за изработване на паметника на сайта на Съюза на българските художници. Инициативният комитет е решил да покани СБХ за процедурата, за да бъде изборът прозрачен и да няма спорове по избора на скулптор и модел. Конкурсът също не е от днес - той е обявен на 4 февруари тази година и продължава до 15 април. 

Конкурсната програма е кратка:

"Паметникът да представлява реалистично претворен бюст на Президента на САЩ Роналд Рейгън".

Материалите са бронз и камък. Височината на бюста заедно с постамента не трябва да надхвърля 3 метра, а самият бюст - 90 см. 

Общият бюджет за изработване и поставяне на бюст-паметника е в размер на 30 000 лева.

На 20 април журите ще избере трите най-добри проекта - първият ще получи награда от 3000 лева и възлагане на проекта, вторият и третият - по 2000 и 1000 лева. 

В журито влизат представители на Инициативния комитет - адв. Стоян Трайков, д-р Борислав Бориславов и адв. Георги Ненков. От името на СБХ - Богомил Живков, който е председател на журито, Тодор Ламбов и Цветослав Христов. Арх. Георги Бакалов от Съюза на архитектите в България, Весела Радоева от Министерството на външните работи, Тодор Гунчев от ФНСД, един представител на посолството на САЩ и представители на Young America's Foundation. 

Ключови думи

Коментари

анонимен

Рейгън помогна много за разобличаване на комунистическата антихуманна идеология и заслужава почит.

Дебилна работа, но у нас дебилизмът винаги е бил на мода.

socialen

Абсолютен резил! Срамота!

socialen

САЩ корумпираха Столична Община чрез грантовете си.

ГОЛЯМАТА БАЗУКА

Може да се предложи сделка на мурзилките - махате МОЧА и няма Рейгън

мурзилка

Абе, пикльо, защо на автентично-десните Костов и Софиянски не им стигнаха топките да го махнат тоя пусти паметник на съветската армия? Какво ги спря - имаха мнозинство в парламента, мнозинство в СОС и 'антикомунистически' кмет.

Комитата

Абе, през 90–те години бяхме по–смислени като културна среда. Манфред Вьорнер, който има паметник наблизо НЕ Е бюст–паметник. Бюст–паметниците са твърде много в София и са подходящи за гробища. Може ли да разрешим малко въображение на творците?

Хайдутина

Що не отслабнеш, прасенце?

socialen

Да се преименува София в Рейгън Сити, а НДКту в Рейгън Сити Хол. Простотия!

Асен Г.

Рейгън Сити не може, Рейгън Вилидж. НДК-ту отдавна е преименувано в Хендека, но можем официално да го направим Национален Хендек 'Св. Роналд и Рейгън'.

socialen

Американците се успокоиха чак като умря и че няма да възкръсне. С Никсън са най-мразените президенти, а тука ще издигат паметник на този боклук. В САЩ в днешно време това е немислимо!

socialen

Ако става дума за Паметник на победилите Комунизма, то трябва да го направят за КПСС на СССР, който победи Комунизма като реши да става Турбокапиталисти / Класически Пазарен Либерали, познати днес още като неолиберали, палеолиберали, пазарни фундаменталисти, либертарианци, монетаристи, обективисти, остеритетни фетишисти, десни и реформатори.

e pa zashto biust? trebeshe da e ot hansha nadolu za da mu vrutkate po edin na chas

al

" Добрите и лошите в България според "Комсомолская правда""-Само заради тази новина е задължително да има паметник на Рейгън,Тачър и Чърчил.Ако може да са на мястото на съветската просташка армия и на Альошата.

socialen

Проект, минал на всички съдебни инстанции, защото никой в Калифорния не го иска.

Хубаво ще е да направят паметник на Рейгън. Така ще осигурят място където да рИве доностникът на ДС Иво Инджев. (а и реститутките също)

Gogo

Планът Маршал постави началото на Обединена Западна Европа, а планът на Рейгън върна Източна Европа в естественото и място. Заслужава паметник, особено в България.

Франк Синатра

Дано се сети твореца на тази монументална творба да извая един мек, миризлив американски пенис за тази комична статуя. Така иво инжев, сашенцето-11, бедров, митов, и като цяло раданкънчовците да могат да го облизват ежегодно на 4-ти юли. Ще бъдат благодарни.

Ей това русофилската пасмина мира няма, докато не ни превърне в руска губерния. Почти всички улици в центъра на София са кръстени на руснаци. Кой заслужил, кой не съвсем, кой пък хич! Срещу Алма Матер някакъв каменен пияндурник разнахва плашещо шмайзер. По всяка паланка се издигат паметници на никому неизвестни лица, наречени че били партизанчета. Измасилвачът, по съвместителство комунист и бивш кмет издигнал паметник на Жуков. И вместо София да последва тези примери и примера на община Тутракан и да обяви Рейгън за враг N 1, СОС, без да пита руското посолство, бил взел решение за паметник, представете си на Рейгън!.

Франк Синатра

Успокой се бе. И ти ще можеш да го лапнеш. Недей бърза. До тогава можеш да О-лигавиш роско, вагиналния президент. Малко му понамирисва нали ... това вагината, ама ти си свикнал. Десен си. Миризмата няма да попречи на едното лигавене, нали?

анонимен

Циничните комуноидите не могат да преглътнат Рейгън.хо,хо.

Франк Синатра

Ето го и тоя. Пийте по едно бе клоуни. Асен Генов за 50 лева ше го изрисува с руското знаме.

Развеселен

Рони беше най-големият. Много липсва!

Франк Синатра

Така е. Голям клоун беше. Един от най-големите. Ама не е най-големия клоун. Вагиналния президент от Гоце Делчев е по-смешен.

ГЕРБ СА ГО ПОДКРЕПИЛИ .ЗАТОВА ВЕЧЕ СЕ КЪЛНАТ ВЪВ ВЯРНОСТ НА САЩ .

Господи, слез и си прибери вересиите!

Кобзон

,,Франк Синатра"да ходи да прави серенади на Путин,а може и обратно

Франк Синатра

Серенадата с китара се прави - не е проблем. За вас лапачите-костококи е драма, че цял живот сте на духовите инструменти, едно време на комунистите свирехте за некоя друга командировка - сега свирите на тия ... пак за същото. Кофти само дето Брюксел го затвориха, та не знам за какво изобщо се хабите да духате ... да свирите ... смешници

Витанов

Да се постави паметник на българин!

Франк Лойд Райт

А що не сложим паметници на майка му и баща му на Рейгън, нали те са го направили. От долу да пише - "Браво на майсторите. От признателния Български народ."

анонимен

Всички паметници на съветската армия в музея.

Драги ми русофилистици и вся остальная сволочь! Решението за паметници не съм го взимал аз. Ни на МОЧА, ни на Рейгън, ни на Толбухин, ни на Брежнев. И за издигане на паметник на Сталин на входа на Борисовата градина не съм го взимал аз. БКП-то си го е издигнало истукана, за да му се кланят. Нито аз съм решил да го разрушават паметника на грузинеца. Пак БКП-то си е взело решенмие, защото си е сменило истукана. Тогава аз бях невръстмо дете. За паметника на Рейгън вече съм старец с щръкнал некролог в джоба. Ама и за него не аз съм решил. Решил е СОС, избран от гражданите на София. Така че комуняги и тоже русофилистици, стягайте редиците за следващите местни избори. Белким тогава да си вземете решение да издигнете паметник на Путин или на подобна нему комична фигура.

Ние имаме право на избор и решим, кой е по-достоен и заслужава нашата възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата за свободата на Отечеството.С уважение: полк. Кузманов

КОМИТЕТ НА ВИПУСКИТЕ НА НВУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” гр. София 1712, ЖК „Младост - 3”, блок 377, „Д Ц”, тел. 0885422122 е-поща: [email protected] Изх № 49/27.06.2016 г ДО ВСИЧКИ, ЧИЙТО СЪРЦА Е ДОКОСНАЛО ДЕЛОТО НА АПОСТОЛА Уважаеми дами и господа, По инициатива на родолюбиви български офицери - възпитаници на Националния военен университет „Васил Левски”, се предприеха процедури по издигане на паметник на Апостола на Свободата Васил Левски. Начинанието бе подкрепено от военно-патриотични, родолюбиви и граждански организации, съюзи и сдружения в Република България. Мемориалът на Васил Левски в парка на ВА „Г.С. Раковски” е патриотичен акт на възхвала и преклонение пред подвига и саможертвата на Апостола. „Ако аз спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си” Извършени са всички подготвителни дейности по изграждането на бюст-паметника и е издадено разрешение за строеж от 26.06.2015 г. Мястото е отредено в достъпната територия на Военната академия „Г.С. Раковски” за посещения от гражданите на гр. София (Княжеската градина). Инициативният комитет за издигането на паметника, се обръща към Вас с молба за съпричастност и финансова подкрепа. За целта е открита дарителска сметка за набиране на средства в банка ДСК IBAN: BG06STSA93000021176246 BIC: STSABGSF Надяваме се, че с общи усилия ще успеем да издигнем Мономента, за първия ден на учебната 2016/2017 г. на ВА „Г.С. Раковски” - 01.09.2016 г. „КАУЗАТА СИ ЗАСЛУЖАВА - ТЪРСИМ СПОНСОРИ” Уважаеми дами и господа, уверени сме в подкрепата Ви. С уважение: Председател на инициативния комитет за издигане на паметника ген. Михо Михов Секретар на Комитета на випуските на НВУ „В. Л.” и на Иициативния комитет полк. (о. р.) Емил Кузманов

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.